Regering (nog) niet gevallen, maar ook nog geen oplossing voor crisis. Jambon: “We werken voort”

© Photo News

Het kernkabinet over de impasse rond het VN-migratiepact is maandag in de vooravond afgelopen zonder dat de regering viel maar ook zonder oplossing. “We werken verder”, verklaarde N-VA-vicepremier Jan Jambon na afloop aan de Lambermont. De federale regering is dus niet gevallen, dinsdag wordt voort vergaderd. Intussen praat premier Charles Michel met de fractieleiders van de meerderheidspartijen en met de ministers-presidenten.

evdg

De belangrijkste ministers van de federale regering zaten maandagmiddag sinds 15 uur samen op zoek naar een oplossing uit de impasse over de VN-tekst. Een dikke twee uur later was het overleg afgelopen.

De algemene teneur was veeleer positief, zo bleek uit een reactie van vicepremier Jan Jambon (N-VA): “We werken verder. Zolang mensen van goede wil samenzitten, zou een oplossing moeten kunnen. Als je geen licht meer ziet aan het einde van de tunnel, moet je stoppen. We stoppen niet. Er wordt morgen verder gewerkt”, klonk het.

© BELGAIMAGE

N-VA steunt niet

De federale regering staat onder hoogspanning door het VN-migratiepact. Die tekst moet volgende week worden aangenomen in Marrakech, maar N-VA noemt het pact “problematisch”. De partij vreest onder meer dat de bepalingen ondanks het niet-bindende karakter toch juridisch afdwingbaar zouden kunnen zijn.

“Een regering die naar Marrakech gaat, is een regering die wij niet steunen.” Partijvoorzitter Bart De Wever liet er – na afloop van het N-VA-partijbureau maandagochtend – geen twijfel over bestaan: het migratiepact is voor hen onverteerbaar.

LEES OOK. Het pact dat de regering gijzelt: wat staat nu eigenlijk in dat migratiepact en hoe moeten we dat interpreteren? (+)

Het grote risico volgens De Wever is dat het pact “illegale inwijking faciliteert”. Een bijkomende interpretatieve nota is volgens de N-VA-voorzitter ook “geen echte oplossing”. Toch wil N-VA volgens De Wever niet dat de regering valt. Volgens hem moet verder gezocht worden naar oplossingen.

De andere meerderheidspartijen CD&V, Open VLD en MR zijn wél voorstander van het VN-pact. Vicepremiers Reynders (MR), De Croo (Open VLD) en Peeters (CD&V) lieten maandagmiddag voor de Kern alle drie nog verstaan dat de regering beter wel naar Marrakech gaat.

“Regering is nog niet aan het vallen”

“Ik denk dat het belangrijk is dat we er alles aan doen om er met vier partijen uit te geraken. Ik stel vast dat alle vier partijen in de schoot van de kern verder willen werken aan een oplossing. Het is een goed teken dat verder wordt genegotieerd”, stelde CD&V-vicepremier Kris Peeters. “De regering is nog niet aan het vallen”.

Volgens Reynders wordt nu bekeken hoe het parlement kan worden betrokken bij de werkzaamheden. De premier zal alvast aan tafel zitten met de fractieleiders van de meerderheidspartijen. Dinsdag gaat de Kamer voort met het werk rond de resoluties van Ecolo-Groen en cdH-DéFI waarin de regering wordt opgeroepen het pact zonder reserves goed te keuren. ’s Morgens komen experten langs om hun licht over de impact van de tekst te laten schijnen. Na de middag volgt dan de bespreking en stemming, waarbij het de bedoeling is donderdag al in de plenaire Kamer over de resoluties te debatteren.

© BELGA

Ook is het de bedoeling dat de eerste minister de regeringsleiders uit de deelentiteiten ziet. Delen van het migratiepact hebben immers betrekking op de regio’s. Opvallend is dat vicepremier Reynders niet expliciet herhaalde dat de regering naar Marrakesh moet gaan. “Het is te vroeg. We zoeken nu naar een oplossing”, zei Reynders.

Oplossing nabij?

Premier Michel, die zich in september voor de Verenigde Naties engageerde dat ons land het migratiepact zou ondertekenen, verklaarde maandag eerder dat de regering “het werk de komende uren en dagen zal voortzetten”. Zijn woordvoerder bevestigde intussen dat Michel verder overleg gaat plegen met de fractieleiders van de meerderheidspartijen en met de ministers-presidenten.

LEES OOK. Politieke kopstukken willen crisis rond VN-migratiepact bezweren: “Je zet de premier zo toch in zijn blootje”

Ook vicepremier voor Open VLD Alexander De Croo bevestigde dat. Volgens de liberaal heeft premier Michel een voorstel op tafel gelegd “op basis van de tekst die Nederland en Denemarken gaan gebruiken om de Global Compact on Migration goed te keuren”, en werkt de regering “op basis daarvan verder”. “We gaan morgen op basis van die tekst kijken welke de bezwaren zijn en dat allemaal in detail behandelen”, klonk het.

Of N-VA nu van mening verandert? Daar lijkt het voorlopig nog niet op. Wel is het naar verluidt mogelijk dat België zich wel degelijk zal onthouden bij een stemming over het VN-migratiepact in Marrakech op 10 december. Op het einde van deze week moet alleszins beslist worden of de delegatie van ons land naar Marokko vliegt of niet, het vertrek staat gepland op zondag.

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen