© Jozef Croughs

Hulpdiensten woedend op ramptoeristen die selfies maken

Verkeersongevallen blijken voor sommige omstaanders de ideale achtergrond voor een selfie, en hulpdiensten hebben het helemaal gehad met dat fenomeen. Zo heeft de lokale politie LAN gisterochtend zélf foto’s genomen van personen die selfies maakten tijdens een bevrijding van een slachtoffer na een ongeval in Zoutleeuw. “Het is verwerpelijk”, zegt korpschef Chris Simons. “Op deze manier kunnen we optreden tegen de fotografen als zij de beelden online verspreiden.”

Phillip PERGENS/Jozef CROUGHS

Hulpdiensten worden steeds vaker geconfronteerd met toeschouwers die foto’s maken van ongevallen en andere noodgevallen. De lokale politie kan echter niet optreden tegen deze mensen zolang ze de afgesloten zone respecteren of vanop de openbare weg opereren. “Maar zodra de foto’s publiek gemaakt worden via sociale media, wordt de wet van de privacy overschreden. Dan is de toestemming nodig van de betrokken persoon en kan er wel opgetreden worden. Daarom nemen onze politiemensen foto’s van omstaanders. Zo hebben we een overzicht van wie op de plek aanwezig was. De afgelopen maanden hebben wij al enkele keren kunnen tussenkomen bij betwistingen. Want laat me duidelijk zijn: dit gedrag getuigt van een gebrek aan tact en moraliteit”, klinkt korpschef Chris Simons kordaat.

Volwassen mensen

Ook majoor Benny Engelbos van de Brandweer Landen is niet te spreken over de fotografen die gisterochtend met selfies namen na het ongeval van een 70-jarige man uit Linter. “Ik zag iemand met zijn rug naar mij toe staan en een foto nemen van het slachtoffer op het moment dat hij uit het wrak werd gehaald. Je zou nog denken dat het jongeren zijn, maar het ging hier om volwassen mensen. Ik heb aan de politie gevraagd om hen te fotograferen om in te grijpen als er een klacht komt. Ik ben ook naar hem toegestapt en hem op zijn verfoeilijk gedrag gewezen”, aldus Engelbos.

Zijn collega Dirk Odeurs van de Brandweerzone Zuid deelt de mening van Engelbos. “Meestal zijn wij zo met ons werk bezig dat het niet opgemerkt wordt. Het valt op dat video’s vaak al verschijnen nog voor wij terug in de kazerne zijn. Het is bijzonder pijnlijk dat sommige eigenaars het via de nieuwe media al vernomen hebben voor wij dit konden communiceren,” weet Odeurs.

Perimeter

Ook Limburgse politiekorpsen zijn bekend met het fenomeen van omstaanders die de gsm bovenhalen om alles op de gevoelige plaat vast te leggen. “Het is iets waar we in deze tijden mee geconfronteerd worden”, vertelt Inge Vandebeek van de zone MidLim. “Het is jammer dat het soms tot discussies met aanwezige hulpverleners leidt. Zij zouden zich op zulke momenten liever concentreren op wat echt belangrijk is. In het slechtste geval en om extra commotie te voorkomen komt het voor dat een perimeter wordt opgezet. Indien nodig wordt op het moment zelf ingegrepen. Van echt grote problemen zijn we alvast niet op de hoogte.”

Niet verboden

Dezelfde signalen horen we bij politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH). “We leven nu eenmaal in een tijdperk waar iedereen met een gsm rondloopt die perfect foto’s en video’s kunnen maken”, zegt Dorien Baens. “Ik hoorde nog niet van inspecteurs die het echt kotsbeu zijn. Wanneer ze zien dat mensen te ver gaan, grijpen ze hoe dan ook in. Uiteraard is dat niet altijd even eenvoudig. Niet iedereen pronkt even ostentatief met zijn toestel. Met selfies kenden we alvast nog geen problemen. Daarnaast moet je rekening houden met de wetgeving. Het is niet verboden en met de digitale ontwikkelingen gaat alles gewoon verschrikkelijk snel.”

Dat zegt ook Anja De Schutter van het Limburgse parket. “Het is niet omdat iets niet hoort of ongepast is, dat het ook bij wet verboden is. We zijn op de hoogte van de trend dat mensen filmen en foto’s trekken. Alleen is het maar de vraag wat je kan verbieden. Als het echt te ver gaat en er serieuze inbreuken tegen de privacy zijn kan en zal de politie ingrijpen. Er zijn mij echter geen zaken bekend die tot vervolging hebben geleid. Van concrete voorvallen ben ik niet op de hoogte en ik denk dat als dit het geval was geweest dit wel geweten zou zijn”, besluit De Schutter.

Aangeboden door onze partners