"Het is de hel in Braziliaanse gevangenissen"

De voorbije dagen zijn in Brazilië zo'n 20 doden gevallen bij gewelddadige gevangenisopstanden, en tientallen gevangenen konden ontsnappen na een zware brand. Geen toeval, volgens correspondent Marjon Van Royen. "In de gevangenissen zijn het onmenselijke omstandigheden, en dat vertaalt zich in het soort geweld."
Tientallen gevangenen ontsnappen na brand in gevangenis nabij Sao Paulo

De onrust in de gevangenissen verspreidt zich over heel Brazilië. Zo gebeurden de dodelijke opstanden in twee noordelijke regio's van het land, de zware brand vond dan weer plaats in de buurt van de grootstad Sao Paulo. "De gevangenissen in het hele land zijn dan ook zwaar overbevolkte plekken", weet correspondent Van Royen. "Het is de hel in de Braziliaanse gevangenissen."

"In cellen die gebouwd zijn voor twee mensen, zitten er plots twintig opgesloten. De gevangenen moeten om de beurt slapen, het toilet is gewoon een gat in de grond, er is geen daglicht, vaak is het niet mogelijk om te luchten...", schetst Van Royen in "De ochtend" op Radio 1.

"En je ziet hoe de onmenselijke omstandigheden zich vertalen in het soort geweld. In de recente gevangenisopstanden zijn enkele slachtoffers gewoon onthoofd, en vaak in stukjes gehakt met zelfgemaakte messen."

"Alles valt uit mekaar nu de grote evenementen weg zijn"

In de Braziliaanse gevangenissen is het niet de staat die de touwtjes in handen heeft, maar de drugsbendes. Dezelfde bendes die het ook in de sloppenwijken voor het zeggen hebben. "En ook in de favela's is het geweld aan het oplaaien", zegt Marjon Van Royen. "Dat heeft rechtstreeks met elkaar te maken. De overheid is er nooit aanwezig geweest, het zijn de drugsbazen die voor de mensen zorgen."

Bovendien gaat Brazilië gebukt onder de ergste economische crisis in 70 jaar. "Het land wordt keer op keer veroordeeld door internationale organisaties wegens de omstandigheden in de gevangenissen. Maar niemand trekt zich daar iets van aan, en met de crisis nu al zeker niet", aldus Van Royen.

Nochtans was Brazilië de voorbije jaren het toneel van grote sportevenementen, zoals het WK Voetbal en de Olympische Spelen. Toen zette de overheid "pacificatieagenten" in om het rustig te houden in de sloppenwijken. "Maar dat heeft geen verschil gemaakt", stelt Van Royen. "Die agenten bleken net zo corrupt te zijn als alle anderen. En nu zijn de grote evenementen weg, en alles valt uit mekaar."

Meest gelezen