"Artsen én patiënten zullen besparingen op ziekenhuizen voelen"

De gevraagde besparing van 100 miljoen euro bij de ziekenhuizen zal hard aankomen bij artsen én patiënten. Dat zegt Peter Degadt van Zorgnet Icuro, het netwerk van zorgorganisaties. "Ziekenhuizen zullen meer kosten doorrekenen naar de patiënt. Én ze zullen twee keer nadenken voor ze contracten van hun personeel verlengen of vernieuwen."
CHASSENET / BSIP

Volgens Degadt zitten drie op de tien ziekenhuizen vandaag al in de rode cijfers. "En dat kan met deze maatregel evolueren naar 6 op 10", zegt hij in "De ochtend".

De gevolgen van een besparing van deze orde zullen volgens hem meteen zichtbaar zijn. "Onderbezette afdelingen, zoals materniteiten en kinderafdelingen, zullen gesloten worden. In het slechtste geval moeten zelfs hele ziekenhuizen sluiten. Patiënten krijgen mogelijk extra erelonen, kamersupplementen of een toeslag voor hun maaltijden op het bord. Artsen zullen harder moeten werken, want ziekenhuizen zullen twee keer nadenken voor ze tijdelijke contracten hernieuwen", klinkt het.

"Geef ons meer tijd"

Degadt benadrukt dat de ziekenhuizen de vraag om beter samen te werken wel genegen zijn. "De sector is vragende partij om onderling de taken te verdelen en betere afspraken te maken. Het is duidelijk dat niet iedereen alles moet doen, maar dat ziekenhuizen zich per 5 bijvoorbeeld moeten organiseren in netwerken", legt hij uit. "Maar dan moet daar een wettelijk kader voor zijn. En dat is er momenteel niet. Men vraagt te veel op te korte termijn. Een nieuw, complex systeem installeer je niet in een handomdraai."

De sector wil een gesprek met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). "Er was gezegd dat we 52 miljoen euro moesten besparen in 5 jaar tijd, daar komt nu een pak bij. Ik vrees dat dit de goodwill bij de 63 ziekenhuizen zal tenietdoen. Hun eerste prioriteit zal zijn om het hoofd boven water te houden, terwijl er nood is aan een pad voor de langere termijn. Ook met de artsen worden het moeilijke gesprekken."

Degadt heeft nu vrijdag al overleg met het kabinet Volksgezondheid. "Ik hoop dat iedereen het hoofd koel houdt en het perspectief blijft zien. Over de richting van het plan - meer onderlinge samenwerking - zijn we het eens, maar niet op de manier dat het nu wordt opgelegd."

De Block: "Stemmingmakerij"

In maart klonk het bij De Block nog "dat haar zakken waren dichtgenaaid". Vandaag bespaart ze alsnog op haar departement.

"Ik heb gezegd dat iedereen inspanning moest doen, en dat ze dan nog eens bij mij moesten komen kijken. Zo is het ook gegaan. Ik beheer nu eenmaal een groot budget. Dan is het normaal dat de tering naar de nering wordt gezet. Vind ik dat leuk? Nee. Is dat nodig? Ja, we moeten eindelijk de hervormingen doen die er al lang hadden moeten zijn. Door de financiële context zijn ze zelfs genoodzaakt om het wettelijk kader voor de ziekenhuishervorming sneller door te voeren."

Dat de patiënt een duurdere ziekenhuisfactuur gepresenteerd krijgt, spreekt De Block tegen. "Er is enorm veel paniekzaaierij en stemmingmakerij aan de gang. Ik ben de eerste om de overdreven supplementen van specialisten aan te pakken."

Dat de besparingen op haar departement niet voelbaar zijn voor de patiënten zelf, zegt De Block intussen niet expliciet meer met zoveel worden. "Ze gaan er beter van worden, omdat de zorg kwalitatiever wordt. En dat is uiteindelijk het belangrijkste."

Meest gelezen