© Christoph Reichwein/dpa

Internationale actie tegen Italiaanse maffia: ook inval in Wommelgem

Politie en justitie in ons land maar ook in Nederland, Italië, Duitsland en in Zuid-Amerika hebben woensdag een grootschalige actie gehouden tegen de Italiaanse ‘Ndrangheta, de machtigste maffiaclan uit Calabrië. Daarbij zijn minstens 90 arrestaties gebeurd, 14 in ons land, en zijn grote hoeveelheden geld en cash geld in beslag genomen. Antwerpen was een van de havens die de maffiaclan gebruikte om cocaïne uit te voeren. Bij de huiszoekingen in onder meer Maasmechelen, Genk, Lanaken en Wommelgem werd een honderdtal agenten ingezet.

TG

De verdachten werden woensdagochtend opgepakt bij invallen in Italië, Duitsland, Nederland, België en in Zuid-Amerika. Ze worden onder meer verdacht van drugshandel, het witwassen van geld en lidmaatschap van een maffia-organisatie. Verdachten werden al maanden afgeluisterd en geschaduwd. Ook infiltranten en kroongetuigen zetten de speurders op het juiste spoor.

Wommelgem

In België vielen speurders in het kader van de ‘operatie Pollino’ binnen in Maasmechelen, Genk, Lanaken en Wommelgem . Volgens Pieter Strauven, substituut procureur des Konings van Limburg, is de Italiaanse maffia in ons land vooral actief in het oostelijk deel van de provincie Limburg. Daar zijn redenen voor, luidde het. “Door het mijnverleden leeft er een grote Italiaanse gemeenschap. De regio ligt geografisch aan het drielandenpunt Nederland/België/Duitsland, waardoor er makkelijker grensoverschrijdende activiteiten kunnen opgezet worden. Bovendien ligt de haven van Antwerpen, als doorvoerplek voor cocaïne, vlakbij.”

Kris Vandepaer, directeur van de Federale Gerechtelijke politie in Limburg, zegt dat er in ons land 14 huiszoekingen zijn gehouden. “Op drie plaatsen kregen we de hulp van de speciale eenheden van de federale politie omdat het om zogenaamde ‘risicohuiszoekingen’ ging. Veertien verdachten zijn opgepakt.”

Onder meer geld en luxegoederen werden in ons land in beslag genomen.

Invallen in het buitenland

In Duitsland zijn er invallen geweest in Noordrijn-Westfalen en Beieren, zo deelde de Duitse federale recherchedienst mee. Onder meer verschillende pizzeria’s en een Italiaans ijssalon in Duisburg zijn doorzocht door speciale eenheden. “Op 65 plaatsen waren er huiszoekingen. Minstens veertien verdachten zijn aangehouden. Zes miljoen euro is in beslag genomen en 490 kilogram cocaïne”, zegt een Duitse politiewoordvoerder.

In Nederland zijn vijf verdachten opgepakt bij invallen in onder meer Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. “Er is twee miljoen euro, 140 kilo xtc-pillen en 3.000 tot 4.000 kilo cocaïne in beslag genomen”. Dat zei Fred Westerbeke, hoofdofficier van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

In Italië, waar het onderzoek begon, werd vooral cocaïne in beslag genomen. Volgens de openbaar aanklager heeft de ‘Ndrangheta’ zich over gans Europa verspreid en hebben ze permanent hun mannetjes zitten in de havens zodat ze de drugs uit containers kunnen halen. Dat is ook het geval in ons land.

Haven van Antwerpen

Volgens de Italiaanse openbare aanklager Federico Cafiero De Raho gebeurde de import van drugs via de havens van Antwerpen en Rotterdam. De ‘Ndrangheta is centraal gevestigd in Calabrië, in het zuiden van Italië, maar heeft wereldwijd haar tentakels uitgegooid. De organisatie is actief in alle landen waar cocaïne wordt geproduceerd, luidde het op een persconferentie woensdagmiddag.

Daar is ook gezegd dat met de actie slechts een prik werd uitgedeeld en dat de maffiaclan zeker niet is opgedoekt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER