Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Crevits lanceert gratis online-leerplatform voor toelatingsexamen arts-tandarts

Het toelatingsexamen arts-tandarts trekt jaarlijks duizenden kandidaten voor de opleiding.Beeld Photo News

Deelnemers van de toelatingsexamens arts en tandarts zullen vanaf 2019 niet meer diep in de buidel moeten tasten om zich goed voor te bereiden. Door het online-leerplatform Usolv-it gratis te maken, wil Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) “de kansen gaaf houden voor elke deelnemer”.

Crevits gaat daarmee in op de vraag van de studentenverenigingen en de Vlaamse Onderwijsraad, die al langer pleiten voor een gratis oefenruimte. Wie ingeschreven is voor het toelatingsexamen zal op Usolv-it kunnen inloggen, en daar meer dan 14.500 oefeningen en alle vragen van eerdere toelatingsexamens of olympiades aantreffen. Ook de individuele feedbackmogelijkheden worden nog uitgebreid. De minister maakt daar 66.000 euro voor vrij.

“We willen dat iedereen zich kwalitatief kan voorbereiden. Door het gratis aanbod op Usolv-it houden we de kansen gaaf voor elke deelnemer zonder dat er extra kosten moeten worden gemaakt.” Zo geeft Crevits aan dat het vooral een sociale maatregel is. Dat gelijke speelveld is niet onbelangrijk in het kader van de hervorming van het toelatingsexamen. Dit jaar werd overgeschakeld naar een nieuwe formule, waarbij vooraf bepaald is hoeveel studenten er aan de studie arts en tandarts kunnen beginnen. Slagen is met andere woorden niet meer voldoende om een plaats aan de universiteit te garanderen.

Voor artsen en tandartsen in spe bestaat nu al een ruime betalende markt: van gesubsidieerde voorbereidingsinitiatieven aan de universiteiten tot studiebureaus die bijlessen op maat voorzien. Voor die laatste worden stevige prijzen van 30 à 50 euro per uur gehanteerd, aan de universiteiten is de speling een pak democratischer: van 120 euro voor een jaartraject aan de KU Leuven tot gratis ‘webinars’ (onlinelessen) aan de VUB. In Leuven (en Kortrijk) trekt de cursus jaarlijks een duizendtal inschrijvingen.