Direct naar artikelinhoud
Marrakech

Groen: “Nota Reynders bewijst dat dit schouwspel nefast is”

Kristof Calvo, fractieleider van Groen.Beeld BELGA

De instructienota van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan de permanente vertegenwoordiger bij de VN bewijst volgens Groen-fractieleider Kristof Calvo hoe onzinnig de houding van N-VA over het migratiepact is.

Uit de nota blijkt dat Reynders al in oktober de opdracht gaf om het VN-migratiepact goed te keuren. Daarmee is de besluitvorming in principe volledig afgerond. De Belgische diplomatieke vertegenwoordiger bij de VN in New York kan deze maand het pact definitief mee goedkeuren, zonder dat er nog politiek over geoordeeld moet worden.

Ook Groen kreeg de instructienota van Reynders in handen en vindt dat die laatste niets te verwijten valt. “Het is logisch dat onze diplomatie de opdracht krijgt om aan de slag te gaan”, zegt fractieleider Kristof Calvo. “Het toont wel aan dat het schouwspel dat nadien is ontstaan nefast is. We sturen onze diplomaten op pad om draagvlak te zoeken en wat later komt de regering in een totale impasse terecht.”

Lees ook:

Nieuwe rode lijn N-VA al overschreden: Reynders gaf VN-vertegenwoordiger al in oktober opdracht migratiepact goed te keuren

Even belangrijk is volgens Calvo dat de nota ook de positieve punten van het pact benadrukt, namelijk “hoe belangrijk het is om migratie georganiseerd te krijgen. Terecht wordt er aandacht gevraagd om de inhoud van het pact juist te uit te dragen. Het is exact wat wij gisteren met het parlement hebben gevraagd: geen desinformatie, wel feiten.”