Direct naar artikelinhoud
Regeringscrisis

Premier Michel zet N-VA voor het blok: plooien of opkrassen

Premier Michel.Beeld BELGA

Premier Charles Michel (MR) gaat vandaag in de Kamer op zoek naar een meerderheid voor het VN-migratiepact zodat hij naar Marrakech kan gaan. Coalitiepartner N-VA zal niet tot die meerderheid behoren. Daarmee is de kabinetscrisis compleet, maar de regering hoeft nog niet meteen te vallen. 

Na een alweer woelige regeringsdag vol crisisoverleg gooide premier Charles Michel (MR) gisteravond om 19 uur live in de tv-journaals zijn troef op tafel. Hij trekt vandaag niet naar de koning, maar naar de Kamer op zoek naar steun om in Marrakech het VN-migratiepact goed te keuren. Daarmee zet hij coalitiepartner N-VA onder druk. Die partij zei eerder geen wisselmeerderheid te dulden over de kwestie. Als een meerderheid van de volksvertegenwoordigers vandaag voor het migratiepact stemt – en dat lijkt het geval te zullen zijn – dan is de breuk een feit.

Premier Michel wil sowieso maandag naar Marrakech trekken. Hij heeft er een driedubbele boodschap te verkondigen. Eén: een parlementaire meerderheid steunt het pact. Twee: de regionale regeringen steunen het eveneens. Drie: tegen de definitieve goedkeuring op de Algemene Vergadering van de VN in New York, later deze maand, wil hij uitsluitsel over zijn eigen regering. Niet Michel zelf, maar een diplomaat kan in New York de dienst verzekeren. 

Ook het denkspoor van de verklarende nota – het inlegvelletje – blijft overeind, naar het voorbeeld van Nederland en Denemarken.

Als een meerderheid van de volksvertegenwoordigers vandaag voor het migratiepact stemt – en dat lijkt het geval te zullen zijn – dan is de breuk een feit

Daarmee is meteen duidelijk dat iedereen, zelfs nu nog, beducht blijft voor een val van de regering. Als N-VA buitenspel wordt gezet, dan is de eerste vraag of de N-VA-ministers ontslag nemen. Mochten ze dat doen, dan is er nog altijd geen val van de regering. Eerst moet er een motie van wantrouwen worden gestemd. En dat gebeurt wellicht niet, want het linkse deel van de oppositie wil graag dat de premier naar Marrakech gaat, zo schatten regeringsbronnen in. Na zo’n motie is dat onmogelijk.

Wat doet N-VA?

Pas na de Algemene Vergadering van de VN, waarop het migratiepact finaal wordt goedgekeurd, zal wellicht duidelijk worden of deze regering de eindmeet haalt. 

Met de jobsdeal, de vennootschapswet en het energiepact hebben ook de Vlaams-nationalisten nog enkele belangrijke dossiers op stapel staan. Keuren zij die dossiers nog mee goed, met één been in de oppositie? De werkgeversorganisaties VOKA en VBO dringen alvast aan op een verantwoordelijke houding. 

Ook binnen de regering hopen ze stilletjes dat ze nog wel kunnen voortstrompelen tot aan de verkiezingen. “De regering is nog niet gevallen”, klonk het gisteren bij MR. Ook Gwendolyn Rutten en Wouter Beke, voorzitters van de Vlaamse regeringspartijen Open Vld en CD&V, verkondigden dat de regering formeel gezien nog altijd overeind blijft. Zelfs bij N-VA, dat gisteravond crisisberaad hield, wordt afgeremd. “Deze regering heeft te veel verwezenlijkt om nu zomaar alles teniet te doen”, klinkt het.

Diepe wonden

Makkelijk wordt overleven echter niet. Opnieuw zijn diepe wonden geslagen. Vooral door de harde campagne tegen het migratiepact die N-VA gisterenmiddag lanceerde op haar website en op sociale media. Daarin maakte de partij onder meer gebruik van beelden met gesluierde vrouwen die eerder al waren gebruikt door een Duitse rechts-populistische blog. Ook inhoudelijk gaf de campagne een erg betwistbare lezing van het migratiepact.

Hoewel de partij die campagne na een storm van kritiek terugtrok, reageerde premier Michel verontwaardigd. “In mijn ogen is dit een onaanvaardbare, schandalige en onwaardige campagne”, zei hij op zijn persconferentie.