Direct naar artikelinhoud
Marrakech

Wat als de regering ontslag neemt?

De federale regering tijdens het nemen van de ‘familiefoto’ in 2014.Beeld Photo News

Het blijft een hypothetisch scenario, maar wat als de regering valt? Stefan Sottiaux, professor grondwettelijk recht aan de KU Leuven, laat zijn licht schijnen over de mogelijke pistes.

Als de premier vaststelt dat hij geen consensus rond Marrakech vindt binnen zijn regering, dan trekt hij naar de koning en biedt hij zijn ontslag aan. “De koning heeft dan twee opties: aanvaarden of weigeren. Maar meestal houdt hij het ontslag eerst in beraad”, zegt Sottiaux.

In beraad, dat betekent: tijd kopen. In deze periode behoudt de regering haar volle bevoegdheden en kijkt ze of er toch nog een consensus kan worden gevonden. “Meestal duurt dit hooguit enkele dagen omdat dit een heel precaire situatie is. De traditie wil dat het parlement tijdelijk haar werkzaamheden opschort”, zegt Sottiaux.

De koning kan het ontslag ook weigeren. Tenminste: als de coalitiepartners na de crisis toch nog een akkoord vinden. De regering beslist dan zelf of ze nog door kan. Sottiaux: “De koning kan nooit zelf beslissen wat er met de regering gebeurt. Hij is altijd gedekt door een minister, in dit geval de premier.”

De val van de regering heeft niet noodzakelijk gevolgen voor het parlement

Of de koning kan het ontslag aanvaarden. De regering komt dan in lopende zaken. Ze verdwijnt dus niet onmiddellijk, maar blijft aan tot wanneer er een nieuwe is samengesteld. Ondertussen worden haar bevoegdheden ingeperkt. Enkel dringende beslissingen, niet-politieke beslissingen over het dagelijks bestuur en beslissingen die reeds in gang zijn gezet, worden uitgevoerd.

Tot slot: de val van de regering heeft niet noodzakelijk gevolgen voor het parlement. Enkel als het parlement zelf instemt met haar ontbinding, komen er vervroegde verkiezingen. Dat is een politieke afweging. Zo kunnen beslissingen die door het parlement worden gedragen toch nog in lopende zaken door de regering worden genomen.

Lees ook

Lees ook
Beeld BELGA

Premier Michel heeft stilaan geen opties meer

Waarom N-VA bereid is om centrumrechts te doen vallen

MR zag radicaal verzet N-VA niet aankomen: “Onverantwoordelijk en inconsequent”