Direct naar artikelinhoud
Gezondheidszorg

Christelijke Mutualiteit: “Schaf hospitalisatieverzekeringen af”

CM-voorzitter Luc Van Gorp.Beeld Photo News

Een bevalling? Naargelang het ziekenhuis waarin je ligt of de kamer waarvoor je kiest, kan dat makkelijk twintig keer duurder zijn. Dat berekende de CM in haar jaarlijkse Barometer. Voor het ziekenfonds is de maat vol. “Schaf die supplementen af, zodat we ook geen hospitalisatieverzekeringen meer nodig hebben.”

en

Elk jaar maakt de Christelijke Mutualiteit in haar ‘Barometer’ een analyse van de tarieven in de Belgische ziekenhuizen. Nieuw deze keer is dat ze de vergelijking heeft gemaakt voor twaalf bekende ingrepen, zoals een appendixoperatie, bevalling of het plaatsen van een pacemaker. 

Naargelang het ziekenhuis waar je die ingreep ondergaat, maar ook volgens de kamer waar je ligt, kan de factuur bij elke ingreep nogal verschillen, zo leren de CM-cijfers. Wie bevalt in UMC Sint-Pieters in Brussel en kiest voor een tweepersoonskamer, betaalt 21 keer minder dan diegene die met baby in een eenpersoonskamer in Cliniques Universitaires Saint-Luc verblijft. Een cataractoperatie? De duurste optie is 8 keer prijziger dan de goedkoopste. Bij een spataderoperatie is dat verschil zelfs maal 93: de factuur kan variëren van 16 euro tot 1.475 euro.

“Het is alsof je exact twee dezelfde broden koopt, maar bij de ene bakker betaal je er tien keer zoveel voor”, zegt CM-topman Luc Van Gorp. “Geen mens natuurlijk die naar de dure bakker zou gaan, maar in de gezondheidszorg krijg je dat blijkbaar wel verkocht.”

‘Het is alsof je exact twee dezelfde broden koopt, maar bij de ene bakker betaal je er tien keer zoveel voor’
Luc Van Gorp, CM-topman

De grote prijsverschillen hebben te maken met de ereloonsupplementen die artsen kunnen aanrekenen voor eenpersoonskamers. Voor 2017 zijn die voor een klassieke opname in een eenpersoonskamer opnieuw met 3,5 procent gestegen, berekende CM. Op die manier wordt het prijsverschil tussen een eenpersoons- en een tweepersoonskamer steeds groter. Iets wat de patiënt niet per se hoeft te voelen, tenminste als die een goed dekkende hospitalisatieverzekering heeft. 

“Maar ook daar zit een probleem”, benadrukt Van Gorp. “Niet alle hospitalisatieverzekeringen betalen zomaar alle ereloonsupplementen terug. Integendeel zelfs. De meeste hanteren toch een bepaald plafond, waardoor je als patiënt toch voor verrassingen kan komen te staan. Bovendien: twee miljoen Belgen hebben nog steeds geen hospitalisatieverzekering. Op deze manier stevenen we af op een gezondheidszorg met twee snelheden.”

‘Twee miljoen Belgen hebben nog steeds geen hospitalisatieverzekering. Zo stevenen we af op een gezondheidszorg met twee snelheden’
Luc Van Gorp, CM-topman

Televisie of koelkast

Om die reden pleit CM nogmaals voor een algemeen verbod op ereloonsupplementen. “Eenpersoonskamers moeten de norm worden”, benadrukt Van Gorp. “Dus zien wij niet in waarom mensen daar extra voor zouden moeten betalen. Als die supplementen verdwijnen, heb je die hospitalisatieverzekeringen eigenlijk niet meer nodig. Het geld dat op die manier vrijkomt, zouden we kunnen overhevelen naar de wettelijke ziekteverzekering om tot een correcte en transparante financiering van zowel ziekenhuizen als artsen te komen.”

Bij sectororganisatie Assuralia zien ze een van hun belangrijkste producten nog niet meteen verdwijnen. “Zo’n twintig procent van de kosten in de gezondheidszorg komt nog steeds bij de gezinnen terecht. Een hospitalisatieverzekering is dé manier om dat onder controle te houden”, zegt woordvoerder Wauthier Robyns. 

Al zijn die ereloonsupplementen niet het enige wat de prijs van pakweg een knie- of heupprothese de hoogte injaagt. Ook de kamersupplementen nemen jaar na jaar toe. Normaal mogen die ook enkel bij eenpersoonskamers gerekend worden, maar creatieve ziekenhuizen omzeilen dat. “Dan noemen ze dat ‘comfortsupplementen’ of ‘accomodatieforfaits’”, legt Van Gorp uit. “Terwijl je als patiënt natuurlijk niet zomaar kan kiezen voor zogenaamde extra’s als tv, wifi of een koelkast.” Op de materniteit kan zo’n kamersupplement zelfs oplopen tot 259 euro per dag. Ook dit supplement is niet altijd volledig gedekt door een hospitalisatieverzekering. 

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) was niet beschikbaar voor commentaar wegens de regeringscrisis.