Direct naar artikelinhoud
Beurs

Bpost in vrije val na “winstwaarschuwing”

Het afkopen van de sociale vrede weegt op de winstgevendheid van Bpost.Beeld BELGA

Het aandeel van het postbedrijf Bpost is vanochtend diep in het rood gedoken op de beurs van Brussel. Voor het eerst sinds de beursnotering in 2013 daalde het aandeel onder 9 euro. Beleggers zien de toekomst somber in nadat het bedrijf de toekomst uitdagend noemt. Een eufemisme voor lagere winstverwachtingen. 

Nadat Bpost maandagavond, na sluiting van de beurs, de boodschap had verspreid dat forse investeringen in het personeel zullen wegen op de winst voor 2019 was het uitkijken naar de reactie van analisten en beleggers. Die liet niet lang op zich wachten: het aandeel tuimelde dinsdagochtend op de Brusselse beurs tot 20 procent lager naar 9,07 euro, een nieuw diepterecord. 

De voorbije weken was Bpost in de greep van een stakingsgolf, en het afkopen van de sociale vrede heeft zo zijn prijs

In zijn “trading update” maandag had Bpost gewaarschuwd dat 2019 een “uitdagend jaar” wordt. De voorstellen die met de vakbonden besproken worden, in navolging van de verschillende stakingsdagen vorige maand, “zullen een impact hebben op de winstgevendheid van het bedrijf”, klonk het. De voorbije weken was Bpost in de greep van een stakingsgolf, en het afkopen van de sociale vrede heeft zo zijn prijs. Analisten stellen zich vragen over de prognoses die het bedrijf zelf geeft. Zo stelt Ruben Devos van KBC Securities vast: “Ook al noteert Bpost nu fors goedkoper, toch denken wij dat het steeds moeilijker wordt om de betrouwbaarheid in te schatten van de prognoses die het bedrijf geeft. We zien ook weinig wat het aandeel op korte tot middellange termijn kan ondersteunen.” 

Royaal dividendbeleid in vraag

Het is niet de eerste keer dat het postaandeel een pak slaag krijgt. In februari van dit jaar piekte het op ruim 28 euro, maar in maart verloor het na de publicatie van de jaarcijfers een derde van zijn waarde. Een maand geleden was er een nieuwe klap, na de publicatie van teleurstellende cijfers. Twee weken geleden sloot het aandeel voor het eerst een beursdag af onder 10 euro. Het postbedrijf ging in 2013 naar de beurs tegen 14,50 euro per aandeel. 

De vraag of het postbedrijf zijn royale dividendbeleid kan aanhouden is een open vraag geworden. Bij het huidige dividendbeleid – 1,31 euro bruto per jaar – biedt Bpost een stevig rendement van bruto 14 procent, maar analisten zien niet in hoe Bpost dit kan blijven verantwoorden, of ophoesten. “De huidige winstprognoses voor 2019 en 2020 rechtvaardigen niet langer een dividend van 1,31 euro per jaar. Zowel de nettowinst als de cashflow zouden jarenlang tekortschieten om een jaarlijkse uitkering van 262 miljoen euro te kunnen dragen en volgens ons is het niet duurzaam om uit de reserves van 173 miljoen euro te putten”, aldus KBC Securities.