Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

“Pijnlijke maandstonden normaal? Da’s onzin”

Volgens het gemiddelde reclamespotje zijn je maandstonden hét moment om de hele nacht te staan shaken op de dansvloer of breed lachend van een kabelbaan te zoeven. In de realiteit kruipen de meeste vrouwen tijdens that time of the month liever in de zetel met een kersenpitkussentje. Van hevige krampen en rugklachten tot hormonale migraine: voor heel veel vrouwen is de menstruatie een tijd van kommer en kwel. En dat hoeven we écht niet zomaar te accepteren, zegt hoogleraar gynaecologie Judith Huirne.

2 reacties

  • Nico Herbots

    5 jaar geleden
    Mja, vrouwen worden vaker en sneller weggezet als klagers en zagers - terecht of onterecht, laat ik in het midden - maar het gevolg is wel dat als er echt iets scheelt, daar ook niet snel genoeg serieus naar gekeken wordt. Hetzelfde met hartaandoeningen. Alle onderzoek is gericht op mannen, vrouwen hebben een ander soort klachten voor dezelfde ernstige aandoening, maar die worden dan genegeerd tot het bijna of helemaal te laat is.
  • Daniela Rosendaal

    5 jaar geleden
    "Ga ermee naar de huisarts." Het zijn juist de huisartsen die zeggen dat dat normaal is. Om een verwijzing te krijgen heb je nog steeds goedkeuring van je huisarts nodig en die wil je niet verwijzen. Als vrouw moet je je bek houden en niet klagen, anders ben je 'hysterisch'.