Direct naar artikelinhoud
VN-migratiepact

Herlees: Michel verwijst N-VA naar de uitgang: "Ik ga naar Marrakech"

Premier Charles Michel op een korte persconferentie.Beeld BELGA

Premier Charles Michel wil het parlement laten beslissen over het VN-migratiepact. Daarmee zet hij N-VA, dat een wisselmeerderheid als het einde van de regering ziet, buitenspel om toch naar Marrakech te trekken. Een controversiële N-VA-campagne, die ondertussen ingetrokken is, noemt Michel “onaanvaardbaar en schandalig”. Herlees de woelige dag van de federale regering.

Vooraf

• Premier Michel wil het VN-migratiepact van Marrakech tekenen. Daarvoor gaat hij in de Kamer op zoek naar een wisselmeerderheid met de oppositie. Groen en sp.a reiken Michel de hand.

• Een controversiële campagne van N-VA tegen het migratiepact gooide olie op het vuur in de federale regering. Voorzitter De Wever noemde het later “een fout”. 

• Reconstructie van de ingetrokken campagne van N-VA: moord met voorbedachten rade of een enorme blunder?

• Kamercommissie stemt woensdagmorgen over resoluties die stellen dat de regering het pact goedkeurt.

Live

  1. Herlees het relaas van de regeringscrisis

    We sluiten deze liveblog hierbij af. Voor alle nieuwe ontwikkelingen verwijzen we naar onze website en specifieker ons dossier Marrakesh-pact.

    Lees meer: 

    • Factcheck van de controversiële N-VA-campagne: 5 op de 6 slogans zijn onwaar

    • Reconstructie van de ingetrokken campagne van N-VA: moord met voorbedachten rade of een enorme blunder?

    • Bart Eeckhout: "Een belangrijk deel van de N-VA-top blijkt bereid met leugens en onwaarheden de politieke strijd aan te gaan"

    • “Wat wil de N-VA met deze strategie bereiken?” Bart Eeckhout analyseert in DM-livechat

    • Welke lessen trekken we uit de hoorzittingen over het migratiepact?

    • Wat als de regering ontslag neemt?

  2. Welke lessen trekken we uit de hoorzittingen over het migratiepact?

    Duidelijkheid scheppen. Dat was officieel de bedoeling van de hoorzitting die in de Kamer plaatsvond over het VN-migratieverdrag. Dit zijn de belangrijkste lessen die we na de passage van de experts onthouden.

    Fernand Keuleneer.Beeld BELGA
  3. Kamer stemt morgenochtend over resoluties

    Normaal gezien stemt de Kamercommissie Buitenlandse Zaken woensdagochtend, morgen dus, over twee resoluties waarin staat dat de regering het VN-migratiepact goedkeurt. Groen en sp.a willen Michel aan een wisselmeerderheid helpen om N-VA buitenspel te zetten.

  4. Reconstructie van de ingetrokken campagne van N-VA: moord met voorbedachten rade of een enorme blunder?

    Om twee uur ’s middags leek het zover: met de lancering van een beenharde campagne tegen het migratiepact door de N-VA leek het doodvonnis van centrumrechts getekend. Tot de partijtop zich op het laatste nippertje bedacht en voor uitstel van executie zorgde. Een reconstructie.

    N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Tim Dirven
  5. Ontvang meer politiek breaking news in uw mailbox

  6. N-VA "zal vanavond niet meer reageren"

    De N-VA-kopstukken zullen vanavond niet meer reageren op het plan van premier Charles Michel om met het migratiepact naar het parlement te gaan. Dat laten verschillende kopstukken weten aan VRT-journalisten na crisisoverleg.

  7. Factcheck van de controversiële N-VA-campagne: 4 op 6 slogans zijn onwaar

    De beelden, de timing, de interpretatie. N-VA kon gisteren niet genoeg benadrukken dat haar campagne over het VN-migratiepact een vergissing was. Maar hoe zit het met de inhoud? Professor internationale politiek Rik Coolsaet (UGent) checkt de feiten.

    Een van de controversiële campagnebeelden.Beeld BELGAONTHESPOT
  8. Waarom N-VA bereid is om centrumrechts te doen vallen

    De N-VA drijft haar gedroomde centrumrechtse coalitie tot aan de rand van de afgrond over het VN-migratiepact. En desnoods erover. Maar waarom?

    De regering-Michel I in 2014.Beeld belga
  9. Bart Eeckhout: "N-VA is de hond geworden die wordt aangedreven door zijn staart: het Vlaams Belang"

    "Is de N-VA zeker dat ze niet de fout maakt die haar op 14 oktober al veel stemmen kostte: het bed spreiden van het Vlaams Belang?", schrijft De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout.

    De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert
  10. Politicoloog Dave Sinardet: "Vervroegde verkiezingen en dan opnieuw in mei? Weinig voorstelbaar"

    Dave Sinardet. Beeld Photo News

    Volgens politicoloog Dave Sinardet (VUB) is het moeilijk voor te stellen dat er vervroegde federale verkiezingen aankomen. "Nu vervroegde federale verkiezingen en opnieuw in mei, is weinig voorstelbaar", zegt hij. "Waarschijnlijk zou men na die vervroegde verkiezingen geen regering kunnen vormen, want je zit dan volop in de Vlaamse en Europese campagne."

    Hoe het verder moet met de federale regering, nu premier Michel in de Kamer een wisselmeerderheid zoekt voor de goedkeuring van het VN-migratiepact, is koffiedik kijken. "Als de N-VA-ministers uit de regering verdwijnen, zouden ze door andere ministers vervangen kunnen worden om de pariteit tussen Nederlands- en Franstaligen te behouden", zegt Sinardet. Maar of de huidige regeringspartijen CD&V en Open Vld die ministers zouden leveren, is allerminst zeker. Ook een andere Vlaamse partij zou tot de regering kunnen toetreden. "Maar hoe dan ook moet een regering gesteund worden door een meerderheid in de Kamer", aldus Sinardet.

    "Een andere optie is dat de federale ploeg tot de volgende verkiezingen de tijdelijke zaken beheert en dat er verder niet veel gebeurt", gaat Sinardet verder. "Dat is eigenlijk het enige dat je je in de huidige politieke realiteit kunt inbeelden."

  11. Wouter Beke (CD&V): “Voor mij hoeft regering niet te vallen"

    "Voor mij hoeft de regering niet te vallen", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in Terzake. "Ik zou dat onverstandig vinden."

    Gwendolyn Rutten (Open Vld) roept N-VA op om zich mee op de parlementaire lijn te zetten. "Ga het debat aan met extreemrechts in plaats van je in de plaats van extreem rechts te plaatsen", zegt ze in Terzake. Ze vindt er campagne van N-VA er ver over. "Dit is een campagne die oproept tot haat, zo gaan we er nooit raken." En over het feit dat de premier zich tot het parlement richt: “Elke partij moet nu een standpunt innemen, en dat hoort zo in een democratie.”

    Twitter bericht wordt geladen...

  12. Kris Peeters (CD&V): "Hoop dat N-VA standpunt inneemt vanavond of deze nacht"

    Vicepremier Kris Peeters (CD&V) hoopt dat N-VA vanavond of vannacht nog een standpunt inneemt. Dat zei hij in Terzake. Hij sluit een wisselmeerderheid in de Kamer niet uit. 

    Vicepremier Kris Peeters (CD&V).Beeld Tim Dirven
  13. Peter De Roover (N-VA) reageert op mogelijke wisselmeerderheid van Michel

    N-VA-fractieleider Peter De Roover reageerde op het nieuws in VTM Nieuws: “Michel heeft een meerderheid, als hij op zoek gaat naar een andere meerderheid, dan vernemen we dat graag”

  14. Ook Kitir (sp.a) wil Michel aan meerderheid helpen

    Na de groenen wil ook sp.a, zoals eerder gezegd, Michel aan een wisselmeerderheid helpen. "Wij steunen het migratiepact van begin af aan en als hij nu steun zoekt buiten de meerderheid, dan gaan wij dat ook doen", aldus Kamerfractieleider Meryame Kitir.

  15. Calvo (Groen) reikt hand naar Michel: "Wij willen impasse mee helpen oplossen"

    Groen-Kamerlid Kristof Calvo is tevreden dat premier Charles Michel de oplossing voor het VN-migratiepact in het parlement zoekt met een wisselmeerderheid. "Alles ligt op tafel voor een duidelijk mandaat voor de premier", zegt Calvo. De groenen vroegen eerder al om een wisselmeerderheid.

    "Wij zijn tevreden", vervolgt Calvo. Anderen willen met vuur spelen, maar wij willen de impasse mee helpen oplossen. "Het allerbelangrijkste, aldus nog Calvo, is dat België met een duidelijke oplossing naar Marrakesh trekt.

  16. Twitter bericht wordt geladen...

  17. "Ik ben rationeel, zeker als een dossier delicaat is. Daarom vind ik dat iedereen respect voor de keuze van het parlement moet tonen"
    Premier Charles Michel wil met een wisselmeerderheid naar Marrakech
  18. Michel zet N-VA buitenspel en gaat op zoek naar wisselmeerderheid

    Premier Charles Michel.Beeld Belga

    Premier Michel wil wel degelijk naar Marrakech trekken om het VN-migratiepact te tekenen, ondanks de weigering van N-VA. Dat zei hij in een korte mededeling. Om N-VA buitenspel te zetten gaat hij op zoek naar een wisselmeerderheid in de Kamer, waarbij oppositieleden meestemmen met de meerderheid. Dat wil dus zeggen dat ons land zich wellicht achter het pact zal scharen, want alleen N-VA en Vlaams Belang zijn tegen.

    Michel sprak van een "onaanvaardbare, schandalige, onwaardige campagne" tegen het pact van de N-VA. Hij trekt evenwel niet naar de koning om het ontslag van de regering in te dienen, maar blijft dus voortwerken.

    Het lot van de federale regering blijft echter onzeker, want N-VA-fractieleider in de Kamer Peter De Roover dreigde eerder al met het einde van de regering bij een eventuele wisselmeerderheid. "Wie met andere meerderheden werkt, die zegt eigenlijk dat deze regering in deze zaak niet meer telt. Die zegt eigenlijk dat deze coalitie geen rekening houdt met een belangrijke coalitiepartner", klonk het toen.

  19. Premier Michel legt dadelijk verklaring af

    Premier Michel legt zo dadelijk een verklaring af over de crisis.

  20. Jambon: "Werk gaat voort binnen de regering"

    "Het werk gaat voort binnen de regering." Dat heeft N-VA-vicepremier Jan Jambon verklaard na afloop van een onderhoud met premier Charles Michel over de impasse rond het VN-migratiepact. Het is nu afwachten welk initiatief de premier gaat nemen over het verdere verloop van de werkzaamheden.

    N-VA is staalhard tegen de Belgische goedkeuring van het pact, terwijl de andere coalitiepartners die tekst willen goedkeuren, eventueel met een verduidelijkende nota. Eerder op dinsdagmiddag kwamen ook de vicepremiers van Open Vld en CD&V, Alexander De Croo en Kris Peeters, bij de premier langs.

    Jan Jambon (N-VA).Beeld Tim Dirven
  21. Geert Bourgeois: "Campagne niet in lijn met waar N-VA voor staat"

    Vlaams minister-president Geert Bourgeois kan zich, net als Bart De Wever, niet vinden in de toon van de omstreden campagne die N-VA lanceerde tegen het VN-Migratiepact. "Het is duidelijk dat deze campagnebeelden niet in lijn zijn met het beleid waar N-VA voor staat. Streng, maar humaan."

  22. Vlaams Belang neemt N-VA-campagne over

    Vlaams Belang neemt de controversiële campagne van N-VA helemaal over. De extreemrechtse partij gebruikt dezelfde foto's en slogans van de stopgezette N-VA-campagne en lanceert een "nieuwe" tegen het migratiepact.

    Eerder had Filip Dewinter (Vlaams Belang) de N-VA al gefeliciteerd met de campagne, terwijl elders vooral veel verontwaardiging losbarstte. "Ik had die campagne kunnen uitdenken."

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. De Wever over controversiële campagne: "Een fout gemaakt"

    N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft op Radio 1 gereageerd op de controversiële campagne van de partij over het VN-migratiepact. "De campagne is zelf een politiek onderwerp geworden. Er zijn beelden gekozen die niet goed matchen met de inhoud. We erkennen dat er een fout gemaakt is (...) Het is inderdaad verloren energie en het zaait verwarring op een moment dat we dat kunnen missen als tandpijn."

    "Ik weet dat de premier in een heel lastig parket gebracht is. Dat is heel erg vervelend. Ik ga daar niet licht over. We hebben daar mee verantwoordelijkheid in, een deel van de fout ligt bij ons. We hebben te laat echt de rode kaart getrokken. Maar deze crisis was vrees ik niet te vermijden." 

    Eerder sprak vicepremier Jambon zich uit tegen de campagne, waarmee de rust in de Wetstraat even lijkt terug te keren.

    N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Tim Dirven
  24. Carl Devos: “De val van de regering is nakend"

    “De val van de regering is nakend. De deadline is vanavond of morgenmiddag.” Politicoloog Carl Devos (UGent) windt er geen doekjes om: na de harde campagne van N-VA is de redding voor Michel I quasi onmogelijk. "Dit doet op z’n minst denken dat de N-VA de val van de regering wil uitlokken - ook al beweren ze het tegendeel."

    • Wat als de regering valt?

    Carl Devos.Beeld Bob Van Mol
  25. Motie van wantrouwen over Marrakech-pact weggestemd in Nederland

    In de Nederlandse Tweede Kamer is een motie van wantrouwen tegen de regering, naar aanleiding van het Marrakech-pact, gisterenavond met ruime meerderheid weggestemd. Het Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet kreeg enkel de steun van de rechts-conservatieve PVV.


    Thierry Baudet.Beeld ANP

    “Dit pact zet de grenzen nog verder open. Het steunen behoort tot de meest onverstandige dingen die dit kabinet kan doen”, opende Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, gisterenavond het debat over het VN Global Compact, om na zijn bijdrage meteen een motie van wantrouwen in te dienen tegen de regering Rutte. PVV-leider Geert Wilders had eerder al zo’n motie aangekondigd, maar Baudet was hem dus voor.

    De discussie is gelijkaardig aan de Belgische: beide partijen vrezen dat het pact, hoewel niet-bindend, op termijn juridische gevolgen kan hebben. Vooral de centrumrechtse partijen binnen de regering, VVD en CDA, wordt verweten een pakket te steunen “waarmee het immigratiebeleid uit handen wordt gegeven”.

    Maar terwijl de regering in België wankelt, haalden in de Nederlandse tribune - die nochtans was volgelopen - nauwelijks enkele politici de schouders op. De motie van wantrouwen van Baudet kreeg enkel steun van de PVV en werd dus vrij overtuigend verworpen. 18 Kamerleden stemden voor, 117 tegen. Bij regeringspartij D66 verweten ze Baudet een “populistisch en dun verhaal” te brengen, oppositiepartij PS maakte gewag van het verspreiden van “spookbeelden”.

    Het Nederlandse kabinet maakte vorige vrijdag bekend het akkoord te zullen steunen tijdens de VN-conferentie op 9 en 10 december Marrakech, maar wel met een stemverklaring waarin expliciet staat benoemd dat het pact niet mag leiden tot nieuwe rechtspraak rond asielprocedures. Een soort stok achter de deur dus, die evenwel partijen als FvD en PVV niet weet te overtuigen. 

  26. 'De N-VA heeft na de (verloren) gemeenteraadsverkiezingen de analyse gemaakt dat op de extreemrechtse flank Vlaams Belang weer volop tot leven gekomen is'
    Bart Eeckhout analyseert de crisis
  27. Jambon over controversiële advertenties: "Campagne was fout"

    Vicepremier Jan Jambon (N-VA) is aangekomen bij premier Michel. "De campagne was fout. Het communicatieteam van N-VA heeft een fout gemaakt met de keuze van de beelden en de keuze van het moment", klonk het in een eerste reactie. Daarmee laat Jambon blijken dat de campagne geen bewuste strategie was van de partij.


    Vicepremier Jan Jambon (N-VA).Beeld Tim Dirven
  28. DM-livechat: ‘Premier Michel vecht nu voor zijn eigen overleven’


    Beeld Eva Beeusaert

    “Premier Michel vecht nu voor zijn eigen overleven.” De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout beantwoordt nu uw vragen over de huidige politieke crisis in een DM-livechat. “De claims die in de N-VA-onlinecampagne worden gemaakt, zijn op zijn minst fel overtrokken”, zegt hij onder meer.

    Lees de DM-livechat en stel uw eigen vragen. 

