© KVE

Voetballers als voorbeeld om veilig door het verkeer te gaan?

Ouders van Verongelukte Kinderen noemen voetballers geen rolmodel voor de nieuwe campagne rond verkeersveiligheid. “Het zijn vaak chauffeurs die zelf in de fout zijn gegaan, en die dat hopelijk beseffen en vanuit dat berouw anderen kunnen aanzetten om nu wel voorzichtig en veilig te rijden”, reageert Koen Van Wonterghem van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen.

MaW

© vrs

Voetballers zijn het gezicht van ‘De Grote Verkeerscup’, de nieuwe campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en de Pro Leage, organisatie van de Belgische profclubs. Spelers uit de Jupiler Pro League en de Proximus League moeten de supporters motiveren om de online verkeersquiz te spelen. Wie een goede score haalt op de twintig verkeersvragen kan gadgets van zijn favoriete club winnen.

De profspelers waarnaar de jongeren opkijken, rijden vaak in mooie snelle wagens. En dat brengt hen meer dan eens voor de politierechtbank. Zo werd Thomas Buffel van KRC Genk vijf jaar geleden geflitst toen hij 81 km/u reed waar dat maximaal 50 mocht. De rechter bestrafte hem met een rijverbod van 8 dagen en een boete van 341 euro. Herinnert u ook de 25-jarige voetballer Jonathan Legear die in Tongeren in dronken toestand met zijn Porsche inreed op de shop van een tankstation. Een van de klanten raakte daarbij gewond.

Dat ouders die een kind verloren hun bedenkingen hebben, is niet zo vreemd. “Wij houden ons hart vast. Voetballers zetten hun geloofwaardigheid op het spel. Ze moeten goed weten waarvoor ze nu opkomen”, zegt Koen Van Wonterghem.

Tweede kans

Volgens de organisatoren moet iedereen een tweede kans krijgen. “Het is niet omdat je ooit een veroordeling opliep, dat je je leven niet kan beteren. Ze kunnen ervoor zorgen dat dat in de toekomst nooit meer gebeurt”, reageert VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer.

Een mooie uitdaging voor de veroordeelde voetballers: Jordan Lukaku, Sam Valcke, Lior Refaelov, Elimane Coulibaly, Bjorn Engels, Gohibi Cyriac, Benito Raman, Nicolas Castillo, Ayanda Patosi, Obbi Oulare, Alassane També, Thomas Foket, Marouane Fellaini en Uros Vitas. En dan hebben we die nog niet opgesomd die de jaren voordien zijn veroordeeld door de politierechter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer