Direct naar artikelinhoud
Interview

Politicoloog Bart Maddens: “Dit zal N-VA achtervolgen tot aan de verkiezingen”

Politicoloog Bart Maddens (KU Leuven).

Na de winst van het Vlaams Belang op 14 oktober duwde N-VA het gaspedaal rond migratie nog wat dieper in. Nu heeft ze geen andere keuze dan consequent blijven, zegt politicoloog Bart Maddens (KU Leuven). “Als de rest voet bij stuk houdt, dan kunnen de N-VA-ministers best ontslag nemen.”

Kunt u de strategen van N-VA nog volgen?

“Achteraf is het makkelijk praten, maar de overwinning van het Vlaams Belang was een gamechanger. Onze analyse wijst op een duidelijke correlatie tussen het verlies van N-VA en de winst voor Vlaams Belang. Dat zullen ze bij N-VA ook wel hebben gezien. Ze moesten kiezen: ofwel opnieuw focussen op het economische herstelbeleid, en de confrontatie met PS, ofwel harder doorgaan op migratie.”

Waarom kozen ze migratie?

“Bij N-VA leeft de overtuiging dat het economische palmares van de regering te zwak is om naar de kiezer te trekken. Ze zitten met de vertraging van de groei en de begrotingsperikelen. Bovendien hopen ze de klassieke flaminganten mee aan boord te houden. De Vlaamse identiteit blijft hun corebusiness.”

‘N-VA heeft voorlopig de uiterste consequentie van haar strategie niet willen aanvaarden. Dat zal haar blijven achtervolgen’
Bart Maddens, politicoloog (KU Leuven)

Heeft N-VA er fout aan gedaan om zo zwaar in te zetten op het migratiepact?

“Na de terugtrekking van Oostenrijk was het te verwachten dat N-VA ook de hakken in het zand zou zetten. Die onverzettelijkheid zag je ook al in de beperking van de asielaanvragen door Theo Franckenen de heisa rond de bushaltes van De Lijn onder het Noordstation. Maar ik vind wel dat het een vergissing was om zo zwaar in te zetten op dat ene pact. De partij had zich moeten realiseren dat het haar niet in dank afgenomen zou worden als ze eerst anderhalf jaar akkoord gaat en daarna plots een rode kaart trekt.”

De premier noemde de N-VA-campagne op sociale media schandalig en onaanvaardbaar. Akkoord?

“Het is duidelijk dat N-VA een regeringscrisis verwachtte. Ze wilde de bevolking daarover informeren. Maar in de timing en de manier waarop is er blijkbaar iets misgelopen tussen de communicatiedienst en de top van de partij.”

Hoe groot is de schade voor N-VA?

“The bottom line is dat N-VA een rode lijn trok, maar ze heeft voorlopig de uiterste consequentie van die strategie niet willen aanvaarden. Dat zal haar blijven achtervolgen tot aan de verkiezingen. Als ze die laatste stap had gezet, en ontslag had genomen, dan had ze nu kunnen zeggen dat ze niet geeft om postjes of portefeuilles. Nu zal het Vlaams Belang het mes in de wonde blijven draaien. Tenzij het ontslag er toch nog komt.”

‘Een partijvoorzitter is zoals een trainer in het voetbal: als zijn ploeg verliest, komt zijn positie in het gedrang’

Wat zou u doen: opstappen of plooien?

“Als de andere regeringspartijen voet bij stuk houden, lijkt het me best dat de N-VA-ministers ontslag nemen. Al valt dat psychologisch niet te onderschatten. Van de ene dag op de andere staan al die kabinetsmedewerkers op straat.”

Is het gezag van de partijvoorzitter aangetast?

“N-VA heeft altijd de neiging om de rangen te sluiten, en ook nu weer zal ze wellicht de pijn verbijten. Maar als ze op 26 mei de verkiezingen verliest, dan zit De Wever in een ander verhaal. Een partijvoorzitter is zoals een trainer in het voetbal: als zijn ploeg verliest, komt zijn positie in het gedrang.”