Priester Cyriel Verschaeve collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog en overleed in 1949 in Oostenrijk. Daar werd hij in 1973 opgegraven door de VMO.
Volledig scherm
Priester Cyriel Verschaeve collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog en overleed in 1949 in Oostenrijk. Daar werd hij in 1973 opgegraven door de VMO. © RV

Hoe het lijk van de collaborerende priester Verschaeve 45 jaar geleden in het geheim opgegraven werd

Komiek Iwein Segers heeft een kortfilm gemaakt over van de meest opmerkelijke verhalen uit de geschiedenis van het Vlaams nationalisme. ‘Operatie Kazuifel’, waarin onder anderen Jelle De Beule en Jeroen Lenaerts (Tim uit ‘Thuis’) meespelen, is een zwarte komedie over de opgraving van Cyriel Verschaeve (1874-1949), de omstreden priester, dichter en collaborateur. Maar de werkelijkheid was nog veel waanzinniger.

3 reacties

  • Jacques Mertens

    5 jaar geleden
    Een beetje simpel om Verschaeve te omschrijven als een collaborateur. De wereld zag er in 1940 anders uit dan vandaag. Wij moeten niet achteraf oordelen maar door de bril proberen kijken van mensen die toen leefden en niet wisten wat er nog ging gebeuren, en die ook niet de informatie hadden waarover we vandaag beschikken.
  • Frank Dumon

    5 jaar geleden
    Tijdens WOI hield Frankrijk 4 jaar stand. Tijdens WOII hielden ze 4 dagen stand. La vérité sur l'affaire Pétain van Cassius legt uit waarom. Annie Lacroix Riz en John Cornwell ook om vooral Heinrich Deschner niet te vergeten. Verschaeve en co komen er uitgebreid aan bod. Onze vaderlandse geschiedenis rammelt aan alle kanten.
  • Marc Verschaeren

    5 jaar geleden
    Helden , Verschaeve was geen collaborateur . Hij was iemand die anders dacht en risico's nam in de hoop Vlaanderen te bevrijden van de Franskiljons . Die hoop flakkert dezer dagen weer fel op en misschien is nu de moment om te handelen .