Johny Vansevenant: "Stemming in parlement is slimme manier om N-VA eraf te rijden"

De beslissing van Charles Michel (MR) om het parlement over het VN-Migratiepact te laten stemmen, is een slimme manier om de N-VA afstand van de regering te doen nemen. Zo analyseert VRT-Wetstraatjournalist Johny Vansevenant de jongste verklaring van de premier over dat pact en de regeringscrisis.

analyse
Johny Vansevenant
Johny Vansevenant is politiek journalist bij VRT NWS.

Charles Michel (MR) legt het VN-Migratiepact de komende uren of dagen voor aan het parlement en zal de beslissing van dat parlement op 10 december in Marrakech communiceren: dat heeft de premier vanavond klaar en duidelijk gezegd na alweer een dag vol hoogspanning in de Wetstraat over het pact.

"Bij een stemming in het parlement moet iedereen kleur bekennen", zegt Johny Vansevenant in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ook de oppositie moet dan stemmen en dat kan een wisselmeerderheid opleveren."

Michel steekt eigenlijk de hand uit naar links

Johny Vansevenant

"Michel steekt eigenlijk de hand uit naar links want hij weet dat hij in het parlement een duidelijke meerderheid heeft. Kamerfractieleider Kristof Calvo van Groen heeft Michel al een wisselmeerderheid aangeboden. Eenzelfde geluid horen we bij de socialisten."

"In het systeem van zwarte pieten creëren, is dit een slimme methode om de N-VA eraf te rijden. Als die partij zich op de lijn van de voorbije dagen zet, dan moet ze in het parlement tegen het pact stemmen."

"Als de N-VA dat doet, dan neemt ze afstand van de regering en stapt ze eruit. Dan verdwijnen ook de N-VA-ministers en heeft de regering geen meerderheid meer. Als het tot een minderheidskabinet komt, dan moet er nog altijd pariteit zijn met evenveel Nederlandstalige als Franstalige ministers."

Een truc kan zijn om staatssecretarissen De Crem en De Backer tot minister te maken

Johny Vansevenant

"Een truc om dat gelijk te trekken kan zijn om de staatssecretarissen Pieter De Crem (CD&V) en Philippe De Backer (Open VLD) tot minister te maken. Dan zou De Crem opnieuw minister van Defensie kunnen worden ter vervanging van Sander Loones (N-VA). Dat staat ons wellicht te wachten de komende dagen."

"Bijna alle partijen willen vervroegde federale verkiezingen in januari of februari vermijden. Dat kan door met een minderheidskabinet te werken. De regering ligt er eigenlijk pas wanneer het parlement een motie van wantrouwen goedkeurt. Zolang de linkse partijen die niet mee goedkeuren, kan de regering-Michel doordoen."

AUDIO: Beluister de volledige analyse van Johny Vansevenant in "De wereld vandaag"

Volg je ons al op Instagram?

Meest gelezen