Van eetbare bloemen tot oosterse lekkernijen: dit zijn de foodtrends voor 2019
Een nieuw jaar betekent ook nieuwe ontwikkelingen op culinair gebied. Wat staat ons te wachten in 2019? Als we maaltijdbezorger Uber Eats mogen geloven, gaan we volgend jaar massaal smullen van gezonde gerechten en de oosterse keuken.
Wat heeft 2019 in petto voor de lekkerbekken onder ons? Die vraag stelde Uber Eats zich, en de bezorgservice vond het antwoord door meer dan 181 miljoen zoekopdrachten onder de loep te nemen. Door te kijken naar de populairste voedselitems en de grootste stijgers en dalers, konden ze een aantal trends vaststellen.
Bloemen
In 2019 zeggen we het met bloemen. Op ons bord dan toch. Niet alleen zijn ze de ideale decoratie om je gerecht instaproof te maken, sommige bloemen zorgen ook voor een lekkere toets. Vooral komkommerkruid, lavendel en hibiscus stijgen in populariteit.
Oosterse keuken
Miso, honing en gember. Dat is de top 3 van de meest gezochte items volgens Uber Eats. En waar doen die producten je meteen aan denken? Juist ja, de Aziatische keuken. Hetzelfde geldt voor de rest van de top 10, waar je ook nog kokos, Phở (een soep uit Vietnam), gember, kimchi (pittige gefermenteerde kool uit de Koreaanse keuken) en sriracha (een Thaise chilisaus) in terugvindt.
Daarnaast valt ook de keuken uit het Midden-Oosten steeds meer in de smaak. Zo voorspelt Uber Eats dat Libanees platbrood, ook wel manaeesh genoemd, volgend jaar een van de grootste trends wordt. Hummus en tahini horen dan weer bij de populairste voedingsproducten van dit jaar.
Lekker gezond versus de bourgondiërs
De vegan beweging heeft al een tijdje zijn geitenwollensokken-imago van zich afgeschud. Maar in 2019 breekt het voedingspatroon écht door. We gaan steeds vaker op zoek naar een alternatief voor een lapje vlees, en we worden daar ook creatiever in. Het schoolvoorbeeld is de opkomst van heem, een zogezegd magisch ingrediënt dat plantaardig voedsel laat ‘bloeden’. Meer zelfs: het zorgt ook voor een ‘vlezige’ smaak.
Daarnaast lijkt de Belg tout court meer bezig te zijn met gezond eten. Zo werd er het afgelopen jaar veel gezocht naar quinoa en bulgur. Ook zouden de vleesvervanger seitan en voedingsmiddelen en dranken gebaseerd op hennep steeds vaker te vinden zijn op ons bord.
Toch valt die trend een beetje te nuanceren. Wij Belgen staan immers bekend als bourgondiërs, en blijven dat beeld toch ook eer aandoen. Als je kijkt naar de meest bestelde gerechten van het voorbije jaar, bestaat de top 5 uit burgers, wok, spring rolls, frieten en poké bowls. Naast vegetarische en veganistische opties zoals de spring rolls en de poké bowls, blijven we dus toch vasthouden aan onze typische frietjes en burgers.
Koekjesdeeg
Qua desserts steekt een trend er met kop en schouders bovenuit: cookie dough. In New York zijn bars met deze zoete lekkernij al een echte hype, en ons land heeft de voorbije maanden z’n eerste stapje in dezelfde richting gezet. Zo is in Gent de eerste pop-upwinkel met koekjesdeeg geopend. Maar het ziet er dus naar uit dat we cookie dough volgend jaar nog meer gaan omarmen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
-
Last van een winterdip? Met deze opkikkers zet je een portie energie op tafel
De feestdagen zijn dan wel voorbij, de winter is dat nog lang niet. Heb jij last van de donkere dagen, en voel je je vermoeid, lusteloos en prikkelbaar? Door gevarieerd en juist te eten, krik je je humeur én je energieniveau weer op. Zorgvuldig voor jou geselecteerd: drie easy peasy gerechten bomvol heerlijke ingrediënten die je vitaliteit een boost geven. -
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
Tussen alle kroketjes, stoofpotjes, glazen cava en smeuïge desserts door, smaakt een lichte, gezonde maaltijd des te meer. Met dit recept heb je bovendien weinig werk: kruid en rooster de zalm, en maak er een frisse pompelmoessalsa bij, boordevol vitamine C. -
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
Duurzaamheid is al lang geen modewoord meer, en dat zie je in de culinaire wereld: in steeds meer (sterren)restaurants vind je veganistische of vegetarische opties op de menukaart. Maar zijn we ook snel geneigd om vlees en vis links te laten liggen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één simpel trucje helpt om mensen over de streep te trekken: alles draait om de boodschap. -
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit. -
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
Na aardappelmelk, sojamelk of amandelmelk vinden we sinds kort in de winkelrekken nog een nieuwe soort: melk van erwten. Al moeten we het plantaardige alternatief voor melk een ‘drank’ noemen. De erwtendrink is beter voor het milieu, maar is ze ook gezond? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de ingrediëntenlijst en geeft antwoord. “Je kan het beter opschuimen dan andere plantaardige dranken.” -
PREMIUM
Voor NINA bedacht foodie Sonja Peeters het perfecte kerstmenu: makkelijk, kindvriendelijk én het ziet er goed uit
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer