Bemiddelaars moeten pensioenoverleg weer vlot trekken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zullen donderdag opnieuw de bemiddelaars ontmoeten die ze aangesteld hebben om het dossier van de zware beroepen weer vlot te trekken. De bemiddelaars stelden vandaag hun rapport voor aan de ministers. Zij wachten nu op de reacties van de sociale partners. Paul Soete en Etienne de Callataÿ werden midden november aangesteld om de gesprekken tussen de sociale partners over de zware beroepen vlot te trekken. Het sociaal overleg tussen bonden en werkgevers was begin vorige maand afgesprongen. Soete, de voormalige CEO van technologiefederatie Agoria, en de Callataÿ, een econoom, moesten contacten leggen met de verschillende tenoren om de discussies te deblokkeren.

"We hebben de bemiddelaars ontvangen. Het rapport is ook overgemaakt aan de sociale partners. Zij zullen reageren op het rapport en we zullen kennis nemen van hun reacties", zei minister Bacquelaine na afloop. "Het rapport opent bepaalde denkpistes, die we gaan analyseren." Voor de minister is het belangrijk om de reacties te analyseren voor het verdere verloop van het dossier. "Donderdag zien we de bemiddelaars opnieuw, om de reacties te analyseren en de compatibiliteit van de reacties met de denkpistes van de bemiddelaars."

Peeters duidde dan weer de opdracht van de bemiddelaars. "Hun opdracht was heel duidelijk: niet om een consensus onder de sociale partners te krijgen, maar wel om als bemiddelaars te bekijken waar er mogelijke oplossingen zijn, wat de problemen zijn ...", aldus de vicepremier. De bemiddelaars zijn niet mislukt, maar "geslaagd in hun opdracht", klonk het. Ze hebben ook duidelijk aangegeven waar zij grote zorgen over hebben, voegde hij toe.

Bron: Belga