Jambon: 'Regering gaat vanavond niet vallen'

Een stevige N-VA-campagne tegen het VN-migratiepact leidde de regering-Michel vanmiddag nog meer naar de uitgang. De excuses van de N-VA leken de sfeer weer wat te kalmeren, maar toen gaf premier Michel een persconferentie.

bbd, lob

'Het werk gaat voort binnen de regering', aldus N-VA-minister Jan Jambon. Hij benadrukte na de bilaterale ontmoeting met premier Michel dat 'het nooit de bedoeling was van N-VA om de regering te doen vallen'.

Het is voorlopig niet duidelijk hoe het nu verder gaat. De bal ligt in het kamp van premier Michel.

De premier had de dag aanvankelijk anders gepland. Hij zou vanmiddag samenzitten met zijn vicepremiers en de staatssecretaris voor Migratie, Theo Francken (N-VA). Maar toen de N-VA vanmiddag een erg harde campagne tegen het VN-Migratiepact lanceerde, besefte de premier dat zo'n kernkabinet niet het beste idee was.

Binnen de meerderheid was er veel kritiek op de N-VA-strategie. 'Een uur voor de start van een erg belangrijk kernkabinet, lanceer je zoiets niet,' viel te horen. Michel nodigde daarop alle vicepremiers apart uit voor bilaterale contacten.

De eerste die aan de beurt was, was Open VLD-vicepremier Alexander De Croo. Voor de ontmoeting was die nog mild voor de omstreden N-VA-campagne. 'Wat echt telt, is wat hier gezegd wordt.' Hij hoopte nog steeds dat een interpretatieve tekst zoals Nederland en Denemarken die schreven, een oplossing kon zijn.

Maar na afloop was hij heel wat scherper. 'Zo'n N-VA-campagne doet me twijfelen of hier nog naar oplossingen gezocht wordt. Of zitten we gewoon in een electorale campagne?'

Kris Peeters is zijn optimisme kwijt

Kris Peeters (CD&V) was na De Croo aan de beurt om met de premier te praten. Hij was bij aanvang erg scherp: 'Ik begrijp niet wat er bij de N-VA gaande is. We hadden gisteren afgesproken om over de inhoud te discussiëren. Jan Jambon had dertig vragen, had hij gezegd. En dan komen ze met zo'n onfatsoenlijke campagne vol onwaarheden.' Voor de Franstalige reporters zei Kris Peeters het nog eens duidelijk. De campagne is 'scandaleux'.

Na zijn ontmoeting met de premier was Kris Peeters niet erg optimistisch. 'De kaarten liggen niet goed. We moeten kalm blijven, maar de situatie is heel ernstig.' De verantwoordelijkheid voor de 'slechte kaarten' legde Peeters bij de N-VA. 'Het is de verantwoordelijkheid van wie zijn electorale campagne vandaag al wou lanceren.'

Ongeveer op hetzelfde moment haalde de N-VA de harde beelden weg van zijn site.

De derde vicepremier op de afspraak was Jan Jambon (N-VA). Hij excuseerde zich uitgebreid voor de harde campagne van zijn partij. 'De foute beelden op het foute moment.' Waarna hij vroeg of het weer over de inhoud kon gaan.

Niet veel later, kort voor zes uur, gaf zijn voorzitter Bart De Wever een interview op Radio 1 om duidelijk te maken dat hij geen crisis wil. Hij beklemtoonde dat zijn partij nog voorstellen heeft om tot een oplossing te komen.

Daarna stelde Jan Jambon dat de regering vanavond niet zou vallen.

Alles leek er dus op te wijzen dat we naar een afkoelingsperiode zouden gaan. Maar toen gaf premier Michel een persconferentie waarin hij duidelijk stelde dat hij naar Marrakech zou gaan om het pact te tekenen. Daarvoor zou hij steun vragen in het parlement. Buiten de N-VA om. De kans dat die partij dat zomaar laat gebeuren is nihil.