thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

IN KAART. Zoveel kost ziekenhuisopname in jouw regio

Een pacemaker laten plaatsen kost je als patiënt in een Belgisch ziekenhuis gemiddeld 179 euro. Tenminste als je kiest voor een kamer voor twee of meer personen. Ga je voor een eenpersoonskamer, dan is de kostprijs 1.731 euro, bijna tien keer zo duur. “Zo’n verschil is niet meer te verantwoorden", zegt Luc Van Gorp, voorzitter van Christelijke Mutualiteiten dat zijn jaarlijkse ziekenhuisbarometer voorstelt. “We moeten af van de supplementen zodat eenpersoonskamers de norm kunnen worden en hospitalisatieverzekeringen eigenlijk niet meer nodig zijn.”

18 reacties

  • danny buyse

    5 jaar geleden
    @Ivan Godefroot, persoonlijk ben ik voor het eerst geopereerd geweest en dat in AZ oudenaarde en ik geef 98% op 100%. Verzorging, informatie en de chirurgische ingreep perfect verlopen zonder complicaties. Sommigen denken dat een hospitaal een 3 sterren hotel is blijkbaar. Nooit langer dan 15 minuten moeten wachten op afspraken. Mijn hartslag op de operatietafel was 60 per minuut, zegt genoeg hoe gerust is was!
  • Yves De Groote

    5 jaar geleden
    allemaal goed en wel, maar wat zijn de bijkomende kosten voor bvb een frigo, een fles water, geneesmiddelen? Moet ik voor een paar euro naar een ander ziekenhuis naargelang mijn kwaal? En dan telkens alle onderzoeken (bloed, röntgen...) herbeginnen? En wat met de afstand voor familiebezoek? Als je iets onderzoekt, doe het dan grondig!
  • J. VAN SCHUERBEECK

    5 jaar geleden
    Een ziekenhuis moet betaalbaar blijven voor iedereen. Dus ook voor mensen die geen hospitalisatieverzekering hebben. Als de ziekenhuizen aan de normale tarieven niet meer kan rondkomen dan moet onze regering daar een mouw aanpassen. Ik heb echter de indruk dat sommige ziekenhuizen geldwolven zijn, waarbij opvalt dat de meeste daarvan zich in het Brusselse bevinden. Kan aan deze graaiers geen halt toegeroepen worden, of zijn de "erelonen" heilig.
  • Thierry Vansweevelt

    5 jaar geleden
    Aan preventie doen, mensen! Laat ze een poepje ruiken... niet roken of zuipen (is ook minder accijnzen), veel bewegen, weinig stress, veel vitaminen eten. Voila, ik al jaren geen dokter nodig gehad.
  • gustaaf van bever

    5 jaar geleden
    Peter Buyck, ja maar de praktijk heeft ons laten ervaren..geen enkel privé moment, één van de twee beslist over bv de TV bediening en heb je de brute pech bij iemand te komen liggen die alles onderplast etc...Neen Peter wat jij als argument aanhaalt is het werk van de verpleging, niet dan een medepatient plots waakhond moet zijn of worden...