Direct naar artikelinhoud
Sport

Prestigieuze Kristallen Fiets is voor tijdrijder Campenaerts

► Victor Campenaerts kreeg de trofee uit handen van Sir Bradley Wiggins. Tom Boonen (r.) was presentator met dienst.Beeld Photo News

Victor Campenaerts heeft de 27ste editie van de Kristallen Fiets gewonnen, de trofee van Het Laatste Nieuws die de beste wielrenner van het voorbije seizoen bekroont. Hij dankt de prijs aan zijn uitstekende prestaties als tijdrijder.

Victor Campenaerts verzamelde 480 punten, 52 punten meer dan Yves Lampaert. Greg Van Avermaet eindigde als derde met 382 punten. Wout van Aert werd vierde met 316 punten, Thomas De Gendt vervolledigde de top vijf met 270 stemmen achter zijn naam. Bij de vrouwen ging de eer naar Nicky Degrendele.

De Kristallen Fiets is een verkiezing georganiseerd door de krant Het Laatste Nieuws. De trofee wordt uitgereikt door een kennersjury van journalisten, ex-laureaten (onder wie Andrei Tchmil, Johan Museeuw en Tom Boonen), een delegatie van de Belgische Wielrijdersbond (KBWB), de verschillende bondscoaches en ruim 40 wielercoryfeeën en oude gloriën.

Europese titel

Het is de eerste keer dat Campenaerts de trofee ontvangt. Enkele weken geleden moest hij nog vrede nemen met een tweede plaats in de verkiezing van de Flandrien van de krant Het Nieuwsblad, waarin Yves Lampaert de laureaat was en Van Avermaet ook derde werd.

Campenaerts zette dit seizoen zijn progressie als tijdrijder voort. Hij verlengde in Glasgow zijn Europese titel, kroonde zich voor de tweede keer in zijn carrière tot Belgisch kampioen tijdrijden bij de elite en veroverde op het WK in Innsbruck brons na Rohan Dennis en Tom Dumoulin.

Hij had niet verwacht dat hij de overwinning zou grijpen. "België is toch een land waar eendagskoersen, de klassiekers, enorm populair zijn. Dus vermoedde ik dat Yves Lampaert met de trofee aan de haal zou gaan. Ik kwam zonder verwachtingen naar hier, draag een pak van twee jaar geleden en heb niet eens een hemd aan. Als ik de erelijst van de Kristallen Fiets zie, kan ik alleen maar enorm trots zijn. Ik sta tussen heel grote namen."

‘Ik kwam zonder verwachtingen naar hier, draag een pak van twee jaar geleden en heb niet eens een hemd aan’
Victor Campenaerts

Campenaerts kreeg de prijs uitgereikt door Sir Bradley Wiggins. "Ik heb niet veel idolen in de sport. Eerder deze week spraken we er nog over in een interview. Ik noemde Frederik De Deburghgraeve en in het wielrennen dacht ik meteen aan Wiggo. Dat net hij deze trofee aan mij overhandigt, kan tellen. Ik had hem graag ontmoet nadat ik het werelduurrecord zou breken, maar nu maak ik die droom vandaag al waar. Dat werelduurrecord blijft mijn grote doel."