Direct naar artikelinhoud
Boksen

Historisch: Delfine Persoon en Femke Hermans strijden zaterdag elk om een wereldtitel

Femke Hermans (l.) in maart tegen Alicia Napoleon voor de WBA-titel.Beeld AFP

Zaterdag is het een hoogdag voor het Belgische boksen. Eerst verdedigt Delfine Persoon (33) in Ardooie voor de achtste keer haar WBC-wereldtitel. Femke Hermans (28) kijkt in Carson, Los Angeles, de Amerikaanse topper Claressa Shields in de ogen. Freddy De Kerpel: “Een unicum.”

Om u een idee te geven: de titelkampen van Delfine Persoon niet meegerekend vochten ooit maar twee Belgen om de wereldtitel. Jean-Pierre Coopman tegen Muhammad Ali (1976) en wijlen Jean-Marc Renard tegen de Venezolaan Antonio Esparragoza (1989). Zaterdag worden dat er in enkele uren tijd dus twee. De kamp van Femke Hermans spreekt ongetwijfeld het meest tot de verbeelding.

In het StubHub Center zijn al 18.000 tickets verkocht, en de kamp is live te zien op HBO. Tegenstander van Hermans is tweevoudig olympisch kampioene Claressa Shields (23), dé ster van het Amerikaanse vrouwenboksen. Tijdens dezelfde nacht zet de Noorse Cecilia Braekhus, die andere topper bij de vrouwen, voor de 24ste keer haar wereldtitel bij de welters op het spel.

De kamp is live te zien op HBO. Tegenstander van Hermans is tweevoudig olympisch kampioene Claressa Shields (23), dé ster van het Amerikaanse vrouwenboksen

Polyvalentie

De inzet voor Hermans, sinds mei WBO-wereldkampioene bij de supermiddengewichten (-76 kg): de wereldtitels bij zowel WBC (de meest prestigieuze boksbond), WBA als IBF. Eén probleem: de kans op winst is voor Hermans – voltijds afdelings- en transportmanager bij Decathlon – wel héél klein. Niet het minst omdat Shields sinds 2012 geen kamp meer verloren heeft.

Dat beseft ook ex-bokscoryfee Freddy De Kerpel. "Shields is in de States voor de vrouwen wat Deontay Wilder voor de mannen is: een absolute topper. Of om het in Belgische termen te zeggen: de Delfine Persoon van Amerika. Een bewuste vergelijking: Hermans is in haar categorie niet van het niveau van Persoon bij de lichtgewichten, waar de concurrentie bij de vrouwen ook veel groter is. Al mag je Hermans niet onderschatten: ze is niet alleen een conditioneel sterke atlete, maar ook haar polyvalentie valt me op. In geen enkel onderdeel scoort ze minder. Ach, voor Hermans is het natuurlijk geweldig dat ze op dat podium staat. Dit gevecht zet haar op de internationale kaart en is zowel publicitair als financieel bijzonder interessant. (lacht) Tenzij haar manager niet goed onderhandeld heeft. Maar live op HBO tegen zo'n ster, dan rinkelt de kassa."

Ook al is boksen voor Hermans (9-1, 3 ko's) een hobby, toch heeft ze zich zo goed mogelijk voorbereid op de kamp. Ze heeft gespard met Persoon en vertoeft al een week in Los Angeles.

Delfine Persoon in een kamp vorig jaar tegen de Franse Myriam Dellal.Beeld BELGA

"Aanvankelijk dachten we een huis te huren zodat ik zelf mijn potje kon koken, maar uiteindelijk kozen we voor het Sheraton. Daar is voeding geen probleem. Ik heb de laatste tijd ook halftijds gewerkt. Dankzij de vakantiedagen die ik opnam, moest ik slechts drie dagen aan de slag. Ik heb mijn team rond trainer en manager Alain Denon uitgebreid met een physical en een technical coach en beschik over een medische staf en verzorgers.

"Ik heb ook veel video's van Shields bekeken. Ze is niet echt een 'mepper', maar eerder een 'werker'. In die zin lijkt ze wel op Persoon. Op punten winnen wordt moeilijk. Ik moet hopen op die ene rake stoot. Maar zelfs bij verlies is deze kamp de droom van iedere bokser."