Illegale taxichauffeur niet schuldig aan dood Didier Bartholomeus

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de bestuurder van een illegale taxi woensdag vrijgesproken voor de onopzettelijke doding van Didier Bartholomeus (25) uit Schilde. Volgens de rechtbank kan hem geen onvoorzichtigheid verweten worden op het moment dat hij de dronken twintiger afzette in de buurt van het Dokske in Merksem. Het is volgens de rechtbank niet duidelijk hoe Bartholomeus die nacht in het water is terechtgekomen.

vdaa

Didier Bartholomeus uit Schilde had in de nacht van 25 op 26 september 2016 zijn verjaardag gevierd in discotheek The Villa op het Eilandje. Om 6 uur ‘s morgens werd hij door een portier aan de deur gezet, omdat hij te dronken was. De twintiger had daarna voor 20 euro een illegale taxi genomen, bestuurd door Saddam E.A. (27) uit Merksem. Die zou hem naar Schilde brengen.

Uit wagen gezet

Toen Didier zich onderweg lastig begon te gedragen, werd hij in de Glasstraat in Merksem uit de wagen gezet. De Schildenaar verdween daarna spoorloos. Saddam E.A. bracht de volgende dag zijn gsm naar de politie en zei dat Didier het toestel in zijn wagen was vergeten. Hij had ook zijn portefeuille achtergelaten, maar die had Saddam E.A. de avond voordien al weggegooid, omdat er toch niets van waarde meer in zat.

Het lichaam van Didier werd op 28 september 2016 uit het Dokske in Merksem gehaald. Hij was verdronken. Het slachtoffer had 3,75 promille alcohol en sporen van cocaïne in zijn bloed. Saddam E.A. werd vervolgd voor onopzettelijke doding door een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid, omdat hij de jongeman, die in die benevelde toestand niet meer zelfredzaam was, in een donkere straat had achtergelaten, vlakbij een dok. Als hij hem daar niet aan zijn lot had overgelaten, dan was Didier volgens het openbaar ministerie niet overleden.

“Tragisch ongeval”

De rechtbank zag het echter anders. “De strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de beklaagde is niet bewezen. Hij moest niet voorzien dat Didier na het verlaten van zijn wagen in het water kon belanden en verdrinken. Wat er zich precies heeft afgespeeld tussen het afzetten van Didier en het moment dat hij in het water viel, is nooit duidelijk geworden. Het is evenmin duidelijk hoe en waar hij precies in het water terechtkwam. De dood van Didier is een dramatisch verlies voor de familie, maar is het gevolg van een tragisch ongeval”, stelde de rechtbank.

Ook de ‘bedrieglijke verberging’ van Didiers portefeuille vond de rechtbank niet bewezen. Uit niets bleek dat Saddam E.A. zich wilde verrijken. Hij was nog teruggereden om de portefeuille aan Didier te geven, maar die was toen al verdwenen. Alle andere spullen had hij bij de politie afgegeven. De rechtbank sprak de bestuurder, voor wie één jaar cel en 600 euro boete werd gevorderd, over de hele lijn vrij. Dat betekent ook dat de ouders en de grootmoeder van Didier, die zich burgerlijke partij hadden gesteld, geen schadevergoeding krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER