Direct naar artikelinhoud
VN-migratiepact

Tom Lenaerts haalt uit naar Calvo en De Roover: “Zijn jullie niet beschaamd?”

Tom Lenaerts haalt uit naar Calvo en De Roover: “Zijn jullie niet beschaamd?”
Beeld Printscreen Van Gils & Gasten

Gisterenavond waren Groen-fractieleider Kristof Calvo en Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) te gast in Van Gils & gasten op Eén. De politici discussieerden hevig over het VN-migratiepact, wat een impasse veroorzaakt in de regering. Tv-maker Tom Lenaerts, die ook aan tafel zat, richtte zich tot de twee politici. “Zijn jullie niet beschaamd?”, klonk het.

De Kamercommissie Buitenlandse Zaken keurde met een alternatieve meerderheid een resolutie goed die het VN-migratiepact steunt. Meerderheidspartij N-VA stemde tegen, maar oppositiepartijen sp.a, Groen-Ecolo en cdH stemden voor. De Roover en Calvo kwamen in Van Gils & gasten uitleg geven over het dispuut rond het migratiepact van de Verenigde Naties, maar de gemoederen raakten snel verhit.

“De grondwet zegt duidelijk dat de beslissing wordt genomen in de regering. Ik heb de grondwet niet geschreven. Ik gebruik ze”, zei De Roover die plots werd onderbroken door Tom Lenaerts. “Ik snap dat politiek een spel is. Maar het mag geen circus worden, want dan wordt het nefast voor onze toekomst. Jullie zijn slecht bezig. Ik wind mij er hard in op omdat ik dit ongelooflijk belangrijk vind. Waar zijn jullie mee bezig?”, zei een misnoegde Lenaerts.

“Ik zoek geëngageerde politici die oplossingen vinden in de vorm van een compromis. Ik heb de indruk dat dat niet lukt”, vervolgde Lenaerts. “De manier waarop dit gebeurt, is echt beschamend. Los het op en kom volgende week terug om te zeggen dat jullie beter jullie best gaan doen.”

Volgens De Roover zijn de afgelopen dagen het bewijs van het “engagement” van de politici. “Wij staan ergens voor”, zei hij. Calvo gaf Lenaerts gelijk, en benadrukte dat engagement en oplossingen hand in hand kunnen gaan. “Als oppositieparlementslid is het soms frustrerend, maar dat hebben we vandaag in het parlement geprobeerd.”