Direct naar artikelinhoud
KU Leuven

Doop loopt uit de hand: student (20) in coma

De bewuste blokhut in Vorselaar.Beeld RV

Een student van de KU Leuven ligt in coma na zijn studentendoop bij de vereniging Reuzegom. De jongen moest zoveel visolie drinken dat hij door het hoge zoutgehalte mogelijk een hartstilstand kreeg. Ook twee andere studenten moesten naar het ziekenhuis. “Visolie doet de hersenen zwellen.”

Leden van de studentenclub Reuzegom brachten woensdagavond drie schachten naar de spoedafdeling van het Sint-Jozefziekenhuis in Malle. De vereniging voor Antwerpse studenten die in Leuven studeren, zat met een twintigtal leden in een blokhut in Vorselaar voor de doop van drie nieuwelingen. 

Toen de drie studenten, een 19-jarige uit Hove en twee 20-jarigen uit Zandhoven en Edegem, naar het ziekenhuis gebracht werden, bleken ze onderkoeld te zijn en veel zout in hun bloed te hebben. De twintiger uit Edegem kreeg op de spoeddienst een hartstilstand. Terwijl hulpverleners hem reanimeerden, bracht een ambulance hem naar het UZ Antwerpen. 

Een bron meldt aan Het Laatste Nieuws dat de studenten naakt in het bos moesten zitten en water over zich heen kregen. Ook moesten ze visolie drinken.

Niemand aangehouden

Het Antwerpse parket bevestigt dat er een opsporingsonderzoek loopt. “Een wetsdokter moet onderzoeken of er een link is met de visolie.” De betrokken studenten zijn verhoord, maar voorlopig is niemand aangehouden. De 20-jarige student uit Edegem is volgens het parket nog kritiek. De twee anderen liggen nog in het ziekenhuis, maar zijn bij bewustzijn.

“Visolie doet hersenen zwellen”

Spoedarts Jan Stroobants legde op Radio 2 uit wat er gebeurd zou kunnen zijn: “Visolie is op zichzelf een gezond product. Maar als je er te veel van inneemt op korte termijn dan gaat het lichaam overreageren. Visolie is namelijk heel zout. Ons lichaam wil blijven functioneren en gaat die overdaad aan zout compenseren door excessief veel vocht vast te houden. Daardoor gaan je hersenen zwellen waardoor je organen uitvallen en op die manier beland je in een coma.”

De spoedarts merkt wel op dat studenten steeds minder vaak op de spoeddiensten belanden na een doop. Studentenverenigingen engageren zich de laatste jaren via een charter waarin ze afspreken met de universiteit wat mag en wat niet, zegt hij. De betrokken studentenclub weigerde echter zo’n charter. Volgens Stroobants blijven studenten ook vaker nuchter tijdens de doop.

“Zwaar geschokt”

Reuzegom werd in 1946 opgericht door onder meer Hugo Schiltz en kwam in het verleden al in opspraak vanwege vermeend dierenmisbruik. Leden schoten volgens GAIA een biggetje dood en moesten een heel semester lang voor een konijntje zorgen om het vervolgens de keel over te snijden. 

De KU Leuven reageert “zwaar geschokt”. De universiteit keurt het “onverantwoord gedrag” van de betrokken studentenclub ten zeerste af. “We vinden wat er gebeurd is verschrikkelijk en zullen de studenten die de doop organiseerden ter verantwoording roepen”, zegt vicerector studentenbeleid Chantal Van Audenhove. “We leven sterk mee met de familie en vrienden van het slachtoffer.”

Studentenclub Reuzegom weigerde een charter van de KU Leuven over verantwoordelijkheden bij zulke activiteiten te ondertekenen, zo meldt de universiteit nog. Dat charter werd vorig academiejaar opgesteld om de studenten bewust te maken van hun verantwoordelijkheden bij het organiseren van activiteiten.

Ook de Leuvense Studentenkoepel LOKO hekelt het onverantwoorde gedrag van studentenclub Reuzegom. “We hebben kennisgenomen van het feit dat een student van een Leuvense studentenclub zich in kritieke toestand bevindt naar aanleiding van een doop. Voorlopig wensen we uit respect voor het slachtoffer en zijn omgeving hierover niet te communiceren”, zegt coördinatrice Yana Vandyck namens LOKO vanavond. “We benadrukken dat deze club niet verbonden is aan onze koepel. We keuren het onverantwoorde gedrag van deze club ten zeerste af.”

De website en de Facebookpagina van de club zijn donderdagavond offline gehaald.