Direct naar artikelinhoud
Spionage

VS laten topvrouw Huawei arresteren. Is dit het einde van de gemoedelijke sfeer tussen Xi en Trump?

Het profiel van Meng Wanzhou op een computer in een Huawei-winkel in Peking.Beeld AP

Meng Wanzhou, de financieel directeur van Huawei, is in Vancouver gearresteerd. De topvrouw van de Chinese telecomgroep wordt zeer waarschijnlijk uitgeleverd aan de VS. De beurzen vrezen een nieuwe episode in de handelsoorlog tussen China en de VS.

De officiële reden voor de aanhouding van Meng Wanzhou is nog niet bekend. Volgens de Amerikaanse Republikeinse senator Ben Sasse heeft de arrestatie te maken met het overtreden van sancties tegen Iran door Huawei. “Amerika is dankbaar dat onze Canadese partner de CFO van een Chinese telecomreus heeft gearresteerd voor het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran”, schrijft hij in een persverklaring. 

Sinds vorige maand zijn alle handelsbeperkingen tegen Iran die met het nucleaire akkoord van 2015 nog werden opgeheven, weer van kracht.

Meng Wanzhou wacht in Canada op haar uitwijzing naar de VS. China spreekt schande van de arrestatie. Volgens de Chinese ambassade in Canada zijn de burgerrechten van Meng geschonden, en heeft ze noch de Amerikaanse noch de Canadese wet overtreden. De ambassade eist onmiddellijke vrijlating van de Huawei-CFO. De arrestatie wakkert ook de vrees onder beleggers aan dat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China verder oploopt. De gemoedelijke sfeer die afgelopen weekend heerste tussen presidenten Donald Trump en Xi Jinping lijkt weer ver weg.

De gemoedelijke sfeer van afgelopen weekend tussen presidenten Donald Trump en Xi Jinping lijkt weer ver weg

De Aziatische beurzen gingen stevig in het rood, nu de handelsoorlog tussen beide grootmachten steeds meer op een technologie-oorlog begint te lijken. De Nikkei-index in Tokio raakte 1,9 procent kwijt en sloot af op 21.501,62 punten. Japanse chipbedrijven als Tokyo Electron, Advantest en Sumco leverden tot 6,6 procent in. In hun kielzog doken ook de Europese beurzen in het rood. Ook de BEL 20 ging met -3,4 procent fors onderuit.

Blok tegen Chinese suprematie

De Amerikaanse autoriteiten proberen Huawei al zeker twee jaar voor de rechter te krijgen. Het bedrijf wordt door de VS verdacht van het verschepen van Amerikaanse producten naar Iran en andere landen waarvoor de VS handelsbeperkingen hebben opgelegd. Amerika denkt dat er een directe lijn is met de Chinese overheid, want oprichter en CEO Ren was ooit nog legerofficier. De Chinese telecomgigant heeft altijd al met klem ontkend dat hij spioneert namens de Chinese overheid.

In de Verenigde Staten mogen de nationale telefoonmaatschappijen al langer geen apparatuur van Huawei meer gebruiken. Nu veel landen de fase van de 5G-netwerken beginnen uit te rollen, lijken de VS een tandje bij te steken. 5G is een erg kritische infrastructuur, omdat er wereldwijd tal van toestellen, machines en auto’s verbonden zullen worden.

Meng Wanzhou.Beeld REUTERS
Nu veel landen de fase van de 5G-netwerken beginnen uit te rollen, lijkt de VS een tandje bij te steken

De VS roepen andere landen dan ook op om een blok te vormen tegenover de Chinese suprematie in die uitrol. Met deze arrestatie onderstrepen de VS dat het hen menens is. Australië verbande Huawei in augustus van zijn 5G-netwerken en Nieuw-Zeeland blokkeerde een van zijn grote mobiele operatoren om van Huawei gebruik te maken. Ook het Britse telecombedrijf BT herzag zijn samenwerking met Huawei. 

Plek van Apple ingenomen

In Europa is het iets stiller rond dergelijke blokkades. Ook in ons land is Huawei erg actief, en slaagde het erin om Apple van de tweede plaats te duwen in de markt van de smartphones. Uit cijfers van marktanalysebureau GfK haalde Huawei deze zomer een marktaandeel van 21,2 procent in ons land. Daarmee doet het merk het voor het eerst beter dan Apple, dat 20,8 procent haalde. Samsung blijft wel ongenaakbaar, met 39,7 procent van de Belgische markt.

Huawei en Proximus werken al jaren samen, en zijn overigens ook partners in de uitrol van het 5G-netwerk. Dit voorjaar werkten beiden samen aan een test in Haasrode. Proximus reageerde niet op de nieuwe ontwikkelingen. Deze zomer nog liet Proximus aan het ITC-vakblad Data News weten dat er geen officiële richtlijn is – Belgisch noch Europees – over de keuze van leveranciers.

De aanhouding van de topvrouw van Huawei kan niet los worden gezien van de suprematie van het Chinese bedrijf in de uitrol van het 5G-netwerk.Beeld AP