Direct naar artikelinhoud
Arco

Goed nieuws voor Arco-spaarders? Europees Hof verklaart verbod op vergoedingen nietig

Goed nieuws voor Arco-spaarders? Europees Hof verklaart verbod op vergoedingen nietig
Beeld BELGA

Het Gerecht van de Europese Unie heeft België gelijk gegeven in een tweede Europese rechtszaak over de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten. Die regeling werd eind 2016 al definitief afgewezen door het Europees Hof van Justitie. Maar het Gerecht, dat bepaalde zaken in eerste aanleg behandelt, oordeelt nu dat de Europese Commissie destijds geen verbod kon opleggen tegen betalingen in het kader van die garantieregeling.

De Commissie oordeelde in 2014 dat de garantieregeling voor de gedupeerde Arco-coöperanten van de regering-Leterme tegenstrijdig is met de Europese staatssteunregels. Bijgevolg moet het voordeel dat Arco dankzij de regeling genoot, aan de staat terugbetaald worden. De regering ging tegen de beslissing in beroep bij het Gerecht van het EU-Hof. Maar in 2015 stelde het Gerecht de behandeling van de zaak uit, in afwachting van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Eind 2016 vonniste het Europees Hof van Justitie dat de depositogarantieregeling in strijd is met het Europees recht.

Die uitspraak is bindend, dus het Gerecht moest zich enkel nog uitspreken over andere aspecten van de beslissing van de Europese Commissie waartegen België beroep aangetekend had.

Lees ook

Arco-gedupeerde Mark (60) verloor 13.000 euro: “Mijn geloof in de politiek heb ik volledig verloren”

Mark Vliegen.Beeld Mine Dalemans

Het destijds opgelegde verbod voor betalingen op grond van de garantieregeling voor de Arco-coöperanten is nu nietig verklaard. “Dit verbod is geen passende maatregel om de door de toekenning van onrechtmatige staatssteun vervalste mededinging te herstellen.” 

Twitter bericht wordt geladen...

Voor vicepremier Peeters is de uitspraak “gunstig” voor de vergoedingsregeling voor de gedupeerde Arco-coöperanten. “De uitspraak van het Europees gerecht neemt een hindernis weg voor de vergoedingsregeling die deze zomer door de regering werd goedgekeurd.”

Peeters voelt zich na de uitspraak “gesterkt” om door te gaan met de vergoeding. Het arrest versterkt de argumenten voor een regeling, klinkt het. “Het Europese Gerecht zegt duidelijk dat de vergoeding van Arco-coöperanten niet verboden mocht worden. Dat is de positie die we al jaren verdedigen. In 2011 heeft de toenmalige regering zich geëngageerd om een oplossing te vinden voor de coöperanten en dat engagement moeten we nakomen.”

Wat is het probleem ook alweer?

De neergang van de Frans-Belgische bank Dexia in 2011 sleurde ook diens grootste aandeelhouders, waaronder Arco, mee de dieperik in. Arco was de financiële poot van het toenmalige ACW, die christelijke arbeidersbeweging die sindsdien omgedoopt is tot Beweging.net. De regering-Leterme besliste daarop om een staatswaarborg uit te dokteren voor de 800.000 gedupeerde coöperanten van Arco. Anders dreigden zij 1,2 miljard euro aan spaargeld te verliezen.

Er ontstond al snel protest tegen de reddingsoperatie ontstond. De beleggersfederatie VFB en individuele aandeelhouders van Dexia vonden de waarborg discriminerend omdat hij alleen voor de Arco-coöperanten zou gelden en niet voor hen.

Ook N-VA, toen nog een oppositiepartij, verzette zich fel tegen het gebruik van belastinggeld om de Arco-put te dempen. Toenmalige fractieleider Jan Jambon sprak onder meer over een “walgelijke geldcaroussel”. Het Grondwettelijke Hof moest daarom oordelen of er sprake was van discriminatie. Na jarenlange procedures velde de rechtbank in de zomer van 2017 het verdict dat iedereen al voelde aankomen: de waarborgregeling van de regering-Leterme was wel degelijk ongrondwettelijk. Europa had de oplossing eerder al naar de prullenmand verwezen als illegale staatssteun.