Direct naar artikelinhoud
Arco

Mogen de Arco-coöperanten opnieuw hopen?

Een Arco-coöperant eist zijn geld terug. De 800.000 ­coöperanten ­verloren ­samen 1,2 miljard euro spaargeld.Beeld Photo News

Mogen de Arco-coöperanten opnieuw hopen? De Belgische regering krijgt gelijk van het Gerecht van de Europese Unie in een rechtszaak tegen de Europese Commissie. Het gevolg van die uitspraak biedt mogelijk een opening voor een nieuwe regeling voor de Arco-coöperanten. Als daar tenminste nog politieke wil voor is.

Is er dan toch nog een uitweg voor een vergoeding voor de zowat 800.000 Arco-coöperanten? Nadat het Europees Hof in 2016 de waarborgregeling naar de prullenmand verwees bogen de Europese rechters zich andermaal over de Arco-regeling. Het Gerecht, een onderdeel van het Europees Hof van Justitie, oordeelt nu dat de Europese Commissie destijds geen verbod kon opleggen tegen betalingen in het kader van die garantieregeling. Wat betekent dit nu?

Het gaat in deze vooral om een juridische kwestie. De uitspraak betekent dus geenszins dat de waarborgregeling alsnog van toepassing zou zijn voor de Arco-coöperanten.

Lees ook

Goed nieuws voor Arco-spaarders? Europees Hof verklaart verbod op vergoedingen nietig.

Arco-gedupeerde Mark (60) verloor 13.000 euro: “Mijn geloof in de politiek heb ik volledig verloren”

Onterechte staatssteun

Erik Bomans, van het juridisch adviesbureau Deminor, legt uit dat het geschil waarover nu werd beslist, enkel de beslissing van de Europese Commissie behandelde. “De Commissie deed destijds uitspraak over de garantieregeling van de regering-Leterme voor de Arco-coöperanten. Die werd vernietigd op basis van de Europese staatssteunregels. Dat blijft ook nu overeind. Tegelijk met die uitspraak eiste de Commissie ook de terugbetaling van de onterechte staatssteun. Ook die boete blijft van kracht”, schetst Bomans. “Tot slot legde de Commissie ook een verbod op om in de toekomst een waarborgregeling uit te betalen aan de coöperanten. Dat deed ze op basis van de mededingingsregels. Arco was een belangrijke aandeelhouder van Dexia, en steun voor Arco zou onrechtstreeks een voordeel voor Dexia betekenen.”

Met die laatste uitspraak ging de Commissie haar boekje te buiten, zegt het arrest nu. Erik Bomans: “De link tussen Arco en Dexia is vandaag onbestaande, dus is er geen sprake meer om op basis van de mededingingsregels een dergelijke uitbetaling als onterechte steun te behandelen.”

Waarover ging dit ook alweer?

De neergang van de Frans-Belgische bank Dexia in 2011 sleurde ook diens grootste aandeelhouders, waaronder Arco, mee de dieperik in. Arco was de financiële poot van het toenmalige ACW, de christelijke arbeidersbeweging die sindsdien omgedoopt is tot Beweging.net. De regering-Leterme besliste daarop om een staatswaarborg uit te dokteren voor de 800.000 gedupeerde coöperanten van Arco. Anders dreigden zij 1,2 miljard euro aan spaargeld te verliezen. Er ontstond al snel protest tegen de reddingsoperatie. Het Grondwettelijke Hof moest daarom oordelen of er sprake was van discriminatie. Na jarenlange procedures velde de rechtbank in de zomer van 2017 het verdict dat iedereen al voelde aankomen: de waarborgregeling van de regering-Leterme was wel degelijk ongrondwettelijk. Europa had de oplossing eerder al naar de prullenmand verwezen als illegale staatssteun.

De regering ging tegen de beslissing in beroep bij het Gerecht van het EU-Hof. Maar in 2015 stelde het Gerecht de behandeling van de zaak uit, in afwachting van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Nu rest de vraag wat de invloed is van deze uitspraak van het Gerecht, bijvoorbeeld naar een toekomstige andere regeling toe.

Woordvoerder Stefaan Van der Jeught van het Hof beklemtoont dat het Gerecht zich enkel uitspreekt over het verbod binnen de oplossing van 2011 en dus niets zegt over het plan B dat de regering intussen uitwerkte als alternatief. Afgelopen zomer kwam de federale regering een vergoeding van de 800.000 gedupeerde Arco-coöperanten overeen, gekoppeld aan de beursgang van Belfius.

‘Met deze uitspraak lijkt het er inderdaad op dat een zogezegd plan B, waarin de 800.000 coöperanten alsnog een vergoeding krijgen, nu wel kan vanuit Europees mededingingsrecht’
Erik Bomans, Deminor

Alleen werd daar geen verdere stap meer in ondernomen. Intussen is het beursklimaat helemaal anders, wat een eventuele beursgang van de staatsbank voor onbepaalde tijd in de koelkast deed belanden. Bovendien, en nog belangrijker, is de vraag waar de politieke prioriteiten vandaag liggen. Behalve CD&V, die vandaag al tevreden reageerde op deze uitspraak, liggen de andere regeringspartijen veel minder wakker van dit dossier. En gezien de huidige regeringscrisis lijkt er niet meteen een kentering te komen daarin.

“Met deze uitspraak lijkt het er inderdaad op dat een zogezegd plan B, waarin de 800.000 coöperanten alsnog een vergoeding krijgen, nu wel kan vanuit Europees mededingingsrecht”, zegt Erik Bomans voorzichtig. “Maar er zijn wel nog een aantal vraagtekens te plaatsen. Onder meer over het discriminatiebeginsel. Dat moeten we nog onderzoeken.” Bovendien kan ook de Europese Commissie tegen deze uitspraak protest aantekenen. Daar heeft ze twee maanden de tijd voor.