Direct naar artikelinhoud
DM-livechat

“Wat wil de N-VA met deze strategie bereiken?” Bart Eeckhout analyseert in DM-livechat

Belgisch premier Charles Michel.Beeld EPA

Herlees hieronder de DM-livechat met Bart Eeckhout, waarin hij antwoord geeft op de vragen van onze lezers.

De politieke crisis lijkt compleet nu de geplande vergadering van het kernkabinet van premier Michel is uitgesteld. Welke vraag heeft u over de crisis binnen de regering naar aanleiding van het migratiepact? 

Live

  1. Bedankt voor alle vragen. Er zijn er een groot aantal binnengekomen, maar we kunnen ze helaas niet allemaal beantwoorden. We willen u graag verder op de hoogte houden. Schrijf u daarom zeker in voor onze avondnieuwsbrief. Dan krijgt u vanavond nog duiding over hoe deze crisis verder evolueert:

    Ook morgenochtend het laatste nieuws in uw mailbox? Schrijf u dan in voor DM Ochtend:

  2. De laatste vraag komt van Koen: “Als de regering valt, kan Michel het VN akkoord niet tekenen met een wisselmeerderheid? Het parlement heeft toch het laatste woord, ook in lopende zaken?”

    Bart Eeckhout: “N-VA heeft duidelijk gemaakt dat het geen wisselmeerderheid accepteert. als er wisselmeerderheid is, valt dus de regering, en zonder dekking regering kan de premier niet naar Marrakech. Dat wil zeggen: theoretisch zou dat wel kunnen, maar het zou toch heel erg ingaan tegen de gewoonte dat een regeringsleider op zo'n moment enkel 'voorzichtige' daden stelt.”

  3. “Wat wil de N-VA met deze strategie bereiken?”, vraagt Jelena zich af. “Is het een strategie?”

    Bart Eeckhout: “De N-VA heeft na de (verloren) gemeenteraadsverkiezingen de analyse gemaakt dat op de extreemrechtse flank Vlaams Belang weer volop tot leven gekomen is. De partij wil die concurrentie de pas afsnijden. Het verklaart waarom in de federale regering de toon steeds harder wordt over migratiedossiers. Zie ook: de opvangcrisis voor asielzoekers.”

    N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Tim Dirven
  4. Robert vraagt: “Indien de regering valt, komen er dan vervroegde federale verkiezingen? Of kan de huidige ploeg alsnog aanblijven tot mei 2019, als 'regering van lopende zaken', om toch samenvallende regionale en federale verkiezingen mogelijk te maken?”

    Bart Eeckhout: “Er zijn nog meerdere mogelijkheden. Ik vermoed dat vervroegde verkiezingen ten allen prijze gaan vermeden worden, omdat tweemaak kort na elkaar naar de stembus trekken weleens veel boze kiezers kan opleveren (de datum van de Europese verkiezingen ligt vast en kan niet gewijzigd worden). De koning kan het ontslag nog even in beraad houden, of de premier vragen een beperkt programma uit te voeren. Vervroegde verkiezingen hangen niet af van de regering, wel van het parlement. Als dat zichzelf niet ontbindt, zijn er geen vervroegde verkiezingen.”

  5. “Denkt u dat de N-VA zichzelf hier niet in de voet schiet in een poging hun rechterflank af te dekken?” - Mark

    Bart Eeckhout: "Ik ben altijd op mijn hoede om kiezerseffecten te voorspellen 🙂 In het algemeen zou ik willen zeggen dat het niet zo zeker is dat N-VA wint met zo'n harde campagnetaal. Omdat ze dan rechtstreeks in concurrentie gaan met een tegenstrever - VB - die moeiteloos altijd nog een tandje kan bijsteken. Filip Dewinter nam de betwiste N-VA-campagne alvast meteen met de glimlach over, terwijl de eigen partijtop ze terugschroefde.”

    “Er is zelfs een tweede risico: er zijn ook kiezers die helemaal niet moeten weten van zo'n negatieve campagne, terwijl nogal wat andere uitdagingen (economie, budget, energie...) onbeantwoord blijven. Ook die mensen kunnen alternatieven opzoeken. De goede score van Open Vld bij de gemeenteraadsverkiezingen kan in die richting wijzen."

    Filip Dewinter (Vlaams Belang) nam de betwiste N-VA-campagne alvast meteen met de glimlach over.Beeld Photo News
  6. Dries vraagt: “Heeft N-VA geldige argumenten? Of delen ze valse informatie met hun achterban/kiezers?”

    Bart Eeckhout: “De claims die in de N-VA-onlinecampagne worden gemaakt (die zonder beelden nog altijd verspreid worden) zijn op zijn minst fel overtrokken. Zoals in de Kamer gebleken is, is de tekst van pact mede aangepast volgens de wensen van België. Dat is onder meer het geval op vlak van gezinshereniging. De formulering die Vreemdelingenzaken daarover wenste, is ook uiteindelijk gekozen. Nu die formulering als gevaarlijk aanmerken, is dan ook een beetje merkwaardig. Dat door het migratiepact het zogenoemde boerkaverbod zal onderuit gehaald worden, zoals N-VA suggereert, klopt evenmin, bevestigen experts.”

  7. Pablo vraagt of de val van de regering nog te vermijden is. “Zo ja, kan de N-VA politiek buitenspel gezet worden als er een akkoord moet worden gevonden voor het VN-migratiepact?”

    Bart Eeckhout: “België is een land van compromissen en politieke plotwendingen. Dus: zolang de dienstwagen van de premier niet naar het Paleis rijdt, is alles mogelijk. Dat gezegd zijnde: de kansen op een vergelijk zijn minimaal. De eisen van N-VA liggen hoog - niet naar Marrakech, en onthouding bij de VN - en zeker na de (ingetrokken) campagne van N-VA is de bereidwilligheid om tegemoet te komen aan die eisen weggesmolten. Als de regering valt, heeft de premier in principe geen mandaat meer om naar Marrakech te gaan. Dus ook voor de voorstanders van het migratiepact is de val van de regering een probleem.”

  8. Dag Bart. Kan je misschien even duiden waar we nu staan? Wat is er aan de hand? De vraag van Nathalie vat het misschien nog het beste samen: “Waar wacht Michel op?”

    Bart Eeckhout: "Zoals men zegt: 'It ain't over till the fat lady sings'. Premier Michel vecht natuurlijk ook voor zijn eigen overleven. Als hij alsnog zijn regering voortijdig moet beëindigen zal hij lastige vragen krijgen waarom hij ooit zonder extra Franstalige steun dit avontuur is aangegaan. Niemand in de meerderheid kan met zekerheid zeggen dat hij gaat winnen bij regeringsval. Dus wordt elk laatste spoor uitgetest."

  9. Beeld Eva Beeusaert

    Bij ons is De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout komen staan. Hij beantwoordt uw vragen en geeft een eerste analyse over de huidige crisis binnen de regering.

    Heeft u zelf nog een vraag? Aarzel niet en stel ze hieronder.