Direct naar artikelinhoud
Gent

Migrantenorganisaties dreigen Gentse sp.a de rug toe te keren: “Houden geen rekening met onze stemmen”

Verschillende etnische organisaties noemen het vertrek van Tapmaz uit de politiek antidemocratisch en dreigen hun steun voor de sp.a op te zeggen.Beeld BELGA

Achttien migrantenorganisaties uit Gent zijn er niet over te spreken dat de sp.a vanaf januari niet langer een schepen met een migratieachtergrond zal hebben. Ze verwijten de partij een “antidemocratische houding” en dreigen ermee hun steun voor de sp.a publiekelijk op te zeggen.

Vorige week kondigde Resul Tapmaz, de afgelopen negen jaar schepen voor de sp.a, zijn vertrek uit de politiek aan. Hij nam die beslissing naar eigen zeggen om persoonlijke redenen, maar achttien socio-culturele organisaties twijfelen aan die woorden. Volgens hen is Tapmaz door de sp.a uit de politiek geduwd. “Het doet vooral veel pijn dat de sp.a, een partij die het tot vandaag opnam voor gelijke rechten, een persoon als Resul Tapmaz via politieke spelletjes zomaar opzijschuift zonder rekening te houden met zijn stemmenaantal”, schrijven ze in een persbericht.

“We verwachten dat men zo snel als mogelijk deze oneerlijke en antidemocratische houding opgeeft. Zo niet zeggen we publiekelijk onze steun op in de partijen die geen rekening houden met onze stemmen.”

Tapmaz betreurt het initiatief en herhaalt dat zijn beslissing er om persoonlijke redenen kwam. Dat de Gentse sp.a-fractie na zijn vertrek niemand met een migratieachtergrond zal tellen, vindt Tapmaz “jammer, maar het is wat het is”.

‘Wij zullen ernaar streven maximaal contact te blijven houden met de gemeenschappen en hen te blijven betrekken’
Rudy Coddens, Gentse sp.a-kopman

Rudy Coddens, de Gentse sp.a-kopman, benadrukt dat zijn partij de diversiteit hoog in het vaandel draagt en dat zal blijven doen. “Wij zullen ernaar streven maximaal contact te blijven houden met de gemeenschappen, en hen te blijven betrekken.”

Storms derde schepen

Intussen is duidelijk dat Annelies Storms Tapmaz’ plek in het schepencollege zal innemen. De eerste helft van de komende legislatuur wordt ze schepen van Evenementen, Feesten en Facility Management. De twee andere schepenposten voor de sp.a gaan zoals verwacht naar Rudy Coddens en Astrid De Bruycker. Vandaag wordt die mandatenverdeling formeel voorgelegd aan het ledencongres van de partij.