Direct naar artikelinhoud
maffia

Internationale actie tegen ’ndrangheta: 14 aanhoudingen in België

Internationale actie tegen ’ndrangheta: 14 aanhoudingen in België
Beeld AP

Bij de internationale actie tegen de Calabrische maffiaclan ’ndrangheta, onder de naam Pollino, zijn in België vanochtend 14 aanhoudingen verricht. Dat heeft Kris Vandepaer, directeur van de federale gerechtelijke politie (FGP) Limburg, gezegd op een persconferentie bij Eurojust in Den Haag. 

Bij de huiszoekingen in onder meer Maasmechelen, Genk, Lanaken en Wommelgem werd een honderdtal agenten ingezet. Volgens Pieter Strauven, substituut-procureur des Konings van Limburg, is de Italiaanse maffia in ons land vooral actief in het oostelijk deel van de provincie Limburg. Daar zijn redenen voor, luidde het. Door het mijnverleden leeft er een grote Italiaanse gemeenschap. De regio ligt geografisch aan het drielandenpunt Nederland-België-Duitsland, waardoor er makkelijker grensoverschrijdende activiteiten kunnen opgezet worden. Bovendien ligt de haven van Antwerpen, als doorvoerplek voor cocaïne, vlakbij.

Bij de internationale actie – in Nederland, België, Italië en Duitsland – werden in diverse landen in totaal ongeveer 90 mensen opgepakt, onder wie hooggeplaatste leden. De gearresteerden worden onder meer verdacht van drugshandel, het witwassen van geld en lidmaatschap van een maffia-organisatie. Er zijn 2 miljoen euro aan crimineel geld, 140 kilo xtc-pillen en 3.000 tot 4.000 kilo cocaïne in beslag genomen. 

Italiaanse restaurants

De ’ndrangheta, die de Siciliaanse cosa nostra intussen heeft verdrongen als machtigste criminele organisatie van Italië, houdt zich onder meer bezig met drugshandel en het witwassen van crimineel geld. Dat gebeurt geregeld via de horeca, bijvoorbeeld via pizzeria’s en hotels. Italiaanse restaurants en ijssalons worden vaak zeer kortstondig geëxploiteerd, en dienen als dekmantel voor criminele activiteiten.

Italiaanse restaurants en ijssalons worden vaak zeer kortstondig geëxploiteerd, en dienen als dekmantel voor criminele activiteiten

Volgens de Italiaanse openbare aanklager antimaffia en antiterrorisme, Federico Cafiero De Raho, is de ’ndrangheta centraal gevestigd in Calabrië, in het zuiden van Italië, maar heeft de organisatie wereldwijd haar tentakels uitgegooid. De maffiaclan is actief in alle landen waar cocaïne wordt geproduceerd, luidde het. Als leden worden betrapt, verhuizen ze naar andere landen. De import van cocaïne gebeurt via de havens van Antwerpen en Rotterdam.

Belangrijke slag

De Italiaanse justitie hamerde erop dat de ’ndrangheta door de actie niet verslagen is. “Het is een krachtige en rijke organisatie”, luidde het. Wel is een belangrijke slag toegebracht. Cafiero De Raho stelde dat als er niet tussen verschillende landen wordt samengewerkt, de maffia-organisatie activiteiten zal blijven ontplooien en de Europese economieën zal blijven “verzieken”.

Filippo Spiezia, vicevoorzitter van Eurojust, omschreef de op Europees niveau gecoördineerde actie als een “buitengewoon succes”. Dat is mogelijk geweest door de vorming van een Joint Investigation Team (JIT), dat begin 2016 aan het werk ging, nadat de links in 2014 al zichtbaar waren geworden bij het onderzoek in het zuiden van Nederland.