Direct naar artikelinhoud
Studentendoop

De duistere studentenclub waar een doop fataal werd: “Het enige doel was zuipen”

De Leuvense studentenclub Reuzegom kwam in het verleden al in opspraak vanwege dierenmisbruik.Beeld GAIA

De 20-jarige student die een hartstilstand kreeg tijdens een studentendoop is overleden. De doop was georganiseerd door studentenclub Reuzegom, die in het verleden al in opspraak kwam. Net als andere streekclubs weigert ze het doopcharter te ondertekenen. “Er hangt een diep nihilisme rond die club.”

Reuzegom is een club voor Antwerpse studenten in Leuven, maar de doop van drie nieuwe leden vond plaats in een afgelegen blokhut in Vorselaar. De tweedaagse begon op dinsdag en ging gepaard met heel wat alcohol. Volgens een bron bij De Morgen moesten de drie schachten op woensdag ook uren doorbrengen in een kuil in het bos, terwijl de oudere leden koud water over hen goten. 

Af en toe verwarmden ze de leden door op hen te urineren. Er werd hen ook visolie toegediend. Volgens onze bron met de bedoeling hen te doen braken, wat Sanda D., een student uit Edegem, niet lukte. Hij werd onwel, in die mate dat de studenten hem en de twee andere schachten naar het ziekenhuis brachten. Daar kreeg hij een hartstilstand, vermoedelijk door het hoge zoutgehalte in de visolie. Maar Sanda was ook zwaar onderkoeld, met een lichaamstemperatuur van amper 28 graden. Vrijdag is de jongen overleden. 

Het is niet de eerste keer dat Reuzegom, ooit een eliteclub opgericht door oud-politicus Hugo Schiltz, in opspraak komt. In 2013 bracht Gaia een filmpje uit dat enkele jaren oud was en waarop te zien was hoe enkele studenten een biggetje doodschoten. De studenten kwamen er toen van af met een minnelijke schikking bij het Leuvense parket. 

“Meer dan twee weken had ik niet nodig om te beseffen wat een marginale club Reuzegom was”, zegt Peter Vanham, een Antwerpenaar die intussen in de Verenigde Staten woont en die twee weken schacht was bij de vereniging. Dat was vijftien jaar geleden, en ook toen al kwam de club samen in café Den Boule. “Ik herinner me een cantus, waarop ik het aantal pinten heb geteld: dertig pinten in minder dan vier uur.”

‘Meer dan twee weken had ik niet nodig om te beseffen wat een marginale club Reuzegom was’
Peter Vanham

Knokpartijen en 4.000 euro schade 

Reuzegom is in Leuven berucht voor vechtpartijen in fakbars. Dit semester was er een fuif waarbij de eigenaars de dag erna, in de namiddag, een meisje aantroffen, opgesloten in de toiletten. Er was die nacht ook voor 4.000 euro aan materiële schade aangericht. 

De Leuvense politie stelt dat Reuzegom regelmatig voor overlast zorgt en niet openstaat voor afspraken. De KU Leuven distantieert zich van de club, net als de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO). Dit semester nog waren er gesprekken met Reuzegom om het doopcharter te ondertekenen, maar de studentenclub weigert dat. Volgens LOKO omdat het hun autonomie en vrijheid zou inperken. Zo’n doopcharter verplicht onder andere om de politie op voorhand in te lichten over het verloop van de avond. Ook mag de organisator zelf niet drinken tijdens de doop. 

Lees ook

De opinie van  onze journalist Michiel Martin, die zich als UGent-student liet dopen: Ledig de emmer der vernedering niet langer op de schacht, maar in de gracht
  

Het presidium van Reuzegom wil niet antwoorden op onze vragen. Stefan Huyskens was preses in 2014 toen het schandaal met het varken uitkwam. “Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd”, zegt Huyskens. “Maar dat varken is gebeurd voor ik in het presidium zat, en dit gebeurt erna. Voor mij is Reuzegom zoals andere studentenclubs, met studentikoze activiteiten, meer niet.”

De blokhut waar de doop plaatsvond.Beeld RV

Schild & Vrienden

Waarom ze het doopcharter weigeren, wil of kan Huyskens niet kwijt. Reuzegom is niet de enige, het doopcharter wordt geweigerd door alle streekclubs, verenigingen voor Leuvense studenten uit andere regio’s. Een veertigtal streekclubs zijn verenigd onder koepelorganisatie Seniorenkonvent Leuven. Dit academiejaar is de preses van het Seniorenkonvent Dennis Laveaux, van studentenclub Maaslandia, maar ook hij wil niet uitleggen waarom het Seniorenkonvent het charter weigert en of deze tragische gebeurtenis dat verandert.

‘Er is een machocultuur bij Reuzegom, maar een politieke kleur hangt er niet aan vast’
Kenny Van Minsel, LOKO

Laveaux was ook aangesloten bij Schild & Vrienden. N-VA gooide hem om die reden vlak voor de verkiezingen van de lijst. Toch zouden die streekclubs niet meteen tot de politieke strekking van Schild & Vrienden behoren. 

“Er is een machocultuur bij Reuzegom, maar een politieke kleur hangt er niet aan vast”, zegt Kenny Van Minsel van LOKO.

“Ik trof bij Reuzegom vooral een diep nihilisme aan, een totale afwezigheid van een hoger doel”, zegt Vanham. “Het enige doel was zuipen.”