Gepensioneerde notaris riskeert celstraf voor geknoei met testamenten

© blg

Een gepensioneerde notaris uit Oostende staat terecht voor geknoei met tientallen testamenten. De man riskeert een jarenlange celstraf, maar vraagt zelf de vrijspraak.

Arne Franck

De procureur liet maandag in de Brugse rechtbank geen spaander heel van een gepensioneerd notaris die zich moest verantwoorden voor schriftvervalsing en afpersing. Oostendenaar P.D.M. (67) zou 42 testamenten hebben laten verlijden zonder de wettelijk verplichte aanwezigheid van getuigen.

“Ik ben diep geschokt door de ongeziene normvervaging die op het kantoor van de beklaagde heerste”, zei de procureur. “Hij maakte testamenten op en liet ze pas later door getuigen tekenen. Ik mag er niet aan denken hoeveel verdelingen er geweest zijn op basis van zijn onwettig opgemaakte testamenten. Ik eis effectieve celstraf in jaren en de maximale geldboete.”

Het onderzoek naar de praktijken ging in 2012 van start nadat een voormalig medewerker van het kantoor naar het gerecht was gestapt. Bij het verlijden van een testament moeten altijd twee getuigen of een anderen notaris aanwezig zijn, maar volgens het parket lapte P.D.M. die verplichting stelselmatig aan zijn laars.

Volgens de verdediging ging het om formele onjuistheden die zwaar werden uitvergroot. “De klokkenluider zwaaide vroeger de plak in het kantoor van mijn cliënt”, stelde advocaat Luc Arnou. “Maar uiteindelijk moest hij een stap opzijzetten voor de zoon van mijn cliënt. Hij is uit rancune naar het gerecht gestapt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen