Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Moelleux, ijstaart, kerststronk…welke koffie past bij je feestdessert?

Koffieliefhebbers weten het: een dessert krijgt een extra kick met een cafeïneshot erbij. Daarbij is zwarte koffie the lucky one, want deze matcht met zowat elk soort nagerecht. Serveer jij liever een espresso, latte of cappuccino? Dit zijn de succesduo’s voor de feestdagen…

Moelleux, ijstaart, kerststronk…welke koffie past bij je feestdessert?
Beeld Getty Images

Het begrip wine pairing – welke wijn bij dat stoofpotje, die zalm en croute of die appeltaart past – kennen we intussen wel. Maar ook over koffie valt er meer te zeggen dan: lekker bij een dessert. Sommige koffiesoorten gaan je smaakbeleving naar een hoger niveau tillen, andere zijn te sterk of te geparfumeerd om bij een bepaald dessert te serveren.

How to… coffee pairing
De regels zijn: er zijn geen regels. Wat in de smaak valt en wat niet, is zo persoonlijk. Toch zijn er een paar richtlijnen waarmee je rekening kan houden wanneer je straks je feestdessert uitkiest.

1. Zorg dat je koffie de smaken van je dessert aanvult. Bij een appeltaart met vanille-ijs past bijvoorbeeld eerder een lichte koffie met toetsen van karamel, honing, kaneel of nootmuskaat, allemaal smaken die goed samengaan met vanille en appel. Maar mogelijk heb jij een voorkeur voor smaken die tegengesteld zijn, en ook dat kan. Voorkom echter dat de ene smaak de andere gaat overstemmen.

2. De ‘body’ van de koffie is belangrijk bij je keuze. Een full body koffie met een zijdezacht, bijna boterachtig mondgevoel past perfect bij romige en stevige desserts zoals chocoladetaart of een pecannoten-frangipanetaart. Een koffie die eerder light of medium is, serveer je beter bij lichte desserts als meringues en knapperige koekjes.

3. Ook belangrijk: hoe is je koffie gebrand? Een licht gebrande koffie gaat goed samen met fruitige desserts en krokante koekjes. Een sterk gebrande koffie matcht met een romig dessert zoals kaastaart of tiramisu.

Perfect bij jouw kerstdessert
Espresso
Een intense koffie die om een al even intens dessert vraagt.
Lekker bij… een smeuïg chocoladedessert zoals een moelleux of een taart van zwarte chocolade.

Cappuccino
Zo’n zacht kopje koffie met melkschuim hoort bij een al even delicaat dessert.
Lekker bij… een ijsje of ijstaart

Latte
A latte of milk in deze koffie, dus net als bij de cappuccino lekker bij een zacht, fluweelachtig dessert.
Lekker bij… een ijsje of ijstaart, een taart met een crème-achtige vulling (zoals de kerststronk!), maar ook een dessert op basis van melkchocolade of zachte koekjes (die je er eventueel heerlijk in sopt…)

Irish Coffee
Een stevig kopje koffie met een scheut whisky om de nacht energiek in te gaan.
Lekker bij… een winters stuk appeltaart met kaneel en rozijnen

Zwarte koffie
Een easygoing kopje, want zwarte koffie past zowat overal bij.
Lekker bij… vrijwel alles dus, en dan vooral desserts met chocolade, fruit of noten. Er zijn echter twee no-go’s: zout en kaas.

Welke koffiemachine past bij jou?
Drink je gewone koffie, filterkoffie of koffie op basis van melk? Schuilt er een barista in je? Hou je van pads of bonen? Delonghi helpt je, met een paar eenvoudige vragen te beantwoorden, te ontdekken welke koffiemachine een plaatsje in jouw keuken verdient. Doe 
hier de test!

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel