PS slaat drie vliegen in één klap met Magnette op Europese lijst

Paul Magnette (PS) © Photo News

Paul Magnette werd donderdag als de Europese lijsttrekker en campagnewoordvoerder van de PS voorgesteld. Bij RTBF voegde Magnette er onmiddellijk aan toe dat hij niet zal zetelen in het Europees Parlement.

Peter De Lobel, es

De verkiezingen van 14 oktober waren geen walk-over voor de PS. De partij herhaalt in haar analyse van de resultaten keer op keer dat de voorspellingen voor de uitslagen veel erger waren, maar inmiddels moet de PS toegeven dat het resultaat echt tegenviel.

Magnette vroeg om een betere en krachtigere aanpak voor de komende campagne. Die mag hij nu zelf leiden. Di Rupo benoemt hem tot politiek woordvoerder van de campagne, wat betekent dat Magnette zich vanop de Europese lijst kan blijven uitspreken over alle mogelijke onderwerpen en bestuursniveaus, ook in de federale en regionale campagne.

De PS slaat dus twee vliegen in één klap. Magnette kan het grootste aantal stemmen aanboren en hij kan zowel op de Europese, regionale als federale arena een prominente rol spelen. Er is zelfs een derde aspect. Magnette heeft altijd gezegd dat hij burgemeester zou blijven van Charleroi, maar dat hij bereid was de partij te steunen op andere niveaus. Dat kan hij het makkelijkste doen door op de Europese lijst te staan. Als hij na 26 mei niet naar het Europees Parlement trekt, zal geen Waalse haan daarnaar kraaien.

Bij RTBF zei Magnette onmiddellijk dat hij burgemeester van Charleroi blijft. ‘Ik wil op de Europese lijst staan om de waarden en de projecten van PS uit te dragen, maar ik ben niet op zoek naar een mandaat.’ De Europese lijst biedt volgens Magnette het voordeel om in het hele Franstalige landsdeel te kunnen opkomen. Dat geeft hem de kans om een ‘collectieve’ campagne te voeren.

De Wever: 'Logisch dat PS aan macht wil komen door ons uit te sluiten'

Bart De Wever© Belga

'We moeten weigeren om samen te werken met de N-VA, net zoals we weigeren om samen te werken met Vlaams Belang', zei Paul Magnette (PS) op La Première (RTBF). 'Dat de PS terug aan het roer wil komen door de N-VA uit te sluiten, is logisch. Maar uiteindelijk zal de Vlaamse kiezer daarover beslissen', reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Cordon sanitaire

Magnette maakte donderdagochtend gebruik van zijn nieuwe rol als Europese lijsttrekker en campagnewoordvoerder van de PS om in te hakken op de federale regering, die in een diepe crisis verkeert door het VN-Migratiepact. Politiek gezien bestaat de regering niet meer, zei hij op de RTBF. 'Dit is therapeutische hardnekkigheid. Vanaf het moment dat de N-VA een minister verhindert om een akkoord te valideren, bestaat de regering niet meer. Er is geen regering meer als de eerste minister de regering niet meer mag vertegenwoordigen. De N-VA dringt al vier jaar haar visie op. Het is tijd dat dit stopt.'

In 2010 en 2011 zat de PS lang aan de onderhandelingstafel met de N-VA, maar dat zal deze keer niet meer gebeuren, geeft Magnette aan. 'We moeten de samenwerking met de N-VA weigeren, zoals we dat doen met Vlaams Belang.' Hij sluit zich daarmee aan bij eerdere uitspraken van PS-kamerfractieleider Ahmed Laaouej.

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageerde verbolgen op Twitter. 'Een cordon sanitaire rond de grootste partij van België, een partij waar ook steeds meer Walen hun sympathie voor uiten. Wat een kanjer van een democraat is deze nep-lijsttrekker.'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Reactie Bart De Wever

'Dat PS terug aan het roer wil komen door N-VA uit te sluiten, is logisch', zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een reactie. Waarna hij de positie van de N-VA andermaal uitlegt.

'Wij zijn zeer ontevreden met het migratiebeleid in Europa en de welkomstcultuur die Angela Merkel predikte', stelt hij. 'Maar die onvrede zullen wij nooit omzetten in wrok tegen migranten zelf. We staan voor een streng, maar humaan beleid. We willen dat Europa eindelijk werk maakt van de beslissing om opvang te bieden in de eigen regio (van de migranten, red.) en een einde maakt aan de open grenzen van ons continent. Daarom kunnen wij het pact van Marrakech echt niet aanvaarden. Dat de PS hierin onze tegenpool is, is duidelijk.'