© Roger Dreesen

Vergeet de spar, kies gratis een kerstboom uit Duinengordel

Wie wat is uitgekeken op de traditionele spar als kerstboom, moet binnenkort misschien eens een kijkje gaan nemen in de Duinengordel. Op 15 december mag je gratis een dennenboompje uitkiezen in het natuurgebied. Je moet de den dan wel zelf afzagen of uittrekken. “Er is een ruime keuze. Van een klein boom tot de wat grotere exemplaren, het mag allemaal. Niet alleen is het een leuk gezinsuitje, maar ook de Duinengordel is hiermee geholpen”, zegt Luc Flipkens van Duinengordel.

Roger DREESEN

Jonge dennenboompjes groeien vandaag spontaan op de unieke, open stuifzandgebieden in de Duinengordel. Maar als de honderden grove dennen daar niet verwijderd worden, zal dit bijzondere duinenlandschap binnen enkele jaren opnieuw dichtgroeien en weer onder een dennendeken verdwijnen.

“Doorheen het jaar zorgen scholen en jeugdgroepen ervoor dat deze jonge dennen, van 50 centimeter tot meer dan een meter hoog, worden verwijderd. Via deze natuurbeheerswerken voorkomen we dat de heide en de unieke landduinen opnieuw in bos veranderen”, verduidelijkt Luc Flipkens.

Duurzaam

Op zaterdag 15 december van 9.30 tot 12 uur kan je uitzonderlijk, onder begeleiding van het Agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt en Duinengordel, zelf dennetjes komen uittrekken. “Het idee komt van leerlingen die graag een kerstden voor hun school wilden meenemen”, gaat Flipkens verder. Het uitspitten of afzagen voor de grotere dennen gebeurt vandaag al en de kleinere dennen worden handmatig uitgetrokken. “De bedoeling is dat iedereen een of meerdere exemplaren mee naar huis kan nemen. Je kiest dus voor een bijzondere kerstboom, duurzaam gerecycled en helemaal selfmade.”

Om een handeltje te voorkomen wordt er op toegezien dat niemand grote aantallen grove dennen meeneemt. “Er is een afgebakend gebied waarin iedereen onder toezicht enkele grove kerstdennen mag uitkiezen, rooien en meenemen.”

Duinengordel wil het die dag ook gezellig houden en voorziet in chocomelk en wafels. Je zorgt wel zelf voor het transport van je speciale duinen-den. Ben je voorzien van handschoenen, een spade, een zaag, aangepaste kledij en waterdicht schoeisel, dan kan je aan de slag. “Opgelet, iets weghalen uit natuurgebieden is doorgaans verboden en deze actie is dan ook een eenmalig evenement”, besluit Luc Flipkens.

Inschrijven kan via info@duinengordel.be. Snel reageren is de boodschap

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer