Videospeler inladen...

Zo wil de CM ziekenhuisopnames betaalbaar houden: "Verbied alle ereloonsupplementen"

De extra sommen geld die artsen mogen vragen in ziekenhuizen als u in een eenpersoonskamer ligt, de zogenaamde 'ereloonsupplementen', beginnen echt de pan uit te swingen. Dat concludeert de christelijke mutualiteit CM in haar nieuwste Ziekenhuisbarometer. En dat moet stoppen, klinkt het nog. De CM roept op alle ereloonsupplementen gewoon te verbieden en ziekenhuizen voortaan anders te financieren.

Recente cijfers van het socialistische ziekenfonds wezen het al uit en nu komt ook de CM met een confronterend rapport: de ereloonsupplementen die artsen mogen vragen bovenop de prijs van een eenpersoonskamer zijn de voorbije 4 à 5 jaar uitgegroeid tot een enorme brok van de totale factuur voor de patiënt. Bij sommige behandelingen zijn eenpersoonskamers vandaag 8 tot 10 keer zo duur geworden als een twee- of meerpersoonskamer. 

"Dat je voor dezelfde zorg zoveel meer betaalt in een eenpersoonskamer valt niet meer te verantwoorden", vindt CM-voorzitter Luc Van Gorp. "Wij willen geen gezondheidszorg met 2 snelheden, 1 voor arme mensen en 1 voor de rijken, waarbij eenpersoonskamers enkel toegankelijk zijn voor wie zich een dure hospitalisatieverzekering kan veroorloven. Dat is toch wel een heel vreemde evolutie."

"Geen ereloonsupplementen meer"

Net omdat het alleen maar erger wordt, en omdat volgens de CM ziekenhuizen duidelijk zelf niet meer geneigd zijn om die extra kosten binnen aanvaardbare perken te houden, heeft het ziekenfonds in haar Ziekenhuisbarometer een drastisch voorstel op tafel gelegd. In de eerste plaats moeten alle ereloonsupplementen bij wet verboden worden, klinkt het.

Daardoor zouden ook de premies voor hospitalisatieverzekeringen, of die nu door werkgevers of individuen betaald worden, fors dalen. In 2015 betaalden we met z'n allen 1,7 miljard euro aan premies voor zulke aanvullende verzekeringen. "Wij pleiten ervoor om het bedrag dat zo vrijkomt, gedeeltelijk te injecteren in de verplichte ziekenkostenverzekering", zegt Van Gorp. Daarmee kan je volgens hem dan ziekenhuizen en artsen correct, eerlijk en transparant financieren.

Veel meer eenpersoonskamers

Een gevolg daarvan kan zijn, zo redeneert de CM nog, dat het merendeel van de patiënten weer probleemloos in een eenpersoonskamer terecht kan, waardoor die weer de standaard kan worden voor klassieke opnames. Nu staan de dure eenpersoonskamers maar voor zowat 10 procent van alle opnames. Dat aandeel moet dus fors omhoog.

"Een verhouding individuele kamers-gemeenschappelijke kamers van 80%-20% lijkt ons een gezond streefdoel", zegt Van Gorp. Dat is volgens de CM ook praktisch haalbaar: er is een overschot aan erkende bedden. Tegen 2025 zouden er best 6.000 verdwijnen. Onder meer door meer eenpersoonkamers in te richten, zou dat kunnen lukken.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen