Direct naar artikelinhoud
Crisis

Wat nu? Dit zijn zes mogelijke scenario’s voor Michel en zijn regering

Theo Francken (N-VA).Beeld Photo News

Valt de regering over het VN-migratieverdrag? Sinds 15 uur zitten de topministers samen over de kwestie. Dit zijn de scenario’s die circuleren in de Wetstraat.

1. De N-VA bindt in, premier vertrekt naar Marrakech

Onwaarschijnlijk. Bart De Wever dreef na het partijbestuur van N-VA de druk verder op door expliciet te stellen dat zijn partij geen regering steunt die naar Marrakech gaat. Nu nog op zijn stappen terugkeren, zou gezichtsverlies zijn.

2. De regering valt

De val van de regering hangt in de lucht. N-VA blijft tegen het migratiepact, terwijl MR, Open Vld en CD&V het steunen. Maar alle partijvoorzitters benadrukken dat ze geen vervroegde verkiezingen willen. Vandaar dat er wellicht aan meer creatieve oplossingen wordt gedacht.

3. Uitstel tot de Algemene Vergadering

Het VN-migratiepact wordt pas finaal ondertekend op de Algemene Vergadering van de VN. In Marrakech volgende week is het vooral een symbolische top. Een mogelijke oplossing zou zijn dat Michel niet naar Marrakech gaat, maar dat er intussen wordt verder gepraat binnen de regering. Onder meer Italië en Zwitserland bewandelden dit pad. Maar in ons land lijkt ook deze optie niet erg waarschijnlijk. Zijn afwezigheid op de hoogmis in Marrakech zou voor premier Michel gezichtsverlies betekenen. Bovendien, daarmee is de kwestie niet opgelost, er wordt hooguit wat tijd gewonnen. En veel tijd is dat niet. De Algemene Vergadering was oorspronkelijk gepland voor januari, maar zal allicht nog eind deze maand doorgaan.

Zijn afwezigheid op de hoogmis in Marrakech zou voor premier Michel gezichtsverlies betekenen

4. Beslissing in handen van parlement

In Zwitserland, Italië en Estland is de beslissing officieel aan het parlement overgelaten. De 150 Kamerleden zouden dan moeten beslissen of ons land het migratieverdrag al dan niet ondertekent. Behalve meerderheidspartijen MR, Open Vld en CD&V willen ook de linkse oppositiepartijen PS, sp.a, cdH, Groen en Ecolo dat de premier naar Marrakech gaat. Een parlementaire meerderheid vinden is dus geen probleem. Maar ook dit scenario lijkt uitgesloten. N-VA-fractieleider Peter De Roover liet er vorige week geen twijfel over bestaan: wie een wisselmeerderheid levert, trekt de stekker eruit.

5. Gedoogsteun

De ministers van N-VA zouden ontslag kunnen nemen, maar tegelijk kunnen aanvaarden dat de regering haar werk afmaakt. Dan zouden er een aantal andere Nederlandstalige ministers moeten bijkomen, want anders wordt de pariteit in de regering niet gerespecteerd. Deze constructie is interessanter dan in lopende zaken gaan, want in lopende zaken kan de regering enkel nog dringende zaken beslissen. Via deze oplossing kan ze haar werk afmaken tot aan de verkiezingen in mei. De vraag is: zal de regering dan nog een meerderheid hebben, of op z’n minst gedoogd worden?

Twitter bericht wordt geladen...

6. Het Boudewijn-scenario

In april 1990 nam koning Boudewijn 36 uur afstand van zijn functie omdat hij de abortuswet weigerde te ondertekenen. Hij bevond zich in de “feitelijke onmogelijkheid om te regeren”, waardoor de ministers de wet zelf konden ondertekenen. Het is een uiterst creatieve en erg onwaarschijnlijke piste, maar N-VA zou iets gelijkaardigs kunnen doen. De ministers zouden in tegenstelling tot het vorige scenario geen ontslag nemen.

Didier Reynders (MR) komt aan voor het kernkabinet.Beeld BELGA