Direct naar artikelinhoud
Klimaattop Katowice

Attenborough maant politici aan tot actie in Katowice: “Grootste bedreiging voor mensheid”

De Britse bioloog en tv-maker David Attenborough houdt een speech op de klimaattop in Polen.Beeld EPA

De officiële opening van de internationale klimaattop in Polen vandaag ging gepaard met een serie dramatische waarschuwingen.De Britse tv-maker David Attenborough noemde de klimaatverandering de grootste bedreiging voor de mensheid in duizenden jaren.

“Het voortbestaan van onze beschavingen en de natuurlijke wereld waar we afhankelijk van zijn, ligt in jullie handen.” Die boodschap gaf de Britse bioloog en tv-maker Attenborough mee aan de wereldleiders bij aanvang van de klimaattop. “Leaders of the world, you must lead (staatsleiders, jullie moeten leiden, red.)”, zei de Brit. De 92-jarige Attenborough vindt dat een verplichting van zijn generatie ten opzichte van de jongeren.

Lees ook

Venetiaans miljardenproject leert Italië vooral hoe je klimaatverandering níet moet aanpakken.

De Brit ging in een interview met persagentschap Reuters ook dieper in op de beslissing van Amerikaans president Donald Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Volgens hem zijn de VS “out on a limb (staan ze alleen, red.)”. “Maar dat mag ons en de rest van de wereld niet deren”, zegt de maker van Blue Planet II.  Vorige week nog sloeg Trump een rapport van zijn eigen regering in de wind dat stelde dat de klimaatsverandering een grote impact zou hebben op de Amerikaanse economie.

Sir Richard Attenborough in Katowice.Beeld AP

Falen is geen optie

Ook secretaris-generaal António Guterres van Verenigde Naties zei dat “we het ons niet kunnen permitteren te falen in Katowice”.  De VN-chef waarschuwde dat de politieke wil om klimaatverandering aan te pakken is weggeëbd na de historische top in Parijs in 2015. Hij vindt dat veel meer ambitie nodig is. De Portugees hield de vertegenwoordigers van de bijna tweehonderd staten op de top voor dat “dit voor veel mensen, regio’s en zelfs landen al een kwestie van leven of dood is”.