Karim Van Overmeire: 'Mensen mogen niet op etnisch eiland blijven zitten in Aalst'

Themabeeld Aalst © lds

Karim Van Overmeire© Belga

thumbnail: Themabeeld Aalst
thumbnail: Karim Van Overmeire

In Aalst zet de bestuursploeg van burgemeester D’Haese (N-VA) in op ‘Aalst als Vlaamse stad met een sterke eigen identiteit’. Dat staat in het nieuwe bestuursakkoord dat N-VA donderdag voorstelde met coalitiepartners CD&V en Open Vld.

mg

D’Haese, die in 2012 voormalig Vlaams Belang-lid Karim Van Overmeire, nu N-VA, aan boord haalde als schepen van Vlaamse Zaken, zet bij de komende legislatuur opnieuw in op identiteit. In het bestuursakkoord verwacht het stadsbestuur dat iedereen die in Aalst komt wonen Nederlands kan en de gangbare omgangsvormen kent. Het team inburgering wordt verder geprofessionaliseerd en versterkt. Politie, OCMW, Dienst Wonen en Dienst Bevolking zullen een actieplan uitwerken tegen huisjesmelkerij en er wordt ingezet op de strijd tegen schijnhuwelijken en domiciliefraude.

'Aalst ligt op 26 kilometer van Brussel, en de wereld is volop in verandering', zegt Van Overmeire, schepen voor Inburgering en Vlaams Karakter. 'Maar wij willen van Aalst een aangename, leefbare stad maken, waar iedereen zich in herkent.' Daarom trekt het huidige bestuur een duidelijke lijn qua integratie. 'We zetten in op het Nederlands, en nieuwe inwoners moeten zich in het bestaande verenigingsleven integregen', aldus Van Overmeire.

'We willen niet dat mensen op hun etnisch eiland blijven zitten, ze moeten zich aansluiten bij de bestaande structuren', vindt de schepen. 'We willen niet dat nieuwkomers parallelle structuren oprichten, maar integregen in de bestaande organisaties.' Van Overmeire geeft het voorbeeld van een voetbalploeg. 'We zullen iedereen helpen om in contact te komen met bestaande voetbalploegen, maar staan er niet achter als iemand een eigen, etnische, ploeg wil oprichten.'