Direct naar artikelinhoud
Marrakech-pact

Charles Michel: “N-VA verlaat de Zweedse coalitie, ik ga naar Marrakech”

Premier Charles Michel.Beeld Photo News

De Zweedse coalitie van premier Michel heeft het migratiepact niet overleefd. De N-VA-ministers worden vervangen door staatssecretarissen Philippe De Backer (Open Vld) en Pieter De Crem (CD&V). De Zweedse coalitie wordt zo een oranje-blauwe minderheidsregering, die slechts een minderheid van de Kamerzetels achter zich zal hebben. Herlees de liveblog hier.

Vooraf

• N-VA verliet de extra ministerraad over het VN-migratiepact al na een halfuur.

• Zodra de premier vertrekt naar Marrakech “ontslaat hij N-VA uit de regering”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever op een persconferentie.

•  Premier Charles Michel wees N-VA later op de avond de deur: “N-VA verlaat de Zweedse coalitie, ik ga naar Marrakech in naam van de regering.” De regering-Michel wordt een minderheidsregering.

Live

  1. Michel I wordt minderheidsregering-Michel II

    We sluiten deze liveblog bij deze af. De Zweedse regering-Michel I, wordt de oranje-blauwe coalitie Michel II. Volg morgen opnieuw het nieuws én meerwaardeverhalen bij De Morgen

    Lees meer

    • Hoe werkt een minderheidsregering?

    • Wat staat er nu echt in het VN-migratiepact, dat de N-VA uit de regering drijft? De belangrijkste krachtlijnen op een rijtje.

    • Michel I werd gekenmerkt door crisissen, een overzicht

  2. Bart Eeckhout: "En nu? Het minderheidskabinet Michel-II begint aan zijn wankel avontuur"

    "De uitkomst is onzeker, maar een crisis als deze kan de équipe juist opleveren wat ze tot dusver ontbeerde: cohesie", schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout.

    Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert
  3. Kris Peeters (CD&V): "We rekenen erop dat we een beroep zullen kunnen doen op oppositie als we die nodig hebben"

    Kris Peeters vertelt in een interview met VRT NWS dat hij nu verder wil met de minderheidsregering en dat hij niet bang is dat dit het werk moeilijker zal maken. "We rekenen erop dat we een beroep kunnen doen op de oppositie als we die nodig hebben", verklaart hij. "Het zal geen eenvoudige opdracht zijn, maar we stellen ons verantwoordelijk op in de dossiers waarin dat nodig is."

  4. Alexander De Croo: "Jammer dat het zo moet eindigen"

    Ook vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) heeft intussen gereageerd op de politieke ontwikkelingen vanavond. Hij benadrukt in een tweet dat hij de voorbije jaren goed heeft samengewerkt met de N-VA en "in het bijzonder met Jan Jambon in de kern". "Jammer dat het zo moet eindigen."


    Twitter bericht wordt geladen...

  5. Zweedse coalitie wordt minderheidsregering: De Crem (CD&V) en De Backer (Open Vld) worden minister

    Premier Charles Michel (MR) gaat verder met een minderheidsregering, zonder N-VA. Staatssecretarissen Pieter De Crem (CD&V) en Philippe De Backer (Open Vld) worden minister in de regering van MR, CD&V en Open Vld. Maar hoe werkt een minderheidskabinet juist?

    Beeld REUTERS
  6. Crombez: "Michel depanneren? De vraag zou een belediging zijn"

    John Crombez, voorzitter van sp.a, ziet dat er "eindelijk een einde is gekomen aan het gijzelingsdrama dat de regering nu al een tijdje in zijn greep had". "Als de rook van dat drama optrekt, dan zal het ware beeld van deze regering duidelijk worden en dat is geen fraai beeld. Niet voor niets heeft deze coalitie veel theater opgevoerd, want op al hun hoofdvakken zijn ze gebuisd. Ze hebben een slechte begroting, een slechte economische groei en de stijging van de armoedecijfers op hun palmares."

