© EMA

Iedereen smelt voor handgemaakte schuimzoenen van jonge Kempense chocolatier

“Het verschil met de Melo-Cakes van Milka die je in de supermarkt koopt? De mijne zijn handgemaakt en bereid met verse ingrediënten. Ze zijn ook een beetje groter, maar vooral véél lekkerder. Ze smelten in je mond”, zegt chocolatier Bieke Meeus (36) uit Arendonk.

EDDY MEULEMANS

Iedereen kent ze en velen zijn er zot van: de illustere Melo-Cakes van Milka, in de volksmond ook bekend als negerzoenen of negerinnentetten, maar wegens de racistische aard van deze woorden omgevormd naar schuimzoenen. “Hoe ik de mijne noem? Culinaire melocakes”, zegt Bieke Meeus van chocoladeatelier Zoetjes&Zundjes in ’t Zand in Arendonk.

Normaal werkt Bieke alleen op bestelling: voor particulieren, maar vooral voor gespecialiseerde chocoladeboetieks en de betere restaurants in de regio. Nu opent ze ook een eigen mobiel chocoladewinkeltje in een retrocaravan die ze in het weekend opstelt op de parking van drankenhandel Prik&Tik in Arendonk.

© ema

Zeven melocakes

Zeven verschillende handgemaakte schuimzoenen heeft ze in haar assortiment. De BM°1 (de initialen van haar eigen naam) is de klassieker in het gamma. Het is de ‘gewone’ melocake: een verse vanilleschuim op een vanillekoekje, omhuld met witte, melk- of pure chocolade.

Toch is de ‘gewone’ op zich al buitengewoon. “Elk koekje is vers gebakken en wordt apart ingestreken met chocolade, zodat het lekker krokant blijft. Het schuimpje dat ik aanbreng op de bodem is niet gestoomd, maar wel geklopt met verse vanille. Je ziet en proeft het verschil. De smaak is veel fijner dan bij een voorverpakte melocake van de fabriek.”

Nog een verschil is de prijs. Een familiepak van Milka, van 500 gram of dertig stuks, kost bij Colruyt of Delhaize 4,50 euro. De handgemaakte ‘wolkjes van pure smaak’ van de Arendonkse chocolatier kosten tussen 1,30 en 1,60 euro, per stuk! De topper in haar gamma is de BM°2: een melocake van vers vanilleschuim op een bodem van speculaas en karamel, gedompeld in fijne melkchocolade en afgewerkt met enkele korreltjes grof zeezout. “Of zoet en zout wel samengaan? Wanneer je veel chocolade eet, krijg je na een tijdje een zwaar gevoel in je mond en je buik. De subtiele toets van zeezout bezorgt je een fris mondgevoel, maar het geeft vooral ook extra pit aan de chocolade.”

Twaalf pralines

Behalve schuimzoenen worden in het chocoladeatelier van Zoetjes&Zundjes in Arendonk ook twaalf verschillende artisanale pralines gemaakt. Het zijn stuk voor stuk smaakparels: wondermooi en wonderlijk lekker. Het basisrecept is hetzelfde als bij haar culinaire melocakes: handgemaakt, met echte Callebaut-chocolade en verse ingrediënten. Haar best verkochte praline is de ‘banana melk’: een ambachtelijke delicatesse van melkchocolade met een vulling van verse banaan, een toets citroen en vanille.

De ‘tonka puur’ is haar eigen favoriete zoete zonde. “Een beetje speciaal van smaak, maar superlekker”, zegt ze zelf. “Het is een praline met een zachte crème van tonkabonen op een krokante bodem van geroosterde sesamzaadjes, omhuld met een dun laagje pure chocolade van Callebaut.”

Of ze er zelf kan afblijven tijdens het bereidingsproces? “Heel moeilijk”, bekent Bieke. “Maar als je zelf pralines of melocakes maakt, moet je af en toe toch testen en proeven of ze wel goed van smaak zijn, niet?”

Dat chocolade een dikmaker is, ontkent de gediplomeerde patissier-chocolatier uit Arendonk niet. “Maar als je er met mate van eet, is chocolade helemaal niet ongezond. Wel integendeel”, gelooft ze. “Je kunt gerust alle dagen chocolade eten: elke dag een beetje, maar neem dan wel meteen iets goeds waar je écht van kunt genieten.”

© EMA

Chocoladen wenskaarten

Nieuw in haar aanbod zijn haar chocoladen wenskaarten: fijne chocoladerepen die bedrukt zijn met sierlijke en kleurrijke tekeningen, figuurtjes en wensen, van ‘Bedankt’ tot ‘Veel liefs’ en ‘Happy birthday’. De kaarten zijn letterlijk en figuurlijk om op te eten.

Verder kunt u bij Zoetjes&Zundjes nog terecht voor prachtige themataarten op maat: voor verjaardagen, bruiloften of communies. Ook kunt u er kiezen uit een compleet gamma van prinsheerlijke minidesserts: gebak, macarons, cupcakes en koekjes in alle vormen en kleuren.

Behalve haar chocoladekraampje op wielen, dat speciaal voor de feestdagen tijdens drie opeenvolgende zaterdagen wordt opengeklapt bij Prik&Tik in de Hertevelden in Arendonk, opent Bieke Meeus vanaf deze week ook een vaste chocoladewinkel in haar eigen atelier in ’t Zand: iedere vrijdag van 13 tot 18.30u.