Direct naar artikelinhoud
Maatschappij

Apple koopt Tesla en Corbyn wordt premier: gebeurtenissen van 2019 nu al voorspeld

Tesla komt in handen van Apple, volgens Saxo Bank, in zijn jaarlijkse voorspellingen voor het komende jaar.Beeld AP

Jeremy Corbyn volgt Theresa May op als Brits premier, terwijl de eurozone in een crisis verzeilt. Als we al niet worden geraakt door een zonnestorm. Het Deense Saxo Bank heeft als een volleerde Nostradamus zijn jaarlijkse oefening gemaakt met tien uitzonderlijke voorspellingen voor het komende jaar. 

Volgens Steen Jakobsen, hoofdeconoom van Saxo Bank, is de editie van 2019 er een met een ‘verbindend’ thema: genoeg is genoeg. De wereld zal moeten ontwaken en drastische hervormingen doorvoeren. Niet omdat hij dat wil, maar omdat het moet.

Voor wie twijfels heeft bij de ‘voorspelbaarheid van het onvoorspelbare’, eerst dit: Saxo had het vorig jaar helemaal juist met het instorten van de S&P-beursindex, het crashen van de bitcoin, het opstappen van de Zuid-Afrikaanse leider Jacob Zuma en het heroveren van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden door de Amerikaanse Democraten.

Dit zijn de belangrijkste ‘outrageous predictions’  voor 2019:

1. Apple koopt Tesla

Op zoek naar nieuwe markten en een grote cashpositie van 209 miljard euro is het voor Apple geen moeite om de hippe autobouwer Tesla te kopen. Peter Garnry, hoofd aandelenstrategie zegt dat het niet zo’n vergezocht idee is. “Apple heeft de financiële kracht om Elon Musks stoutste dromen te vervullen. Apple biedt 458 euro per aandeel. Dat is 88 euro per aandeel meer dan wat Elon Musk enkele maanden geleden beweerde op te hoesten om zijn bedrijf van de beurs te kunnen halen. De hele operatie kost Apple amper 79 miljard euro.”

2. Donald Trump ontslaat FED-voorzitter Jerome Powell

John Hardy, hoofd strategie van Saxo, ziet de Amerikaanse economie in 2019 kapseizen en de beurs in haar val meesleuren. Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (FED), wil niet meestappen in de stimulerende maatregelen van president Trump om het tij te keren. Daarop wordt Powell ontslagen en vervangen door Neel Kashkari, de voorzitter van de centrale bank van Minnesota. Die pompt 5.000 miljard dollar (4.405 miljard euro) in de economie. De rente daalt tot 1 procent en de inflatie stijgt tot 6 procent.

Jerome Powell zal worden ontslagen door president Donald Trump.Beeld Reuters

3. Jeremy Corbyn wordt premier van het Verenigd Koninkrijk

Het haperende brexitplan leidt tot nieuwe verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Die worden gewonnen door Labour, voorspelt Kay Van-Petersen, global macro strategist. Jeremy Corbyn, die als premier Theresa May opvolgt, zet een programma op waarmee hij ‘het socialisme van de 20ste eeuw’ opnieuw invoert. Bedrijven worden genationaliseerd, belastingen gaan fors omhoog.

Jeremy Corbyn volgt Theresa May op als premier van het Verenigd Koninkrijk.Beeld AFP

4. De eurozone krijgt een nieuwe financiële crisis te verwerken.

De groeivertraging in de eurozone zet de lidstaten voor het blok. De torenhoge schuldenlast, stijgende rente en massaal volksprotest nopen tot een debat over de toekomst van Europa. Italië is de trigger voor een nieuwe bankencrisis en om de muntunie te redden wordt de Europese Centrale Bank ingeschakeld. Die koopt alle schulden boven de 50 procent van het bbp op. Een fiscale unie wordt opgericht die alle overheidstekorten van boven de 3 procent zal financieren.

Italië zet een nieuwe financiële crisis in gang die de gehele Eurozone besmet.Beeld Bloomberg via Getty Images

5. Een zonnestorm veroorzaakt grote schade

Meestal merken we weinig van zogeheten zonnestormen: de zonnevlammen en plasmawolken zijn vaak niet op de aarde gericht. De uitbarstingen volgen over het algemeen een cyclus van elf jaar, die het laatst zijn hoogtepunt bereikte in 2014. In 2019 zal een stijging van zonneactiviteit evenwel veel schade aanrichten aan satellieten, telecominfrastructuur en elektriciteitsnetten. Voor de westerse landen zou de schade tot 1,7 miljard euro oplopen.

Een zonnestorm zorgt voor veel schade aan satellieten en telecommunicatie.Beeld EPA

En voorts

...neigen grote bedrijfsschulden tot een crisis op de financiële markten; komen Australië en Duitsland in een recessie terecht; wordt een globale milieubelasting ingevoerd voor luchtvaartmaatschappijen en de scheepvaart, en zal het IMF afstappen van het criterium bbp en voortaan productiviteit als maatstaf gebruiken om de levensstandaard te meten.

Naar de voorspellingen van Saxo Bank: https://www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/outrageous-predictions