    'Gesteld dat de vraag komt, zou dat zelfs een belediging zijn'
    John Crombez

    Crombez stelt ook vast dat de regering de facto nog niet gevallen is. "Ze valt als een veertje", zegt hij. "Dat duurt even voordat de grond raakt."

    Gesteld dat sp.a gevraagd zou worden om de regering te depanneren, dan moet de sp.a-voorzitter daar nog geen halve seconde over nadenken. "Het beleid dat deze regering de afgelopen vier jaar gevoerd heeft, staat haaks op waar wij als socialisten voor staan. Al vier jaar lang klagen wij hun beslissingen aan. Gesteld dat de vraag komt, zou dat zelfs een belediging zijn."

  7. Wat staat er nu echt in het VN-migratiepact, dat de N-VA uit de regering drijft?

    Voor de N-VA is is het duidelijk: als premier Michel op het vliegtuig naar Marrakech stapt om daar het VN-migratiepact te ondertekenen, betekent dat het einde van de Vlaams-nationalisten in de regering. Maar waar gaat dat pact nu eigenlijk over? De belangrijkste krachtlijnen op een rijtje.

  8. Staatssecretarissen De Crem (CD&V) en De Backer (Open Vld) worden minister

    Door de verschuivingen in de regering zullen staatssecretaris van Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) en staatssecretaris van Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld) minister worden.

  9. Michel: "Woord is woord, ik ga naar Marrakech"

    Premier Charles Michel (MR).Beeld BELGA

    Michel maakte eerst en vooral nog eens duidelijk dat N-VA van in het begin betrokken was bij het dossier van het VN-migratiepact. "In september hebben we een officiële beslissing genomen over het VN-migratiepact. Ik heb toen het engagement van ons land uitgedrukt. Deze week hebben we een debat gehad over het pact en een grote meerderheid heeft zijn steun uitgesproken voor het pact."

    "Nadien moest ik vaststellen dat één partij die beslissing om het pact te steunen wilde intrekken. Daarvoor was er geen consensus binnen de regering", zo vat Michel de gebeurtenissen in de Wetstraat 16 samen.

    "Een woord is een woord. Morgen vertrek ik naar Marrakech, in naam van de regering. Ik stel vast dat de N-VA weggelopen is van de regeringstafel en neem akte van hun duidelijke positie. Ik wil de N-VA bedanken voor de steun de afgelopen jaar."

    Twitter bericht wordt geladen...

    "N-VA-ministers zullen vervangen worden door twee staatssecretarissen om de stabiliteit en continuïteit van deze regering te waarborgen." Daarmee kondigt premier Michel de facto een minderheidsregering aan.

  10. Beke wilt verder werken

    Ook CD&V-woordvoerder Wouter Beke heeft gereageerd op Twitter. Hij gebruikt daarvoor een quote van de oude Amerikaanse president Abraham Lincoln: "You cannot escape the responsibility of tomorrow by evading it today (je kan niet ontsnappen aan de verantwoordelijkheden van morgen door ze vandaag te ontwijken, red.).

    De CD&V-voorzitter geeft aan dat hij voort wilt werken. Hij hint daarmee op een voortbestaan van deze regering, al is het nog onduidelijk hoe dat moet gebeuren.

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. Valt de regering? Weet het als eerste via uw mailbox

  12. Dadelijk persconferentie premier

    Premier Charles Michel (MR) zal straks, om 22.30 uur, een verklaring afleggen in de Lambermont, zijn ambtswoning. Persagentschap Belga meldt dat het Kernkabinet momenteel opnieuw samen zit over het VN-migratiepact.

  13. Groen: "N-VA stort land in crisis"

    Voor Groen-fractieleider Kristof Calvo is het duidelijk: "De N-VA stort dit land in een crisis. Ik heb met grote ogen naar die persconferentie zitten kijken. De Wever doet er alles aan om te doen uitschijnen dat hij is buitengezet, maar iedereen weet wel beter. Het is N-VA die opstapt en niets anders."

    Calvo is er niet rouwig om. De crisis heeft lang genoeg aangesleept, vindt hij. "Blijkbaar vond N-VA het heel vervelend wat er donderdag in de Kamer gebeurd is (alle partijen behalve N-VA en VB stemden toen een amendement dat stelde dat premier Michel het migratiepact moet goedkeuren in Marrakech, red.), maar ik ben heel blij dat we toen een front gevormd hebben. De Wever verwijst daarnaar als de Marrakech-coalitie, ik noem het de coalitie van de samenwerking en de menselijkheid. En dat is blijkbaar een coalitie waar N-VA geen deel van wenst uit te maken."

    'De Wever verwijst naar de Marrakech-coalitie, ik noem het de coalitie van de samenwerking en de menselijkheid'
    Kristof Calvo, Groen

    Of Groen bereid zou zijn om de regering-Michel te depanneren, indien die vraag zou komen, vindt Calvo nog niet aan de orde. "Laat ons nu eerst eens zien wat er de komende 24 uur zal gebeuren. We hebben al vaak getoond dat wij bereid zijn om mee te werken aan goede oplossingen, maar uiteraard hebben wij ook onze overtuiging. Er zijn nog steeds veel verschillen met de andere meerderheidspartijen ook."


    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  14. Rutten: "#verderdoen"

    Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten is de eerste die reageert. Ze zegt dat er "over fundamentele principes geen compromis te sluiten" valt. "Geen tijd te verliezen. #verderdoen", tweet ze nog, daarmee insinuerend dat de regering zonder N-VA evengoed verder kan. Ondertussen doen geruchten de ronde over een mogelijk minderheidskabinet.

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. Peeters "blijft de premier onverkort steunen"

    Vicepremier Kris Peeters (CD&V).Beeld Photo News

    Vicepremier Kris Peeters (CD&V) "blijft de premier onverkort steunen". Dat bevestigt hij aan het persagentschap Belga. Over de verklaring van N-VA, wilde Peeters verder niets kwijt.

  16. Michel I werd gekenmerkt door crisissen, een overzicht

    Nog voor Michel I van start ging, kreeg ze al het epitheton een kamikazeregering te zijn. Een ruime meerderheid aan Vlaamse kant, slechts één partij aan Franstalige zijde: dat kon alleen maar drama opleveren. De centrumrechtse coalitie laveerde de afgelopen vier jaar effectief van crisis naar crisis, maar wist ze - tot vandaag - telkens te overleven.

  17. Charles Michel gaat naar Marrakech

    Premier Charles Michel zal de VN-conferentie in Marokko over het migratiepact bijwonen. Dat zei de premier na de extra ministerraad. Hij stelde vast dat er geen consensus bestaat over het intrekken van de beslissing van september om het migratiepact te steunen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  18. De Wever op persconferentie: "Als premier vertrekt naar Marrakech ontslaat hij ons uit de regering"

    BELGA PHOTO THIERRY ROGEBeeld BELGA

    "De regering bestaat nog, maar zodra de premier vertrekt naar Marrakech ontslaat hij ons uit de regering", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever op de persconferentie. "Als men dit doorzet, dat men N-VA kan verbinden zonder akkoord, dan maken wij geen deel uit van de coalitie."

    Beeld EPA

    "We lieten meteen weten niet akkoord te gaan. Er is geen consensus binnen de regering over het migratiepact. Ik vind het spijtig dat men ons geen ruimte geeft om tot een vergelijk te komen."

    "Als de regering ons land wil binden in Marrakech zullen wij dat niet aanvaarden. De premier zou opstijgen als premier van de Zweedse coalitie, maar landen als premier van de Marrakech-coalitie." Letterlijk zeggen dat zijn ministers en staatssecretarissen dan uit de regering stappen, deed hij echter niet.

    Twitter bericht wordt geladen...

    "Men kan verder zonder ons", zegt De Wever. De N-VA-voorzitter erkent ook: "Wij hebben ons lot niet meer in eigen handen."

    Beeld BELGA
  19. Peeters: "Situatie is ernstig"

    De situatie is "ernstig" volgens CD&V-vicepremier Kris Peeters. Volgens hem is bevestigd op de ministerraad dat de consensus binnen de regering weg is. "N-VA meldde het standpunt van de regering niet bij te kunnen treden", klinkt het in een extra VRT-journaal.

  20. Michel is nog steeds van plan om naar Marrakech te gaan

    Premier Michel zou nog steeds van plan zijn om naar Marrakech te trekken.

  21. "Wat ons betreft, zitten ze op dit moment nog in de regering"

    Volgens een regeringsbron is N-VA weggegaan uit de ministerraad zonder iets te zeggen. "Wat ons betreft, zitten ze op dit moment nog in de regering", klinkt het.

  22. N-VA-ministers verlaten ministerraad, binnen half uur persconferentie bij de partij

    De N-VA heeft de ministerraad verlaten. Over een half uur geeft de partij een persconferentie op het hoofdkwartier. Het einde van de regering lijkt nabij. Volgens VRT-journalist Johny Vansevenant verlaat N-VA de regering, al is dat nog niet bevestigd.

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. De Croo: "Luisteren naar voorstel van premier"

    'Ik denk dat er heel veel buiten de tafel gezegd is. Laten we aan tafel luisteren wat het voorstel van de premier is'
    Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld)
  24. Peeters: "Discussie heeft lang genoeg geduurd"

    Vicepremier Kris Peeters (CD&V) bestempelde de situatie als "zeer ernstig" bij aankomst. "Het is belangrijk dat we nu een einde maken aan deze discussie die al lang genoeg heeft geduurd", klinkt het.

    CD&V is niet van plan om in te gaan op de vraag van N-VA om soepelheid aan de dag te leggen, zo werd nog eens duidelijk "Het is belangrijk om respect te hebben voor de gestemde resolutie", zei Peeters. "Die is met een indrukwekkende meerderheid gestemd. Dat kunnen we niet naast ons neerleggen."

    Vicepremier Kris Peeters (CD&V).Beeld BELGA
  25. Jambon: "Kans op compromis is zeer klein"

    Alle minister zijn ondertussen binnengegaan in de Wetstraat 16. "De kans op compromis over VN-migratiepact is zeer klein", liet vicepremier Jan Jambon (N-VA) er bij aankomst weinig twijfel over bestaan.


    Vicepremier Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA
  26. Na dag verwarring: beslissende ministerraad om 20 uur bijeen

    De federale regering komt om 20 uur bijeen voor een cruciale ministerraad. De breuk over het VN-migratiepact lijkt een feit te zijn. “Wij kunnen dat pact niet aanvaarden”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever, die een onthouding van de premier vraagt bij de stemming over het pact in New York. “Geen optie”, klinkt het dan weer bij MR.

     In regeringskringen is het geloof gekelderd dat een oplossing nog mogelijk is, vernam De Morgen. “Het eindspel is ingezet, veel stukken staan er niet meer op het schaakbord”, klinkt het bij een minister.

    Twitter bericht wordt geladen...

  27. N-VA wil onthouding van premier, "geen optie" voor MR

    De tegenstellingen werden vandaag nog maar eens benadrukt. De Wever liet deze middag verstaan: de premier mag het VN-migratiepact niet goedkeuren in Marrakech of New York, een onthouding kan wel. “Wij kunnen dat pact niet aanvaarden, we gaan niet meer van mening veranderen en vragen nu soepelheid van onze partners.”

