Direct naar artikelinhoud
Migratiepact

MR zag radicaal verzet N-VA niet aankomen: “Onverantwoordelijk en inconsequent”

MR zag radicaal verzet N-VA niet aankomen: “Onverantwoordelijk en inconsequent”
Beeld Photo News

De N-VA gedraagt zich “onverantwoordelijk” en “inconsequent” als het gaat over het VN-migratiepact. Dat de Vlaams-nationalisten het zo hard zou spelen, hadden ze niet zien aankomen bij de MR. 

De sfeer was zwaarwichtig maar sereen op het partijbureau van de MR gisterochtend. De Franstalige liberalen bespraken er het VN-migratiepact. De conclusie bleef dezelfde als de afgelopen weken: ‘hun’ premier Charles Michel vertrekt volgende week naar Marrakech om het verdrag goed te keuren. Een verklarende nota, zoals in Nederland of Denemarken, moet het protest van N-VA wegmasseren. Ook al zou dat niet gemakkelijk worden, waarschuwde Michel.

Niet veel later kwam N-VA-voorzitter Bart De Wever buiten na zijn partijbureau: “Een regering die naar Marrakech gaat, steunen we niet.” Het deksel op de neus. Zelfs een bijkomende verklaring toevoegen, kan voor hem niet. 

De opties voor een compromis werden zo herleid tot zowat nul, tot grote woede van de Franstalige liberalen. “N-VA gedraagt zich inconsequent en onverantwoordelijk”, reageerde MR-partijvoorzitter Olivier Chastel op RTBF.

Principes

In een val van de regering hebben ze lang niet geloofd bij de MR. Dat de N-VA het zo hard zou spelen, zagen ze nog minder aankomen. Aanvankelijk steunden de Vlaams-nationalisten het pact, pas de voorbije weken tekenden ze protest aan. Voorzichtig voorbehoud ging naar radicaal verzet.

“De Vlaams-nationalisten zijn soms moeilijk te doorgronden, ook voor ons”, zegt een liberale bron. “Vasthouden aan hun principes is blijkbaar heilig voor hen. Ze braken ooit het kartel met CD&V op, ook al konden ze daar electoraal zwaar voor afgestraft worden.”

De Franstalige liberalen blijven er nog steeds van overtuigd: er staat nog veel te veel op het spel voor de N-VA om nu uit de regering te stappen. Onder meer de arbeidsdeal is te waardevol om zomaar overboord te gooien. En waarom zouden de Vlaams-nationalisten hun enige mogelijke partner aan Franstalige kant in de rug schieten? 

“De Vlaams-nationalisten zijn soms moeilijk te doorgronden, ook voor ons. Vasthouden aan hun principes is blijkbaar heilig voor hen”
Een liberale bron

Lees ook: Waarom N-VA bereid is om centrumrechts te doen vallen

Bovendien: de regering moet op het einde van de legislatuur nog bepalen welke grondwetsartikelen voor herziening vatbaar verklaard kunnen worden. Daar wordt vastgelegd of in de volgende legislatuur een nieuwe staatshervorming mogelijk is of niet. 

Gevoelige materie voor de Vlaams-nationalisten. Bij de MR dachten ze dat dát hun groot struikelblok met de N-VA ging zijn. Tijdens de regeringsonderhandelingen in 2014 werden daar discreet afspraken over gemaakt. Als de regering valt, komt er in elk geval niets van in huis.  

Opbod

Nu die val in de lucht hangt, maken sommige Franstalige liberalen nu ook de afweging: wat is het meest schadelijke voor ons? Het einde van de regering of op de stappen terugkeren? Dat ze dan nog maar eens worden afgeschilderd als schoothondje van de N-VA van Bart De Wever, dat staat in de sterren geschreven. Maar als de regering valt, kan hetzelfde verwijt gemaakt worden. Dan wordt eveneens pijnlijk duidelijk dat deze regering enkel en alleen bestaat bij de gratie van de N-VA.

“Er is te veel een opbod geweest, ook van onze kant”, geeft een liberaal toe. Onder meer MR-fractieleider en trouwe partijsoldaat David Clarinval had Theo Francken (N-VA) verweten dat hij Vlaams Belang achternaliep. Niet iedereen bij MR vond het verstandig om het zo persoonlijk te spelen. “Zo bereik je net het omgekeerde effect.”

Blijft de belangrijkste vaststelling: ‘Marrakech’ niet ondertekenen zou een internationale afgang betekenen voor premier Michel

Onthouding

Gisterochtend tijdens het partijbureau werden  alle mogelijke pistes op tafel gelegd: van een ontslag van de regering tot een ultiem compromis met een interpretatienota. De meest opvallende optie: wat als ons land zich zou onthouden? Het pact wordt niet goedgekeurd, maar evenmin weggestemd. Allicht aanvaardbaar voor N-VA, niet zo voor Open Vld en CD&V. Ook de rechterflank van de MR zelf, onder aanvoering van Michels concurrent en vicepremier Didier Reynders, zou dat spoor niet ongenegen zijn.

Blijft de belangrijkste vaststelling: niet ondertekenen zou een internationale afgang betekenen voor premier Michel. Hij sprak persoonlijk zijn expliciete steun uit voor het migratiepact tijdens een VN-vergadering in New York. Vandaar dat hij zich radicaal vastbijt om alsnog een oplossing te vinden. Zijn persoonlijke eer staat op het spel. “Hem kennende komt hij in de allerlaatste minuut nog met iets op de proppen.”