Direct naar artikelinhoud
Turner Prize

Een film maken met je iPhone? Charlotte Prodger won er net de Turner Prize mee

Een videostill uit ‘Bridgit’, de iPhone-film van Charlotte Prodger.Beeld Charlotte Prodger

De Britse kunstenaar Charlotte Prodger (44) heeft dinsdagavond de prestigieuze Britse Turner Prize gewonnen. Ze kreeg de prijs voor haar montage van persoonlijke video’s die zij met haar iPhone heeft gemaakt. 

De kunstenaar wint 25.000 pond (28.000 euro) en sluit nu aan in een rij vermaarde en soms beruchte winnaars, onder wie Rachel Whiteread, Damien Hirst en Steve McQueen. De jury roemde de ‘schilderachtige kwaliteit’ van Prodgers werk en haar ‘aandacht voor de kunstgeschiedenis’. 

Film en video speelden deze editie van de Turner Prize de hoofdrol: voor het eerst sinds het bestaan van de prijs (sinds 1984) had de jury geen enkel traditioneel medium, zoals een schilderij of een sculptuur, genomineerd. 

Deze editie was opvallend politiek. Prodgers film gaat over het opeisen van haar plek in de wereld als lesbienne; de andere genomineerden vragen aandacht voor oneigenlijk gebruik van geweld door de politie of de staat (het Londense collectief Forensic Architecture en de Nieuw-Zeelander Luke Willis Thompson) en voor vluchtelingen en politieke geschiedenis (de Brits-Bengaalse kunstenaar Naeem Mohaiemen). Deze genomineerden krijgen elk 5.000 pond (5.600 euro).

Ongewoon verschrikkelijk

De meningen in de Britse kranten over de kanshebbers van 2018 liepen nogal uiteen. The Guardian vond dit de beste editie in jaren, maar The Sunday Times noemde de tentoonstelling “ongewoon verschrikkelijk”. Waar deze critici elkaar wel in konden vinden, was dat zij beiden Prodger als favoriet aanwezen. Althans, de criticus van The Sunday Times vond haar bijdrage “het minst slecht”. 

De uitreiking van de prijs werd live uitgezonden op de BBC. Dit jaar werd de prijs overhandigd door de feministische schrijver Chimamanda Ngozi Adichie. In haar dankwoord liet Prodger weten zich “overweldigd” te voelen. Ze hield bovendien een pleidooi voor kunstsubsidie en gratis onderwijs. Volgend jaar vertegenwoordigt Prodger Schotland tijdens de Biënnale van Venetië. 

De Turner Prize 2018 expo loopt tot 6/1 in Tate Britain, Londen.

Meer Turner Prize

De winnaar van 2017 was Lubaina Himid: de eerste zwarte vrouw die won en met 64 jaar ook de oudste winnaar. In 2016 won Helen Marten. Nu de prijs van 2018 naar Charlotte Prodger gaat, zijn er dus drie vrouwelijke winnaars op een rij.

Dit jaar was Forensic Architecture ook genomineerd en vaak genoemd als kanshebber. FA is een collectief van kunstenaars, filmmakers, wetenschappers, politicologen en architecten die zich specialiseren in forensisch onderzoek. Hun installatie viel ook op tijdens de Documenta in Kassel in 2017 en bij de Dutch Design Week van 2018.

In 2015 won het architectencollectief Assemble de Turner Prize, dat leidde tot een fel debat, want: maken architecten eigenlijk wel kunst?