  29. Peeters op vraag of Michel naar de koning gaat: "Alles is mogelijk"

    Vicepremier Kris Peeters heeft het gesprek met premier Michel verlaten. "De kaarten liggen niet goed", reageert hij.

    Op een vraag of de premier naar de koning gaat om het ontslag van de regering in te dienen, antwoordt Peeters: "Alles is mogelijk, maar wij doen wat mogelijk is om gezond verstand te laten zegevieren."

    Vicepremier Kris Peeters.Beeld Tim Dirven
  30. Peeters over N-VA-campagne: "Begrijp niet wat er bij N-VA aan de gang is"

    Vicepremier Kris Peeters (CD&V) noemt de controversiële N-VA-campagne "onfatsoenlijk". "Ik begrijp niet goed wat er bij N-VA aan de gang is. We hebben beslist om inhoudelijk verder te discussiëren, dus ik begrijp niet waarom N-VA deze campagne heeft gelanceerd.

    Vicepremier Kris Peeters (CD&V).Beeld Tim Dirven
  31. Kamercommissie Buitenlandse Zaken opgeschort tot morgen 10 uur

    De Kamercommissie Buitenlandse Zaken is op vraag van de meerderheid opgeschort tot morgenochtend om 10 uur omdat premier een oplossing zoekt in het dossier van het migratiepact. 

    Het was Open Vld-fractieleider Patrick Dewael die aankondigde dat de meerderheid de opschorting vroeg. "Het zou niet goed zijn om parallel twee oefeningen te voeren", zei hij, verwijzend naar de gesprekken die Michel voert. "Tegelijk hier een oefening over dezelfde problematiek doen is niet erg productief", klonk het.

  32. N-VA reageert: "Campagne heeft door de gekozen beelden haar doel voorbijgeschoten en wordt daardoor verkeerd begrepen"

    De N-VA heeft formeel gereageerd op de controversiële campagne: "De campagne heeft door de gekozen beelden haar doel voorbijgeschoten en wordt daardoor verkeerd begrepen."

    Volgens partijwoordvoerder Joachim Pohlmann wilde N-VA "laagdrempelig" zijn om ervoor te zorgen dat de bezwaren van de partij tegen de tekst gekend zijn. "Het bevordert het debat echter niet en is nu een politiek feit geworden. Daarom stoppen we de campagne", klinkt het. 

    Eerder distantieerde Kamerfractieleider Peter De Roover zich van de campagne, verschillende partijleden treden hem bij op sociale media.

    Twitter bericht wordt geladen...

  33. Voorzitters meerderheid fluiten N-VA terug

    Naast de oppositie is ook de meerderheid kritisch over de N-VA-campagne tegen het migratiepact. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten op Twitter: "Dit is geen campagne tegen het migratiepact van de Verenigde Naties. (...) Dit is een campagne tegen migranten. Tegen mensen. En dat kan niet." CD&V-voorzitter Wouter Beke retweette de boodschap van Rutten met instemming: "+1".

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  34. Dewinter tegen N-VA: "Felicitaties met jullie campagne, ze had van mij kunnen zijn"

    Vlaams Belang feliciteert de N-VA met zijn controversiële campagne. "Felicitaties met jullie campagne, ze had van mij kunnen zijn", aldus Filip Dewinter van Vlaams Belang.

  35. Premier houdt bilaterale gesprekken

    Terwijl er volop wordt gespeculeerd over een regeringsval, houdt premier Charles Michel gesprekken met de kopstukken van de verschillende meerderheidspartijen. Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) arriveerde als eerste, wat later volgde Kris Peeters (CD&V).

    Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld Tim Dirven
    Vicepremier Kris Peeters (CD&V).Beeld Tim Dirven
  36. Stel uw vragen over deze regeringscrisis aan De Morgen

    De regeringscrisis lijkt compleet nu de geplande vergadering van het kernkabinet van premier Michel is uitgesteld. 

    Welke vraag heeft u over de crisis binnen de regering naar aanleiding van het migratiepact? Stuur hieronder uw vraag. We leggen ze straks voor aan hoofdredacteur Bart Eeckhout tijdens een DM-livechat.

  37. N-VA neemt gas terug over campagne

    N-VA-fractieleider Peter De Roover distantieert zich in de Kamer van de advertentiecampagne die zijn partij lanceerde. De verguisde affichefoto's die op de website waren geplaatst - voorzien van verschillende slogans, zijn inmiddels verwijderd.

    Twitter bericht wordt geladen...

  38. Kernkabinet uitgesteld

    De geplande vergadering van het kernkabinet van de federale regering is op de valreep uitgesteld. Premier Charles Michel zet eerst zijn politieke consultaties voort om de crisis te bezweren, aldus zijn woordvoerder.

    Ook de zitting van de Kamercommissie, die op dit moment aan de gang is, dreigt uitgesteld te worden.

  39. Dewael: "We vragen om de commissie op te schorten"

    Open Vld-fractieleider Patrick Dewael vraagt om de commissie uit te stellen: "Ik wil niet de vergaller zijn van het feest van de democratie, maar namens de meerderheidspartijen vraag ik om de commissie op te schorten." Reden daarvoor is de zitting van het  kernkabinet van de federale regering. "Het is niet goed dat we parallel twee oefeningen doen."

  40. Europees Commissaris voor Migratie lanceert "laatste oproep" om pact te tekenen


    Dimitris Avramopoulos.Beeld EPA

    De Europese Commissie lanceert een "laatste oproep" aan de lidstaten om het VN-migratiepact goed te keuren op de conferentie in Marrakesh volgende week.

    "Indien bepaalde landen niet akkoord zijn, dan doe ik een laatste oproep aan hen om hun standpunt te herzien. Het is in het belang van Europa, van alle lidstaten en van alle andere landen die betrokken zijn bij migratie", verklaarde Europees Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos op een persconferentie.

    Avramopoulos suggereert dat er "misschien iets fout is in de wijze waarop sommige politieke partijen het pact lezen en begrijpen." Op de mogelijke val van de Belgische regering wilde hij niet reageren.

    Hij betreurt naar eigen zeggen wel dat van veel lidstaten"hun reacties zo laat kwamen" Volgens hem bevat het pact namelijk "een geheel van voorzieningen die niet tot doel hebben om de migratiestromen uit te breiden, zoals sommigen graag doen voorkomen, maar om de illegale migratiestromen te bestrijden en te verminderen".

  41. Kernkabinet opnieuw bijeen

    Na een cruciale vergadering gisteren, komt het kernkabinet van de federale regering opnieuw bijeen om 15.30 uur om een oplossing te vinden, een half uur later dan gepland.

  42. N-VA legt verzet tegen migratiepact uit met controversiële campagne

    Met behulp van een aantal opvallende beelden legt de N-VA op haar website en sociale media uit waarom de partij niet akkoord gaat met het VN-migratiepact. 

    Op sociale media lopen heel wat negatieve reacties binnen over de campagne. Onder meer van Groen-voorzitter Meyrem Almaci. “Bij N-VA is er maar 1 marsorder: verrotting. En alle tactieken zijn goed. #degoutant”, tweet zij over de beelden. Ook verschillende CD&V’ers uitten kritiek. “N-VA is bezig zich te profileren op basis van hele leugens en halve waarheden”, tweet Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne.

    Twitter bericht wordt geladen...

  43. Meerderheid experten: "Migratiepact is niet bindend"

    Fernand Keuleneer.Beeld Photo News

    De meerderheid van de experten die in de Kamercommissie hun licht schenen over het VN-migratiepact, stelt dat het niet bindend is. Alleen Fernand Keuleneer wijkt af van die interpretatie. 

    "Uiteraard bindt het pact de staten niet direct en onmiddellijk", zegt Keuleneer. "Maar toch zijn er zeer zwaarwichtige rechtsgevolgen want vanaf de goedkeuring wordt het opgenomen in het corpus van het internationaal recht." Een interpretatieve nota zal volgens hem "weinig gewicht in de schaal leggen". 

    De andere experts betwijfelen dat het pact juridische verplichtingen meebrengt voor de staten. "De nationale autoriteiten zullen vrij zijn om het spel van het pact te spelen", zegt professor internationaal recht Pierre d'Argent (UCL), voorgedragen door regeringspartij MR.

    D'Argent maakte verder duidelijk dat het migratiepact sowieso een referentiedocument van de Verenigde naties zal worden, of België het nu goedkeurt, afkeurt, of zich onthoudt. "En zelfs de staten die zich formeel verzetten, blijven lidstaten van de VN".

    Volgens professor internationaal recht Jan Wouters, voorgedragen door CD&V, is het migratiepact "geen internationaal verdrag, het is een typisch voorbeeld van soft law". "In nieuwere domeinen van het internationaal recht vormt soft law een belangrijke techniek om op een vooralsnog juridisch niet bindende wijze een consensus over bepaalde beginselen tussen staten op te bouwen."


    Beeld Tim Dirven
  44. Dewael zet deur open voor wisselmeerderheid

    Patrick Dewael.Beeld Photo News

    Open Vld-Kamerfractieleider Patrick Dewael wil het voorstel van resolutie van de oppositie over het VN-migratiepact een kans geven. Die resolutie stelt voor om een 'interpretatieve verklaring' toe te voegen aan het pact. Dewael meent dat daarvoor een ruime meerderheid gevonden kan worden "die niet noodzakelijk de huidige meerderheid moet zijn". Daarmee zet hij de deur voor een wisselmeerderheid, waarbij de N-VA-stemmen vervangen worden door stemmen van de oppositie, open.

  45. VOKA bezorgd: "Sociale rust is belangrijk"

    Ook VOKA, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is bezorgd. Het roept de verschillende partijen op om de regeringscrisis "snel op te lossen" omdat nog heel wat sociaaleconomische dossiers moeten worden afgewerkt. 

    "Denk bijvoorbeeld aan de arbeidsdeal die zo snel mogelijk integraal moet worden goedgekeurd, zodat nog meer mensen aan het werk kunnen geraken", aldus gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. "We wachten ook nog op een hervorming van de zware beroepen, die moet garanderen dat meer mensen langer aan het werk blijven. In het licht van de komende onderhandelingen over loon- en arbeidsvoorwaarden is het belangrijk dat er sociale rust heerst."

    Daarnaast wijst Maertens op enkele andere belangrijke dossiers zoals het dreigende stroomtekort, het energiepact, de begroting en de onduidelijkheden in verband met de brexit.

    Twitter bericht wordt geladen...

  46. "Wat met de jobdeal?"

    De impasse binnen de regering rond het VN-migratiepact creëert bezorgdheid bij de werkgevers. Zo vraagt Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), zich op Twitter af wat de gevolgen zullen zijn voor enkele belangrijke dossiers op de regeringstafel.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Ook volgens de Confederatie Bouw zou een val van de regering "bijzonder ongelegen komen". "Er is nog werk genoeg om tot en met mei 2019 mee zoet te zijn", reageert gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere. "Zoals de arbeidsdeal die verschillende maatregelen bevat om het aantal knelpuntberoepen te reduceren of het ambitieuze investeringspact, met omvangrijke investeringen in scholen, overheidsgebouwen en infrastructuurwerken om de mobiliteit vlotter te laten verlopen."

    De belangenvereniging voor de bouwsector hoopt alvast dat "het gezond verstand zegeviert" en dat de regering-Michel "de rit uitrijdt tot aan de verkiezingen". "Het is nu in ieder geval niet het gepaste moment voor electorale spelletjes", klinkt het.

  47. Wat als de regering ontslag neemt?

    Het blijft een hypothetisch scenario, maar wat als de regering valt? Lees hier meer over de mogelijke scenario's.

    Kristof Calvo en Peter De Roover in de Kamercommissie.Beeld Tim Dirven
  48. MR zag radicaal verzet niet aankomen

    Premier Charles Michel.Beeld Photo News

    De N-VA gedraagt zich “onverantwoordelijk” en “inconsequent” als het gaat over het VN-migratiepact. Dat de Vlaams-nationalisten het zo hard zou spelen, hadden ze niet zien aankomen bij de MR. “De Vlaams-nationalisten zijn soms moeilijk te doorgronden, ook voor ons. Vasthouden aan hun principes is blijkbaar heilig voor hen.” 

  49. Waarom N-VA bereid is om centrumrechts te doen vallen

    Bart De Wever.Beeld Photo News

    De Vlaams-nationalisten zijn niet van plan om te plooien, zoveel is duidelijk. “Een regering die naar Marrakech gaat, is een regering die wij niet steunen”, zei voorzitter Bart De Wever. De N-VA drijft haar gedroomde centrumrechtse coalitie dus tot aan de rand van de afgrond over het VN-migratiepact. En desnoods erover. Lees hier waarom N-VA bereid is om centrumrechts te laten vallen.