    Die piste is onaanvaardbaar voor de MR, zo reageerde voorzitter Olivier Chastel op de website van La Libre. Zijn partij wil het migratiepact goedkeuren, een onthouding is geen optie. “Premier Charles Michel zal België nooit een gijzelaar van de N-VA laten zijn”, klonk het ferm.

    Volgens Chastel zijn de controversiële campagne van de N-VA eerder deze week en de communicatie van Theo Francken dit weekend meerdere bruggen te ver. De staatssecretaris geeft morgenvroeg een publieke uiteenzetting in zijn ‘hometown’ Lubbeek over het migratiepact en de actuele situatie in de regering.

    Ook voor Open Vld en CD&V is het erg lastig om een onthouding te slikken. Samen met MR en de linkse oppositiepartijen stemden ze afgelopen donderdag voor de resolutie waarin stond dat de regering het migratiepact moet goedkeuren. 

  28. Stap voor stap: wat nu met de regering-Michel?

    De val van de regering hangt in de lucht. Premier Charles Michel (MR) hoopt nog op het onmogelijke om op een ministerraad dit weekend in extremis een oplossing voor de Marrakech-crisis te vinden.Wat zijn de meest realistische volgende stappen?

  29. De kamikazecoalitie laveerde jarenlang van crisis naar crisis

    Nog voor Michel I van start ging, kreeg ze al het epitheton een kamikazeregering te zijn. De centrumrechtse coalitie laveerde de afgelopen vier jaar effectief van crisis naar crisis, maar wist ze - tot nog toe - allemaal te overleven.

    De foto van Theo Francken en de ambassadeur van Sudan in ons land deed de regering eigenhandig wankelen.Beeld BELGA_HANDOUT
  30. Bart eeckhout: "De regering gaat ten onder aan de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen"

    "Als deze regering na een slepende strijd ten onder gaat, dan heeft dat hoogstens aan de oppervlakte te maken met wat maandag in de Marokkaanse stad Marrakech wordt gepresenteerd", schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout. 

    Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert
  31. Waarom N-VA het ‘joenk’ is dat geïsoleerd wordt in de regering

    Dat de regering-Michel zich zou vastrijden in een conflict over een niet-bindend VN-pact hadden weinigen zien aankomen. Dat de N-VA zich in het hart van de fatale regeringscrisis zou bevinden, was dan weer wel voorspelbaar

  32. Zinzen en Van Cauwelaert fileren de politieke week

     De regering is dood, maar niemand wil de kosten voor de begrafenis op zich nemen. Dat vat volgens Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert – de meest ervaren politieke commentatoren van Vlaanderen – het best de clash over het VN-migratiepact samen. “Waarom horen we onze socialistische vrienden niet in dit debat?”

    Rik van Cauwelaert en Walter Zinzen.Beeld Tim Coppens
  33. Wat voorafging

    Op vraag van N-VA komt de extra ministerraad er nadat de kwestie van het VN-migratiepact gisteren niet op de agenda van de ministerraad kwam. N-VA wil nog steeds niet dat de Belgische regering het pact goedkeurt, terwijl CD&V, Open Vld en MR het pact wél willen tekenen. De Wever wil dat Michel zich onthoudt over de stemming van het pact in New York op 19 december. Dat ligt echter moeilijk bij onder andere CD&V, vernam onze redactie.

    Maandag zou premier Charles Michel normaal gezien naar Marrakech moeten vertrekken voor een eerste ceremonie rond het pact, samen met de andere wereldleiders. Eerder deze week vroeg hij het parlement nog om zich uit te spreken, duidelijk hengelend naar een wisselmeerderheid zonder N-VA. Nadat het parlement hem overtuigend die wisselmeerderheid gaf, werd Michel plots milder tegenover de N-VA en zwaaide hij met de grondwet. “De grondwet is geen vodje papier”, klonk het, waarmee hij de rol van het parlement weer minimaliseerde om de N-VA aan boord te houden.

  34. Mis geen enkele update