Gatz richt Vlaams Journalistiek Fonds op

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaamse regering heeft ingestemd met een samenwerkingsovereenkomst voor de oprichting van een Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Het VJF moet volgens Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) uitgroeien tot "een kennisdeling- en overlegplatform voor alles wat met nieuwsmedia en innovatie te maken heeft". Iedereen die vragen heeft over journalistiek, moet bij het VJF kunnen aankloppen. Het VJF moet volgens Gatz uitgroeien tot een verzamelplaats van informatie over de verschillende instellingen en organisaties die in de Vlaamse journalistieke sector actief zijn, interessante onderzoeken, samenwerkingsprojecten en inspirerende voorbeelden.

"In onze snel veranderende samenleving leren we allemaal willens nillens omgaan met sociale en digitale mediaplatformen. Om in dit bos de bomen te blijven zien en onze weg te vinden hebben burgers een betrouwbaar kompas nodig: pluriforme en kwalitatieve media op alle mogelijke platformen, gemaakt door gedreven, onafhankelijke en geloofwaardige journalisten, die we beter willen ondersteunen via het nieuwe Fonds", legt minister Gatz uit.

Bedoeling is dat het VJF samenwerkt met zijn Nederlandse tegenhanger, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ). "Via beide fondsen zullen de inspanningen voor de ondersteuning van kwaliteitsvolle journalistieke ondersteuning in het gemeenschappelijk Nederlands taalgebied beter geïntegreerd kunnen worden", klinkt het.

bron: Belga