Grootschalige actie bezig tegen Italiaanse maffiaclan in Limburg, Nederland, Italië en Duitsland

Politie en justitie uit Nederland, Italië, Duitsland en ook België zijn woensdagochtend bezig met een grootschalige actie tegen de ‘Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië, in het zuiden van Italië. Het gaat om een gecoördineerde actie tegen het criminele samenwerkingsverband dat in heel Europa actief is.

In de vier landen vinden momenteel arrestaties en inbeslagnames plaats. Het gaat om tientallen invallen in Nederland, maar meer informatie kan nog niet gegeven worden. In Duitsland zijn er invallen in Noordrijn-Westfalen en Beieren, zo deelde het Bundeskriminalamt, de Duitse federale recherchedienst, mee. Volgens Bild worden onder meer pizzeria’s doorzocht. In België vindt de actie onder meer in Limburg plaats.

De actie is het gevolg van een onderzoek dat in 2016 is begonnen. De actie wordt woensdag om 12 uur toegelicht bij Eurojust in Den Haag. Het EU-orgaan voor justitiële samenwerking coördineerde de internationale actie. Voor ons land zullen Pieter Strauven van het parket van Limburg, en Kris Vandepaer, directeur van de federale gerechtelijke politie van Limburg, aanwezig zijn.

De Calabrische ‘Ndrangheta heeft de Siciliaanse Cosa Nostra verdrongen als machtigste criminele organisatie van Italië. Ze domineert de drugssmokkel naar Europa.

Begin vorig jaar werd baas Santo Vottari opgepakt, hij was een van de meest gezochte criminelen in Europa. Hij werd onder meer gezocht als medeplichtige bij de geruchtmakende moorden op zes mensen in de Duitse stad Duisburg, ruim tien jaar geleden. Daar werden als gevolg van een vete tussen twee maffiaclans voor een pizzeria zes Italianen doodgeschoten.

In de vier landen vinden momenteel arrestaties en inbeslagnames plaats. Het gaat om tientallen invallen in Nederland, maar meer informatie kan nog niet gegeven worden.

De actie is het gevolg van een onderzoek dat in 2016 is begonnen en op Europees niveau is gecoördineerd. De actie wordt woensdag om 12 uur toegelicht bij Eurojust in Den Haag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer