© BELGA

Premier Michel: “Wie de stekker eruit trekt, is onverantwoordelijk”

“De bal ligt in het kamp van die partij die zich in het parlement moet uitspreken, ook over haar capaciteit om beslissingen te nemen.” Dat heeft premier Charles Michel woensdag gezegd op Bel RTL, evenwel zonder de N-VA bij naam te noemen. Ondanks de dreigende val van zijn regering, hoopt Michel vrijdag de wekelijkse ministerraad te laten doorgaan. Hij wil ook het parlement de begroting 2019 nog laten stemmen.

lbo

Het valt op dat verschillende regeringspartijen woensdag de N-VA de volle verantwoordelijkheid voor de huidige regeringscrisis toedichten. Ook de toekomst van Michel I wordt in de handen van de grootste coalitiepartner gelegd. Michel roept alle regeringspartijen alvast op hun verantwoordelijkheid te nemen. Wie de stekker uit de regering trekt, “gedraagt zich onverantwoordelijk”, aldus de premier.

Ook CD&V-vicepremier Kris Peeters noemt het een zaak van de N-VA om te besluiten of ze de regering verlaat. “Men kan moeilijk in de regering blijven zitten als de andere partijen zo duidelijk het standpunt innemen dat de premier naar Marrakesh moet”, zei Peeters in De Ochtend op Radio 1. “Dat zou betekenen dat er mogelijks geen N-VA-ministers in de regering zitten. Dat is nu aan N-VA om te besluiten.”

Open Vld-fractieleider Patrick Dewael vindt het dan weer tijd dat de N-VA kleur bekent. “De N-VA zal moeten kiezen: ofwel sluit ze zich aan bij de consensus, ofwel trekt ze naar de uitgang.

Regeringscrisis ook in het buitenland in het nieuws: “België op rand van instorten”

© BART DEWAELE

Bij ons is het sowieso voorpaginanieuws, de crisis rond het Migratiepact. Maar hoe zit het in de buitenlandse pers? Komt de Belgische regeringscrisis daar ook in het nieuws? Wij zochten enkele buitenlandse nieuwssites op.

“België op de rand van instorten”, zo kopt de Britse krant Express. Volgens de krant riskeert ons land af te brokkelen over ‘het controversiële Migratiepact van de VN’. Ze verwijst daarbij echter naar N-VA als ‘grootste oppositiepartij’, die ook tegen het Migratiepact is.

Ook de Amerikaanse krant The Washington Post wijdt op haar website een artikel over de Belgische regeringscrisis. “Geschil over VN-Migratiepact leidt tot breuken in Belgische regering”, zo klinkt het daar. Volgens de krant “vecht de centrumrechtse regering deze week voor haar voortbestaan”. The Washington Post verwijst in het artikel ook naar de controversiële campagne die N-VA dinsdag lanceerde naar aanleiding van het Migratiepact. ABCNews heeft een gelijkaardig artikel op haar site staan.

De Nederlandse De Volkskrant titelt: “Belgische premier passeert coalitiepartner om VN-Migratiepact”. Ook die krant vraagt zich af of N-VA de regering omwille van de beslissing van premier Michel om toch naar Marrakech te gaan zal laten vallen.

“De Belgische regering vecht voor haar voorbestaan” titelt Politico. “De Belgische eerste minister Charles Michel heeft gezegd dat hij het parlement gaat vragen om te stemmen over het Migratiepact, in een poging om het vallen van de regering te vermijden”, staat daar te lezen.

Politicoloog Bart Maddens: “N-VA kan niet anders dan ontslag nemen”

© BART DEWAELE

Bart Maddens, flamingant en politicoloog aan de KU Leuven, ziet geen andere optie dan dat N-VA uit de regering stapt. Zo zouden vervroegde verkiezingen uitblijven. Hij denkt dat premier Michel dan het vertrouwen aan het parlement vraagt.

“Ik denk dat N-VA zich met de campagne heeft mispakt, wat aan premier Michel het ultieme duwtje heeft gegeven. De N-VA kan nu niet anders dan ontslag nemen, dat is wat ze altijd zelf heeft gezegd, want ze wil geen wisselmeerderheid”, klinkt het.

“Dat betekent dat haar ministers en staatssecretarissen opstappen en dat andere ministers in de plaats moeten komen, al was het maar voor de taalpariteit. Op deze manier kan de regering de volheid van bevoegdheid behouden.”

“Het zou om politieke redenen wel normaal zijn dat de premier dan met een motie het vertrouwen van het parlement vraagt. Als genoeg oppositieleden zich onthouden, kan de regering voortdoen als minderheidsregering.”

Tot in mei

“Welke oplossing ook, wellicht kan het zo voortgaan tot aan de verkiezingen in mei. Er is maar weinig animo bij de partijen om nog tussentijdse verkiezingen te houden. Het is achteraf wel de vraag wie hier het meest bij wint. Ik zeg niet dat de N-VA sowieso grote schade zal lijden. Ze kan erop hopen dat de publieke opinie waardeert dat N-VA vasthoudt aan principes en niet aan postjes. Maar de partij neemt wel een serieus risico met deze crisis.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer