Verherstraeten: ‘Ik verwacht engagement van N-VA’

CD&V-kamerfractieleider Servais Verherstraeten © BELGA

Volgens CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten zal het creativiteit vergen van de premier en engagement van de N-VA om de regering niet op de klippen te laten lopen. 'N-VA moet stappen in de richting van haar partners zetten en die stappen heb ik nog niet gezien', zei hij tijdens De Ochtend.

es

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten leek gisteren teleurgesteld door de onduidelijkheid van de premier in het parlement. Daarom werd de resolutie in het parlement nog aangescherpt en die resolutie kan het niet duidelijker maken voor de premier. Michel moet van de regering het pact van Marrakech goedkeuren, onderstreept de CD&V'er.

Maar de deadline ligt niet maandag, denkt Verherstraeten. 'In Marrakech wordt er normalerwijze niet gestemd maar als de premier daar aanwezig is, is dat informeel een goedkeuring. Voor ons is dat geen probleem en als dat voor de N-VA geen probleem is, is die klip omzeild. Dan hebben we nog een tiental dagen alvorens New York komt.'

Dus heeft de premier volgens CD&V 'nog een tiental dagen de tijd om een oplossing binnen de schoot van de meerderheid te vinden'. Kan een regering zolang aanmodderen? 'Politici moeten tegen een stootje kunnen, maar uiteraard is het vertrouwen wat geschonden.'

Hoe dan ook moet de premier dit probleem oplossen voor New York. Hoe? Verherstraeten: 'Dat zal creativiteit vereisen van de premier en engagement van de N-VA.' De CD&V'er kijkt vooral naar die partij: 'Je kan niet anderhalf jaar werken aan een tekst en dan plots bezwaren maken. Zeggen dat je 30 problemen hebt en die nooit op tafel leggen, neen. Als je eerst 'ja' zegt, moet je je partners overtuigen tot een compromis. N-VA moet stappen in de richting van haar partners zetten en die stappen heb ik nog niet gezien tot vandaag.'

Verherstraeten vindt dat N-VA vroeger het VN-Migratiepact op de agenda van de Ministerraad had moeten zetten als ze er problemen mee hadden. ‘Ik heb begrepen dat ze het vandaag zullen doen. Dat is laat, rijkelijk laat, maar beter laat dan nooit.'

Extra ministerraad over VN-Migratiepact na bilaterale gesprekken

Charles Michel (MR) heeft na de ministerraad bilaterale gesprekken gehad met de vicepremiers. De volgende stap is een nieuwe ministerraad over het Migratiepact. De sfeer deze ochtend was 'zakelijk en correct', aldus Jan Jambon.

'We zijn overeengekomen om een extra ministerraad te houden over de problematiek van het Migratiepact.' Dat heeft vicepremier Kris Peeters (CD&V) gezegd na afloop van de ministerraad van vanmorgen. Wanneer die zal plaatsvinden, is niet bekend. Maar dat moet gebeuren voor maandag, wanneer premier Michel in Marrakech wordt verwacht.

Premier Charles Michel consulteerde eerst de vicepremiers, ieder apart. Pas als hij zicht heeft op een uitweg (of een crash), kan hij een extra ministerraad bijeenroepen.

Ook N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken had dat na afloop van de ministerraad gemeld. 'Dat betekent dat de premier en meneer Jambon moeten praten', aldus Francken.

Jambon: 'Michel mag pact niet goedkeuren in Marrakech of New York'

Jan Jambon bevestigde op zijn beurt dat er 'een extra kern en ministerraad' bijeengeroepen wordt. Dat zal volgens hem vrijdag of zaterdag zijn. Jambon liet weten dat de sfeer - in tegenstelling tot gisteren in de Kamer - zakelijk en correct was. Jambon heeft naar eigen zeggen gevraagd om het VN-Migratiepact te agenderen, maar dat is vandaag niet gebeurd. De vicepremier benadrukte dat premier Michel wel naar Marrakech mag gaan, maar 'het pact niet mag goedkeuren'. Dat geldt ook de vergadering een week later voor New York.

Open VLD-viceminister Alexander De Croo hoopte vanmorgen 'dat ze de pagina konden omdraaien na het duidelijke mandaat in de Kamer' gisteren. 'Jammer genoeg is dat niet het geval. We hebben het dossier goed aangepakt vanaf het begin', benadrukt hij. Voor De Croo is het vanzelfsprekend dat Michel naar Marrakech gaat: 'zo is het toch altijd voorbereid'.

Voor de ministerraad

Bij aankomst aan de ministerraad liet staatssecretaris Francken noteren dat hij 'geschrokken was van de gretigheid en agressie van CD&V en Open VLD'. 'Ik vond dat echt niet fraai', aldus Francken. Bij de andere regeringspartijen is te horen dat ze verbaasd zijn dat net Theo Francken geschrokken was van de 'gretigheid en agressie'.

'Een Migratiepact kan en mag België niet binden. Ik zal daar tot de laatste seconde voor vechten', vervolgde Francken. Maar of dat dan betekent dat de regering valt? 'Only God knows.'

CD&V-fractieleider Verherstraeten zei eerder op Radio 1 dat hij creativiteit van premier Michel verwacht, maar ook een engagement van de N-VA om de partners in de regering tegemoet te komen.